کرونا در میدان جامعه سیاست‌زده

تحلیل استفاده ابزاری دولت از کرونا برای پیشبرد سیاست خارجی از اساس غلط است

۰۹ فروردین ۱۳۹۹ | ۱۸:۰۰ کد : ۱۹۹۰۳۹۸ اقتصاد و انرژی نگاه ایرانی خاورمیانه
علی ربیعی در یادداشتی می نویسد: واقعیت آن است که با بروز هر گونه ضعفی – از جمله تعمیق ابعاد بحران کرونا در ایران – انگیزه آمریکایی‌ها برای تشدید تحریم‌ها بیشتر می‌شود. دولت، دستگاه سیاست خارجی و شخص رئیس‌جمهوری که سال‌ها مواجهه با رفتار آمریکایی‌ها را تجربه کرده‌اند، بیش از هر کسی بر میزان غیراخلاقی بودن سیاست خارجی به‌طور کلی و سیاست خارجی دولت‌های آمریکا آگاه هستند. این تحلیل که دولت قصد دارد از ابزار کرونا برای پیشبرد سیاست خارجی، شکستن تحریم‌ها یا احیای برجام استفاده کند، از اساس غلط و ناسازگار با منطق سیاست خارجی است.
تحلیل استفاده ابزاری دولت از کرونا برای پیشبرد سیاست خارجی از اساس غلط است

نویسنده: علی ربیعی، دستیار ارتباطات اجتماعی رئیس جمهوری و سخنگوی دولت

دیپلماسی ایرانی: شنبه سوم اسفند (چند روز پس از تأیید ورود کرونا به ایران) در جلسه‌ای با حضور جمعی از مدیران مسئول رسانه‌ها هشدار دادم اگر مسأله اپیدمی کرونا در دام تعارضات سیاست داخلی، اختلافات سیاسی و تسویه حساب‌های جناحی بیافتد، تاب‌آوری مردم و تلاش‌های دولت و نظام برای غلبه بر این بیماری همه‌گیر به شدت ضعیف می‌شود.

بسیاری این هشدار را نادیده گرفتند. اولین بار مخالفان دولت تلاش کردند بخشی از مشارکت پایین مردم در انتخابات مجلس شورای اسلامی را به اعلام ورود کرونا چند روز قبل از انتخابات نسبت دهند. تعبیر «کرونای بنفش» از دل همین تحلیل و غرض‌ورزی نادرست و نگاه سیاست‌زده به یک مسأله بهداشت عمومی بیرون آمد. همان موقع احساس کردم گروهی می‌خواهند از آب گل‌آلود زندگی کرونازده مردم، ماهی سیاسی صید کنند.

کرونا حالا در ایتالیا، آلمان، فرانسه، انگلستان و آمریکا هم مشاهده و معلوم شده است که اصلاً بازی سیاسی نیست. تعداد جان‌باختگان و عواقب اقتصادی آن در ایران و همه جهان نشان می‌دهد که اعلام آن تابع منطق سیاسی نیست، بلکه صرفاً مسأله‌ای مرتبط با سلامت میلیون‌ها ایرانی است.

این هم واقعیتی است که ایران تنها کشور درگیر با کروناست که هم‌زمان با تحریم‌ها نیز سخت درگیر است. بدیهی است که دولت به عنوان مسئول تأمین منافع ملی ایرانیان و صیانت از جان ایشان، از هیچ تلاشی برای رفع موانع موجود بر سر تقویت ایرانیان برای مقابله با کرونا دریغ نمی‌کند. این تلاش‌ها شامل فعالیت‌های بین‌المللی برای نشان دادن عواقب مخرب تحریم‌های ظالمانه آمریکا بر امکانات، تجهیزات، دارو و سایر ملزومات ضروری برای حفظ جان ایرانیان در مقابل کرونا نیز می‌شود. دولت بنابراین با تمام توان در نشان دادن ابعاد جنایت آمریکایی‌ها درخصوص تحریم ایران و ممانعت از تسهیل ورود منابع مالی و ملزومات مقابله با کرونا، فعالیت می‌کند.

