سیاستی که محمد مرسی هم داشت
اردوغان و ریاکاری از جنس اخوانی برای عادی سازی روابط با اسرائیل
نویسنده: مقرن هر عربی
دیپلماسی ایرانی: رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه که به رهبر اخوان المسلمین تبدیل شده است، به اسلام گرایی سیاسی در سایر کشورهای اسلامی توصیه می کند.
عجیب است رئیس جمهوری ترکیه که از مدت ها پیش متحد مطلق اسرائیل بود، برای کشورهایی که روابط خود را با رژیم اسرائیل عادی کرده اند، سخنرانی می کند.
در ورای اعمال و حرکات سلطان جدید ترکیه محاسبات سیاسی ریاکارانه ای پنهان است. اگر او در سخنرانی خود اغلب خود را به عنوان قهرمان آرمان فلسطین قلمداد می کند، در واقع او اولین خدمتگذار منافع اسرائیل در منطقه است.
درگیری های دیپلماتیک با اسرائیل باعث شد که طرفداران اردوغان، چه در ترکیه و چه در شمال آفریقا، او را «خلیفه» جدید جهان اسلام ببینند.
رئیس جمهوری ترکیه پس از تبدیل شدن به رهبر اخوان المسلمین، اکثر احزاب اسلام گرای آفریقای شمالی و خاورمیانه را به کمک پوپولیسم خود و حمایت از اسرائیل و قدرت های غربی گرد هم آورده است، بهبود روابط خود با دولت عبری را آغاز کرد.
نهم دسامبراردوغان انتصاب سفیر جدید در اسرائیل را به منظور برقراری روابط عادی با این کشور اعلام کرد، دو کشور از سال 2018 تاکنون سفیری نداشته اند.
باید تاکید کرد که حکومت اردوغان همیشه به ضرر تشکیلات خودگردان فلسطین از نوار غزه و حزب اخوان المسلمین حماس که نوار غزه را کنترل می کند، دفاع کرده است. این روابط نزدیک جدید با اسرائیل نشان دهنده ریاکاری اخوان المسلمین به طور کلی است. اخوان المسلمین، اعم از ترک یا عرب مانند محمد مرسی، رئیس جمهوری اسبق اخوانی مصر توسعه روابط با اسرائیل را ناخوشایند نمی دانند.
رئیس جمهوری ترکیه عادی سازی روابط بین اسرائیل و امارات متحده عربی، بحرین و سودان را به شدت محکوم کرد. اما رفتار وی در مورد روابط نزدیک بین اسرائیل و مراکش بسیار متفاوت بود. چرا که حزب حاکم در مراکش بخشی از اخوان المسلمین است.
به نظر می رسد شعار«آنچه من می گویم، آنچه را که من انجام می دهم، انجام نده»، شعار کسی است که خود را «رهبر» جدید مسلمانان می پندارد. رئیس جمهور ترکیه با سود جستن از حمایت شدید اسرائیل در چندین پرونده منطقه ای، به ویژه درگیری در قره باغ، حمایت نظامی از آذربایجان علیه ارمنستان، نیاز به روابط نزدیک بییشتر با اسرائیل را احساس می کند. این روابط به گونه ای است که اسرائیل با خودداری از به رسمیت شناختن نسل کشی ارامنه، از ترکیه در برابر اروپا دفاع می کند. تجارت بین اسرائیل و ترکیه در سال 2019 به 5.5 میلیارد دلار رسید. به عبارت دیگر ترکیه ششمین شریک تجاری بزرگ اسرائیل است. رئیس جمهوری ترکیه ضمن تلاش برای ایجاد روابط بهتر با اسرائیل، سیاست نفوذ خود را در کشورهای اسلامی که بخشی از امپراتوری عثمانی سابق بودند، تقویت می کند. هدف این راهبرد تأمین بازارهای جدید برای محصولات ترکی در اروپا و آسیاست.
منبع: الوطن / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :