انتظار نمی‌رود تغییری عمیق به‌وجود آید

روابط امریکا و روسیه در عهد ترامپ

۲۰ بهمن ۱۳۹۵ | ۱۳:۳۵ کد : ۱۹۶۶۸۲۹ آمریکا نگاه ایرانی
افشار سلیمانی، دیپلمات و تحلیلگر مسایل آسیای میانه و قفقاز: ترامپ و پوتین درحالی از بهبود روابط دو کشور سخن می گویند که برخی دموکرات ها و حتی جمهوریخواهان از جمله جان مک کین، موافق بهبود رابطه با پوتین نیستند اما ترامپ به این انتقادات توجهی ندارد.
روابط امریکا و روسیه در عهد ترامپ

افشار سلیمانی، دیپلمات و تحلیلگر مسایل آسیای میانه و قفقاز

دیپلماسی ایرانی: چهل وپنجمین رییس جمهور امریکا با مواضع خلق الساعه کاملا متفاوت و مخالف با حزب رقیب دموکرات و حتی در موارد زیادی مخالف با رویکردهای هم حزبی های جمهوریخواه خود و دیگر افکار متناقض خویش در زمینه های سیاست داخلی و خارجی چند روزی است که کارش را شروع کرده و سبب بروز چالش هایی در درون و برون امریکا  شده است. یکی از همین  مواضع و اندیشه های چالش برانگیز دونالد ترامپ، نگاه آرمانی و غیرکارشناسی اش به روابط آمریکا با روسیه است که از سال 2014 در بسیاری از عرصه ها به تقابل سیاسی، اقتصادی و حتی رویارویی غیرفعال نظامی و چالش های عمده ای رسیده است.

نگاه های اوباما ، ترامپ و پوتین به آینده روابط واشنگتن- مسکو

باراک اوباما در آخرین نشست خبری خود در مقام رئیس جمهوری ایالات متحده، گفت به نفع جهان است که آمریکا و روسیه روابط سازنده ای با یکدیگر داشته باشند، اما روحیه خصمانه روسیه تحت ریاست جمهوری ولادیمیر پوتین این امر را دشوار کرده است. او افزود: فکر می کنم این به نفع آمریکا جهان، است که امریکا رابطه ای سازنده با روسیه داشته باشد و این رویکرد من در طول دوران ریاست جمهوری ام بوده است و واشنگتن و مسکو با یکدیگر اشتراک منافع دارند و باید همکاری کنند. اوباما همچنین گفت: در ابتدای ریاست جمهوری خود تلاش کردم تا روسیه را تشویق کنم عضو سازنده ای در جامعه بین المللی باشد و سعی کردم با رئیس جمهوری و دولت روسیه کار کنم. فکر می کنم منصفانه باشد که بگویم پس از بازگشت دوباره ولادیمیر پوتین به ریاست جمهوری و بالا گرفتن لحن ضد آمریکایی اش و القای این شبهه که هر آن چه آمریکا انجام می دهد برای روسیه بد است و باید جلوی آن را بگیریم ... این امر دشوارتر شد.

اما دونالد ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی بر دشمنی نداشتن با روسیه و ضرورت یافتن زمینه های مشترک براساس تهدیدات و منافع مشترک مانند مبارزه با تروریسم، کاهش تنش و بهبود مناسبات با روسیه ازطریق اتخاذ یک موضع قدرتمند و پایان دادن به خصومت ها با این کشور و ضرورت آزمودن برخورد درست یا نادرست این کشور تاکید کرد .ترامپ، ولادیمیر پوتین رارهبری مقتدر و بسیار هوشمند توصیف و از حملات هوایی روسیه به مخالفان رژیم اسد در سوریه حمایت کرد. او همچنین در مناظره انتخاباتی، تائید کرد که پوتین سخنان مثبتی درباره او بیان کرده و کنار آمدن با پوتین، مثبت و مطلوب است. ترامپ  با تاکید بر این که با پوتین، دوست نیست، گفت، رئیس جمهوری روسیه برخلاف کاخ سفید، در سیاست های منطقه ای در سوریه موفق عمل کرده است. ترامپ معتقد است برای حل مشکلات جهان باید با روسیه همکاری کرد، اما او پس از گزارش نهادهای اطلاعاتی کشورش در مورد دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری امریکا با وجود رد تاثیرگذاری روسیه برنتیجه انتخابات امریکا و تایید دخالت روسیه در افشای اطلاعات مربوط به حزب دموکرات امریکا گفت تحریم های اعمال شده علیه روسیه را دست کم برای مدتی حفظ خواهد کرد، اما  افزود: اگر مسکو به نبرد علیه تروریسم کمک کند یا در رسیدن آمریکا به اهداف مهم خود نقش کمک کننده داشته باشد، ممکن است این تحریم ها را لغو کند.

از سوی دیگر ترامپ که با توییت های غیرعادی ودوراز انتظارش معروف شده پیشتر در چند توئیت از بهبود رابطه با روسیه استقبال کرده بود از آن جمله در اواسط دی ماه نوشته بود: داشتن یک رابطه خوب با روسیه امر خوبی است و چیز بدی نیست. تنها افراد نادان، یا احمق ها، فکر می کنند که بد است. او همچنین پیش از آن  گفته بود امریکا و روسیه  شاید برای حل بسیاری از موضوعات مهم و معضلات بزرگ جهان با یکدیگر همکاری کنند. ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه نیز پیشتر استدلال کرده بود از آن جا که دونالد ترامپ در حوزه تجارت موفق بوده، بنابراین می تواند خود را با مسوؤلیت های جدیدش نیز وفق دهد. او همچنین درباره رابطه روسیه با غرب، گفت تلاش ها برای ایجاد دنیایی یک قطبی با شکست مواجه شده و وضعیت در حال تغییر است. پوتین تاکید کرد که فکر نمی کند برای کسی پنهان باشد، همه آن را می بینند، که بسیاری از همتایان ما ترجیح می دهند به اصول قوانین بین الملل پایبند باشند؛ برای این که تعادل تدریجا در حال برقرار شدن است. او و دیگر مقامات بلندپایه روسیه بارها علنا از دونالد ترامپ تمجید و ابراز امیدواری کرده بودند که ترامپ پس از رسیدن به قدرت، تحریم های آمریکا علیه روسیه را لغوکند. پوتین همچنین در لحنی آشتی جویانه و غیرمعمول، در سخنرانی سالانه خود خطاب به مردم روسیه گفت: مسکو مایل است که با دولت آینده آمریکا همکاری کند و به دنبال پیدا کردن دوست است و نه دشمن. او اضافه کرد: ما خواهان رویارویی با هیچ کس نیستیم. به چنین چیزی نیازی نداریم. ما به دنبال دشمن سازی نیستیم و هیچ وقت هم نبوده ایم. ما آماده همکاری با کابینه جدید آمریکا هستیم و مسئولیت مشترک داریم که امنیت بین المللی را تضمین کنیم و هر گونه همکاری بین آمریکا و روسیه باید منفعت عادلانه و دوجانبه داشته باشد. پوتین  دونالد ترامپ رامردی باهوش که به سرعت مسوؤلیت های جدیدش را درک خواهد کرد ارزیابی کرده و  ابراز امیدواری کرده است که ترامپ به بازسازی روابط آمریکا و روسیه کمک کند.

ارزیابی مواضع روسای جمهور امریکا و روسیه در صحنه واقعی

با اظهارات مثبتی که ترامپ وپوتین در مورد یکدیگر و روابط آتی دو کشور در ماه های اخیر داشته اند اینک جهان در انتظار مشاهده میزان تغییر ماهیت و سطح روابط دو کشور است و در همین رابطه ارزیابی های احتمالی متفاوتی وجود دارد. برخی خوش بینانه از احتمال بهبود مناسبات دو کشور سخن می گویند، اما عده ای دیگر تحقق نیافتن تغییرات قابل توجه در کم و کیف این روابط را مطرح می کنند؛ زیرا بروز تحول آنی در مناسبات چالش برانگیز دو طرف آن هم در حالی که به اعتراف مقامات دو کشور، اعتماد متقابل از آغاز بحران اوکراین و الحاق شبه جزیره کریمه از اوکراین به روسیه و دخالت نظامی روسیه در شرق اوکراین و حمایت از جدایی طلبان روس تبار دراین منطقه  تا حدود زیادی دچار آسیب جدی شده است و دو کشور بر سر مسائل زیادی از سیستم سپر دفاع موشکی گرفته تا طرح های گسترش ناتو به سوی روسیه، جنگ داخلی در سوریه، دخالت نظامی روسیه در گرجستان و تجزیه مناطق آبخازیا و اوستیای جنوبی متعلق به گرجستان و مبارزه با تروریسم اختلاف نظرهای شدیدی دارند، چندان سهل نخواهد بود و نگاه پوتین وترامپ بیشتر سهل ممتنع به نظر می رسد تایک رویکرد واقع بینانه.

ترامپ و پوتین درحالی از بهبود روابط دو کشور سخن می گویند که برخی دموکرات ها و حتی جمهوریخواهان از جمله جان مک کین، موافق بهبود رابطه با پوتین نیستند اما ترامپ به این انتقادات توجهی ندارد.همچنین مایک پامپئو، گزینه پیشنهادی دونالد ترامپ برای ریاست آژانس مرکزی اطلاعات آمریکا(سیا) روسیه را یکی از تهدیدهای عمده علیه آمریکا می داند و معتقد است روسیه با رویکردی تهاجمی، تجاوز و اشغال اوکراین، تهدید اروپا، و این که تقریبا هیچ عملی برای شکست و انهدام داعش انجام نداده است، در پی اثبات دوباره خود بوده است. از دیدگاه مک کین هر آمریکایی باید نگران حمله روسیه به ملت ودموکراسی امریکا باشد. این که ترامپ در برابر نگاه تیزبین جامعه جهانی چگونه خواهد توانست چشمان خود را به دخالت آشکار نظامی و سیاسی روسیه در امور داخلی کشورهای مستقل به ویژه در کشورهای پیرامونی و خارج نزدیک روسیه و نقض عریان قواعد و حقوق بین المللی و تضییع حقوق ملت ها از جمله حق تعیین سرنوشت خود ببندد و تحریم هایی را که بر ضد روسیه اعمال کرده،  لغو کند محل تردید وابهام زیادی است و شاید به همین دلیل باشد، ترامپ اخیرا در موضعی مردد و مشروط و خلاف انتظار پوتین اعلام کرد که در صورت همکاری مناسب روسیه در مبارزه با تروریسم و داعش ممکن است بخشی از تحریم های روسیه را لغو کند و این تحریم ها در حال حاضر ادامه خواهد داشت. هر چند تصمیم اخیر وزارت خرانه داری امریکا مبنی بر لغو تحریم سازمان امنیت فدرال روسیه موسوم به   FSBو دادن امکان خرید  کالاهای نرم افزاری از امریکا به این سازمان که پس از گزارش دستگاه های امنیتی امریکا در دوره اوباما در مورد دست داشتن روسیه در هک های سایبری امریکا تحت تحریم قرارگرفته بود، ممکن است، چراغ سبزی از سوی کاخ سفید به کرملین در شروع دوره ترامپ تلقی شود، اما این تحریم با موضوع دخالت روسیه در اوکراین مرتبط نبود و با توجه به مخالفت های  برخی جمهوریخواهان  با لغو تحریم روسیه به نظر می رسد این موضوع به زودی حل و فصل نخواهد شد و درصورت حل آن نیز چالش های دیگری نیز میان دو کشور وجود دارد که روند بهبود مناسبات این دو کشور با تردیدها و استفهامات زیادی مواجه ساخته است. هرچند اگر مسکو در برخی مسایل کوتاه بیاید یا روی برخی متحدان مقطعی خود چون ایران و سوریه با واشنگتن مصالحه کند می تواند راه بهبود روابط با دشمن خود را کوتاه تر کند، البته امکان مصالحه روسیه با امریکا در مورد اوکراین و پیشروی ناتو به پیرامون این کشور اندک است، مگر این که ترامپ رویکردی به نفع روسیه در ناتو اتخاذ کند که در این صورت موجب چالش میان امریکا و اروپا خواهد شد .