نگاه سیاست‌زده‌ای که اعلام کرونا را اقدامی برای کاهش مشارکت در انتخابات تفسیر کرد و آن‌ را به سیاست داخلی پیوند زد، به وجه دیگری بحران کرونا را به سیاست خارجی پیوند می‌زند و بدون هر گونه شواهدی، باز هم بر بی‌اعتمادی و تضعیف تلاش‌های ملی دولت و ملت برای مقابله با کرونا می‌افزاید.

مفروضات این تحلیل که آمریکایی‌ها ممکن است بر اثر تشدید بحران کرونا در ایران و افزایش جان‌باختگان درصدد تضعیف تحریم‌ها برآیند از اساس غلط است. روابط بین‌الملل بر مبنای اخلاق و دلسوزی بنا نشده است. آمریکایی‌ها که سابقه بمباران اتمی هیروشیما، استفاده از تسلیحات اتمی ضعیف‌شده در جنگ‌های مختلف و اعمال تحریم‌های بین‌المللی منجر به کشته شدن نیم میلیون کودک عراقی را دارند، بر اثر افزایش تعداد کشته‌های کرونا در ایران، دست از تحریم نمی‌کشند.

واقعیت آن است که با بروز هر گونه ضعفی – از جمله تعمیق ابعاد بحران کرونا در ایران – انگیزه آمریکایی‌ها برای تشدید تحریم‌ها بیشتر می‌شود. دولت، دستگاه سیاست خارجی و شخص رئیس‌جمهوری که سال‌ها مواجهه با رفتار آمریکایی‌ها را تجربه کرده‌اند، بیش از هر کسی بر میزان غیراخلاقی بودن سیاست خارجی به‌طور کلی و سیاست خارجی دولت‌های آمریکا آگاه هستند. این تحلیل که دولت قصد دارد از ابزار کرونا برای پیشبرد سیاست خارجی، شکستن تحریم‌ها یا احیای برجام استفاده کند، از اساس غلط و ناسازگار با منطق سیاست خارجی است.

دولت اولاً تمام نیروی خود را برای مهار بحران کرونا بسیج کرده است و از آن استفاده می‌کند. ثانیاً، بسیج داخلی برای غلبه بر کرونا – و حفظ حتی یک انسان و شهروند ایرانی بیشتر از بیماری کرونا – نافی تلاش برای نشان دادن منطق زورگویی و غیرانسانی آمریکا در تحریم ایران نیست، اما تشدید کرونا هیچ نفعی به حال رفع تحریم‌ها ندارد و هر گونه نشان دادن ضعف از سوی ایران، آمریکایی‌ها را در تحریم‌ها مصمم‌تر می‌کند. دولت بیش از هر کسی آگاه است که پیروزی در مهار کرونا، ابزار مهم‌تری برای رفع تحریم است.

همان گونه که هشدارم درباره پیوند نزدن کرونا و سیاست داخلی را عده‌ای به گوش نگرفتند و غلط بود، پیوند زدن کرونا و سیاست خارجی هم نادرست و خسارت‌بار است. من به عنوان یک شهروند ایرانی توصیه می‌کنم بگذارید مردم و دولت در کنار هم از درد تحمیل‌شده بر جامعه به سلامت عبور کنند. تبیین‌ها و نزاع‌هایتان را بگذارید برای بعد، وقت برای موشکافی همه ابعاد مسأله کرونا بعد از گذر از این بحران باقی است.

این هم از مصائب جامعه‌ای سیاست‌زده و پرمناقشه است که کرونا را نیز بی‌شواهد به سیاست داخلی و خارجی پیوند می‌زند و ثمره‌اش جز افزودن بر بی‌اعتمادی‌ها و تضعیف اراده عمومی برای مقابله با اپیدمی کرونا و خسارت بیشتر برای مردم نیست.

