برای عادی سازی روابط با ایران
پس از آمدن سفرای کویت و امارات، حالا نوبت عربستان است
دیپلماسی ایرانی: بعد از ازسرگیری روابط دیپلماتیک میان ابوظبی و کویت و تهران نگاهها به نتایج مذاکرات عربستان و ایران دوخته شده است. در این راستا تحلیلگران باور دارند در سایه پیچیدگیهای زیادی که وجود دارد احتمال نمیرود به زودی سفیر عربستان را در تهران ببینیم.
محافل سیاسی در حاشیه خلیج فارس میگویند ازسرگیری روابط دیپلماتیک میان امارات و کویت از یک سو و ایران از سوی دیگر قابل پیشبینی بود؛ چرا که خروج سفرای این دو کشور در سال 2016 در چارچوب همبستگی با عربستان بود اما تحول مهمتر نتایج دورهای مذاکراتی عربستان – ایران خواهد بود. این محافل به این مسئله اشاره میکنند که گفت وگوهای دو کشور سال گذشته آغاز شد و تاکنون پنج دور از آن با نظارت عراق برگزار شده و این گفت وگوها به میزان زیادی در از میان بردن تنگنای امارات و کویت برای ازسرگیری روابط دیپلماتیک با تهران نقش داشته است.
امارات بر اساس قاعده «به صفر رساندن مشکلات» سال گذشته سیاست خارجی خود را اصلاح کرد و بعد از گذشت سالها با ترکیه آشتی کرد. این اتفاق این مسئله را القا کرد که برای اصلاح روابط با ایران نیز آمادگی دارد به ویژه اینکه تصمیم قطعی روابط به خاطر وقوع بحرانی مستقیم میان دو کشور اتخاذ نشده بود.
خبر جدید بازگشت سفیر امارات به ایران چند روز پس از دریافت استوارنامه بدر عبدالله المنیخ، سفیر کویت از سوی حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران صورت می گیرد.
ناظران باور دارند ازسرگیری روابط میان کویت و ابوظبی از یک سو و تهران از سوی دیگر تاثیری بر رابطه با ریاض نخواهد گذاشت؛ زیرا این کشور نیز به نوبه خود در حال مذاکره با ایران برای عادی سازی روابط است اگرچه رسیدن به این هدف آسان نیست و احتمال نمیرود به زودی شاهد حضور سفیر عربستان در تهران باشیم.
ناظران به این مسئله اشاره میکنند که اختلافات میان ایران و عربستان بسیار عمیق است و به کشمکش بر سر بدست آوردن رهبری منطقه مرتبط است به علاوه اینکه شکاف بزرگی ناشی از بیاعتمادی میان دو طرف وجود دارد. همچنین اینکه تهران تاکنون گامهایی واقعی برای کاهش نگرانیهای عربستان برنداشته است. این مسئله به میزان زیادی در حمایت این کشور از سرسختی شورشیان حوثی و مخالفت آنها با حل و فصل در یمن خود را نشان میدهد.
مذاکرات تهران و ریاض به سطح امنیتی محدود میشود و مقامات عراقی پیشتر اعلام کرده بودند که تمایل برای ارتقای گفت وگو به سطح سیاسی وجود دارد؛ اما به نظر نمیرسد با توجه به تردید عربستان سعودی که ناظران آن را موجه میدانند، این امر به زودی محقق شود؛ زیرا تهران میخواهد مستقیماً به سمت عادیسازی روابط دیپلماتیک با ریاض برود بدون این که هیچ امتیاز یا تضمین ملموسی به طرف سعودی در مورد سیاستهایش در منطقه بدهد.
ناظران میگویند تهران در حال حاضر روی بازگشت سفیر عربستان تمرکز دارد تا آن را به عنوان دستاوردی دیپلماتیک در داخل و خارج ترویج دهد و این مسئله باعث میشود ریاض اشتیاقی برای این اقدام نداشته باشد تا زمانی که تغییری واقعی را در سیاست ایران مشاهده نکند.
منبع: العرب / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :