صبر کره شمالی رو به پایان است
پیونگ یانگ خسته از رفتارهای قلدرمآبانه واشنگتن
دیپلماسی ایرانی: بعد از اینکه جنجال های سیاسی بر سر دو دور آزمایشهای تسلیحاتی جدید پیونگیانگ ظرف یک هفته گذشته و اهداف کره شمالی از این آزمایش ها ادامه داشت، رسانه های این کشور روز شنبه- 12 مرداد- نیز اعلام کردند، کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی بر آزمایش موشکی دیگری از یک سامانه پرتابه راکتی چندگانه جدید که به طور بالقوه میتواند قابلیت پیونگیانگ برای حمله به اهدافی در پایگاههای نظامی کرهجنوبی و آمریکا را ارتقا دهد، نظارت کرده است. ارتش کرهجنوبی اعلام کرده است که تسلیحاتی که کرهشمالی شلیک کرده از نوع موشکهای بالستیک بودند، ۲۲۰ کیلومتر را پیموده اند و این برد برای پوشش کلانشهر سئول و منطقه اطراف آن که اصلیترین پایگاه نظامی آمریکا در آنجا قرار دارد، کافی است.
کره شمالی که از چند ماه پیش از آغاز مذاکرات با آمریکا آزمایش های هسته ای و موشکی خود را متوقف کرده بود، بعد از اینکه کره جنوبی اعلام کرد رزمایش های نظامی مشترک با آمریکا را از سر خواهد گرفت، دور جدید آزمایش های موشکی خود را آغاز کرده است. پایان دادن به این رزمایش ها یکی از درخواست های جدی کره شمالی قبل و در حین مذاکرات با آمریکا بود، در نتیجه تابستان سال گذشته به دنبال اولین نشست سران آمریکا و کره شمالی در سنگاپور، واشنگتن و سئول به نشانه حسن نیت برای ادامه مذاکرات، این رزمایش ها را به حالت تعلیق درآورده بودند.
حال اما شرایط تا حدی تغییر کرده است، رهبر کره شمالی که برای پایان دادن به تحریم های کمرشکن آمریکا و بهبود شرایط اقتصادی مردم کشورش مجادله لفظی با دونالد ترامپ را کنار گذاشت و با هزاران امید راهی سنگاپور و پس از آن هانوی(ویتنام) شد و بر سر میز مذاکره نشست، حال از تمامیت خواهی ها و باج گیری های سیاسی رئیس جمهوری آمریکا خسته شده و می کوشد نشان دهد هنوز برگ های برنده زیادی برای رو کردن دارد.
دونالد ترامپ که همواره ادعا می کند «یک توافق بد بسیار بدتر از توافق نکردن است» در دو دور مذاکره با کیم جونگ اون خواستار آن شده است که کره شمالی همه پنج سایت هسته ای خود را نابود کند و به خلع سلاح کامل اتمی جامه عمل بپوشاند تا همه تحریم ها علیه این کشور لغو شوند. این در حالی است که کره شمالی استراتژی قدم به قدم را مد نظر دارد و معتقد است در هر مرحله از تعطیلی یکی از سایت های هسته ای کره شمالی، باید تعدادی از تحریم های شورای امنیت سازمان ملل متحد که در اقتصاد این کشور و زندگی مردم اختلال ایجاد کرده اند، لغو شوند؛ پیشنهادی که به مذاق ترامپ خوش نیامد و باعث شد وی نه تنها میز مذاکره را ترک کند، بلکه با گذشت بیش از 5 ماه از این ماجرا، همچنان تاریخی برای دور بعدی مذاکرات تعیین نکند و بکوشد با سیاست «تعلل همراه با تهدید» کره شمالی را به کوتاه آمدن از مواضعش مجبور کند.
رزمایش 16 روزه آمریکا و کره جنوبی که از روز دوشنبه- 14 مرداد - آغاز می شود، در واقع یکی از تاکتیک های دونالد ترامپ برای تحت فشار قرار دادن کره شمالی است تا به جایی برسد که بپذیرد اگر امنیت منطقه ای می خواهد باید خلع سلاح هسته ای بی قید و شرط را بپذیرد. با این حال دونالد ترامپ که همچنان غرق در اندیشه خیالی «قدرت افسانه ای ایالات متحده آمریکا» است و شعار اصلی انتخاباتی اش نیز «بازگرداندن مجدد این قدرت و ابهت به مردم آمریکا» بوده، از این نکته غافل است که جهان قرن بیست و یکم دیگر آن جهان ارباب و رعیتی قرن 16 نیست که برخی کشورها بتوانند زور بگویند و به واسطه برخورداری از ابزارهای قدرت (نظامی، اقتصادی و ارتباطی) عده ای دیگر را تحت فرمان و قیومیت خود درآورند. در قرن بیست و یک به واسطه گسترش سطح آگاهی و سواد، توسعه ابزارهای ارتباطی و نیز مطالعه تجارب تاریخی، میزان خودباوری در میان ملت ها افزایش یافته و استقلال و اعتبار سیاسی و فرهنگی نیز ارزشی همسنگ با توسعه اقتصادی پیدا کرده اند. در چنین شرایطی رهبران کشورها نمی توانند پای میز مذاکراتی بنشینند که نتیجه آن فقط امتیاز دادن به امید رسیدن به وعده هایی در آینده باشد.
میز مذاکرات در قرن بیست و یکم میز بازی «برد- برد» یا «باخت – باخت» است و دیگر گزینه ای به نام «برد کامل یکی و باخت کامل دیگری» در آن تعریف نشده است؛ اما متأسفانه تا زمانی که سیاستمدارانی همچون ترامپ حاضر به پذیرش و کنار آمدن با این مسأله نشوند، باید هر روز شاهد بالا گرفتن سطح تنش در نقاط مختلف دنیا، افزایش مانورهای تحریک آمیز، تکرار آزمایش های هسته ای و موشکی، تشکیل ائتلاف های نظامی و چه بسا در نهایت جنگی فراگیر باشیم که دود آن نه فقط به چشم ملت های مظلوم تحت تحریم، بلکه به چشم همه کسانی خواهد رفت که همچنان در برابر قلدری، بی قانونی و زیاده خواهی سکوت کرده اند.
نظر شما :