کلید واژه ها: استفاده ابزاری از کرونا شیوع ویروس کرونا ایران و ویروس کرونا شیوع کرونا در ایران تحریم های ایران ایران و امریکا نقض تحریم های ایران حسن روحانی سیاست خارجی ایران


( ۹ )

نظر شما :

ایران ۰۹ فروردین ۱۳۹۹ | ۱۸:۰۶
امثال آقای عبدی سالهاست تکمیل کننده بازی رژیم های غربی در فشار حداکثری بر ایرانیان هستند و این افاضات اخیرشان علیه سیاست دولت در همین راستا ارزیابی میشه
ایرانی ۰۹ فروردین ۱۳۹۹ | ۱۹:۳۱
دولت باید چند سوال اساسی را در این مورد توضیح دهد. چرا اقداماتی که میتوانستید از هفته اول انجام دهید بعد از دو ماه از شیوع انجام می‌دهید درحالیکه بسیاری از کارشناسان در مورد لزوم اقدام سریع هشدار دادند و در آن صورت هم هزینه کمتری به دولت تحمیل میشد و هم مردم کمتر هزینه می‌دادند و از همه مهمتر عده زیادی از هموطنانمان هنوز در بین مان بودند.
سامان ۰۹ فروردین ۱۳۹۹ | ۲۰:۰۱
اقای ربیعی سلام مشگل اینجاست که وقتی سیاستهای غلط کشور رو ضعیف میکنه خیلیا ممکنه به ما ترحم نکنن ما کم برای امریکا مشگل درست نکردیم حساب ما با امریکا مشخصه وقتی ما در موضع ضعف بخاطر سیاستهای غلطمون قرار گرفتیم حتی ترکیه متحد استراتژیک وبه ظاهر دوست شما هم بهتون ضربه زد قضیه ادلب رو که یادتونه بجای حمله به مواضع روسیه که صد تا از سربازای ترکو کشته بود به عمد به مواضع مستشاران ایران حمله کرد و انهارو شهید کرد چرا چون میدونه ما در موضع ضعفیم و به ترکیه نیاز داریم وقتی دوستان با شما این کارو میکنن از امریکا چه توقعی داری؟ جلوی ضررو هروقت بگیری منفعته ما باید با امریکا و همه دنیا تعامل کنیم تا از موضع ضعف خارج بشیم
یحیی ۰۹ فروردین ۱۳۹۹ | ۲۲:۱۶
جناب ربیعی توجه کند که عملکرد دولت چندان مشخص نیست و گویی که اساساً دولتی برای مبارزه با کرونا وجود ندارد. بهتر بود همان ابتدا با رئیس ستاد مشترک برای خلوت سازی معابر همکاری می شد که در نهایت مجبور نشویم پس از تحمل تلفات بیشتر دوباره همان کار ئرا دانجام دهیم.
حامد ۰۹ فروردین ۱۳۹۹ | ۲۲:۳۱
چطور شما مسله آب را به برجام نسبت داده بودید و ریس جمهور مدعی بود مشکل آب با برجام حل می شود. جطور وزیر امورخارجه می رود و می گوید برجام را نبندید رقبای ما در انتخابات پیروز خواهند شد. چطور برجام به محیط زیست ارتباط داشت. آنوقت به عنوان یک شهروند ایرانی نزدیک به ریس دولت توصیه نکردید آقای روحانی این سیاست خسارت بار است. حنای دولت واقعا بنفش است با مردم صحبت کنید ببینید نظرشان به دولت شما چیست. جرا فکر می کنید هر نقدی می شود کار رقبای شماست.
حامد ۰۹ فروردین ۱۳۹۹ | ۲۲:۳۲
آقای ربیعی بپذیرید دولت تدبیر و امید بسیار تنبل و دیراقدام کننده است. مشکل اینجاست که خیلی کند هستید.
امیر ۱۰ فروردین ۱۳۹۹ | ۰۷:۱۲
چشم شما درست میفرمایید. شما و دولتان که ابتدا میگفتید کرونا نیست. هواپیما موشک نخورده و هزارتا داستان دیگه که برعکس درآمد! ما رو چی فرض کردین که اینهمه شواهد ضدش رو میبینیم و بعد توقع دارید حرف شما رو باور کنیم؟! آخه با چه رویی و با چه جراتی میتوانید همچین ادعایی کنید؟