مشکلات فزاینده عراق در عمل به خواسته های ضدایرانی امریکا

عراقی ها می گویند راه های دور زدن تحریم های ایران را یافته اند

۰۱ بهمن ۱۳۹۷ | ۰۹:۰۰ کد : ۱۹۸۱۲۲۷ اخبار اصلی آمریکا اقتصاد و انرژی خاورمیانه
رقابت های آمریکا و ایران برای دستیابی به نفوذ بیشتر در عراق همچنان ادامه دارد. اگرچه ایالات متحده در انتخابات عراق به طور نسبی به ایران شکست خورد، به نظر می رسد در جبهه تجاری همچنان عقب نشینی نکرده و سعی دارد بغداد را به همکاری با تحریم ها علیه تهران ترغیب کند. اما دولت ایران هم دست روی دست نگذاشته و بلافاصله پس از سفر پومپئو، ظریف را در راس یک هیئت تجاری به عراق اعزام کرد.
عراقی ها می گویند راه های دور زدن تحریم های ایران را یافته اند

دیپلماسی ایرانی: اندکی پس از اینکه مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا به عراق سفر کرد تا مقامات این کشور را به پایان دادن تجارت با ایران ترغیب کند، یک هیئت ایرانی برای شرکت در یک کنفرانس تجاری وارد عراق شد. دو کشور در زمینه تجارت روابط درهم تنیده و نزدیکی دارند.

رادیو عمومی ملی (ان پی آر) در برنامه ای به میزبانی ماری لوئیز کلی در پوشش این کنفرانس تجاری به این مساله اشاره کرد که پومپئو در سفر هفته گذشته خود به عراق سعی کرده مقامات این کشور را به تطبیق با تحریم های تجاری ایالات متحده علیه ایران ترغیب کند؛ اما ایران همسایه عراق و یکی از بزرگ ترین شرکای تجاری آن است، کاری کرده که پذیرش تحریم ها برای دولت عراق به شدت دشوار شود.

به گفته جِین آراف، گزارشگر خاورمیانه «ان پی آر»، در تالار اصلی هتل سرود ملی ایران پس از سرود ملی عراق پخش شد و صدها نفر از تاجران ایرانی و عراقی دور میزهای گرد پوشیده شده با سفره های سفید نشستند. پرچم های دو کشور در کنار گلدان هایی روی میزها مشاهده می شد. همه در آنجا گرد آمده بودند تا سخنان محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران را بشنوند.

تنها چند روز پس از آنکه مایک پومپئو وزیر امور خارجه آمریکا وارد بغداد شد تا دولت عراق را به همکاری با تحریم های تجاری ایالات متحده علیه ایران ترغیب کند، ظریف با یک هیئت تجاری متشکل از نمایندگان ده ها شرکت ایرانی ظاهر شد و گفت: «بین ایران و عراق، روابط تاریخی وجود دارد. و امروز این روابط قوی تر شده است. هیچ کسی نمی تواند این روابط را خراب کند.»

وزیر امور خارجه ایران به این پیشنهاد را مطرح کرده که به صاحبان کسب و کار عراقی اجازه دهد به ایران بدون روادید وارد شوند؛ او همچنین از افزایش مناطق تجارت آزاد و افزایش سرمایه گذاری ایرانی در صنعت نفت و گاز عراق سخن گفت. تحریم های ایالات متحده که از ماه نوامبر مجددا به اجرا درآمدند، بخش های نفتی، بانکی و حمل و نقل ایران را هدف گرفته اند. کاخ سفید می گوید هدف از این تحریم ها عمدتا مذاکره مجدد بر سر توافقی است که محدودیت های بیشتری بر برنامه هسته ای ایران اعمال کند.

حجم تجارت عراق و ایران سالانه به حدود 12 میلیارد دلار می رسد. عراق به ایالات متحده اعلام کرده که به واردات برق و گاز طبیعی از ایران نیاز دارد و نمی تواند با سرعتی که ایالات متحده می خواهد، منابعی را برای جایگزینی ایران پیدا کند. عراق از آمریکا معافیت از تحریم های ایران را خواستار شده و این معافیت را دریافت کرده است. اما صاحبان کسب و کار ایرانی در عراق از برنامه خود برای دور زدن تحریم های آمریکا سخن می گفتند. رضا ناطقی، مدیر شرکت مواد غذایی سولیکو گفت: «بگذارید چیزی به شما بگویم. هیچ مشکلی وجود ندارد. ما راهش را پیدا خواهیم کرد، همانطور که در دور قبلی تحریم ها پیدا کردیم.» مواد غذایی در فهرست تحریم ها نیست، اما ممنوعیت انتقال پول به ایران بر همه شرکت ها تاثیر گذاشته و تجارت در همه زمینه ها را مشکل کرده است.

به گفته ناطقی برای انتقال پول مشکلاتی وجود دارد و هیچ شرکتی پول را انتقال نمی دهد. اما محصولات شرکت ناطقی تقریبا در همه فروشگاه های بغداد یافت می شود. یکی از مقامات این شرکت گفت که آنها 1500 نفر از عراقی ها را در کارخانه مواد غذایی و مراکز توزیع به کار گرفته اند. ناطقی تاکید کرد تحریم ها توسعه کار را کند کرده، اما نمی تواند آن را متوقف کند.

یکی دیگر از افرادی که در این کنفرانس حضور داشت، یک تاجر عراقی بود که برای یک شرکت ساختمانی ایرانی کار می‌کرد. شرکت او پروژه های زیربنایی در جنوب عراق دارد. او گفت آنها راه هایی برای دور زدن اکثریت ممنوعیت های تجاری یافته اند. برخی از این راه حل ها از بیش از یک دهه تحریم علیه عراق پیش از حمله سال 2003 ایالات متحده به این کشور به دست آمده اند. شوان ابراهیم طاها، بانکداری در اربیل گفت که شرکت او تحت عنوان «ربیعی سکیوریتیز» تنها از طریق بانکداری قانونی کار می کند؛ اما در عراق این سیستم تحت تاثیر رونق گرفتن تجارت از طریق انتقال های غیررسمی پول قرار گرفته است: «نظام بانکداری غیرقانونی در عراق خیلی بزرگ تر از نظام بانکداری قانونی است و قابلیت های بیشتری دارد و سریع تر هم هست.»

در بغداد، وزیر امور خارجه ایران پس از سخنرانی برای صاحبان کسب و کار، به سفر خود و بازدید از شما و جنوب عراق ادامه داد، چراکه در هر دو منطقه باید به برخی کارها رسیدگی می کرد.

منبع: ان پی آر / تحریریه دیپلماسی ایرانی 34

کلید واژه ها: تحریم های آمریکا علیه ایران معافیت عراق از تحریم های ایران سفر ظریف به عراق تجارت ایران و عراق


( ۶ )

نظر شما :