همچنین در حالی که ترامپ پیشتر گفته بود به محض آن که مراسم تحلیف او انجام شد برای ملاقات با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه آمادگی دارد متعاقبا از سوی اطرافیان او از احتمال نداشتن این دیدار در آینده نزدیک سخن به میان آمد که نشانگر تاثیر مخالفان روابط با روسیه بر تصمیمات او بود.همچنین پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین نیز درباره ملاقات احتمالی  پوتین و ترامپ گفت چنین اتفاقی در هفته های آینده رخ نمی دهد، اما امیدواریم تا چند ماه آینده این ملاقات صورت بگیرد.

از سوی دیگر در حالی که ترامپ دخالت روسیه در انتخابات امریکا را رد می کرد، در آخرین واکنش ها این دخالت را مورد تایید قرار داده، اما تاثیر آن را بر نتایج انتخابات رد کرد؛ اما وعده داد که ظرف ۹۰ روز یک گزارش درباره اتهامات دخالت روسیه در طول انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ارایه دهد. این در حالی است که نهادهای اطلاعاتی ایالات متحده آمریکا، روسیه را به تاثیر بر انتخابات آمریکا از طریق هک ایمیل های حزب دموکرات متهم کرده اند که تا حدود زیادی واقع بینانه به نظر می رسد. بر اساس گزارش نهادهای مذکور درباره عملیات روسیه برای تاثیر گذاشتن در روند انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ آمریکا، که بخش هایی از آن از طبقه بندی خارج و به انتشار عمومی رسید، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه شخصا دستور عملیات را صادر کرده است. موضوعی که از سوی روسیه تکذیب می شود. بعد از مطرح شدن نقش روسیه در هک کارزار انتخاباتی دموکرات ها و ادعای مبنی بر تضعیف کمپین کلینتون برای شکست در پی افشاگری های ناشی از این هک ها، باراک اوباما ابتدای دی ماه ۳۵ دیپلمات روسیه را از آمریکا اخراج کرد. اقدامی که با واکنش ضمنی و مخالفت ترامپ روبه رو شد و پوتین با ارایه ژستی ضمن مقابله به مثل نکردن با اقدام اوباما و محفوظ نگاه داشتن این حق برای کشورش، اعلام کرد منتظر شروع ریاست جمهوری ترامپ و رفتار او می ماند. واکنشی که مورد رضایت ترامپ واقع شد و مجددا بر باهوش بودن پوتین تاکید کرد.

در این میان ادعاهایی که مبنی بر داشتن اطلاعاتی از آقای ترامپ در دست روسیه مطرح شده، باوجود رد آن از سوی پوتین و ترامپ در صورت گرایش غیرعادی ترامپ به سمت روسیه می تواند موجب تقویت چنین ظن و ادعایی شود که به نفع ترامپ نخواهد بود .ازسوی دیگر درحالی که ژنرال دیوید گولدفین، رئیس ستاد نیروی هوایی آمریکا گفته است در استراتژی دفاعی امریکا، ایران، کره شمالی، چین، روسیه، و افراط گرایی خشونت آمیز، به عنوان پنج تهدید اصلی مورد توجه قرار گرفته است. او همچنین از نفوذ بدخواهانه ایران، روسیه و پاکستان در افغانستان نام برده و در مورد آینده ثبات افغانستان هشدار داده است.

در همین حال کنگره امریکا که اکثریت کرسی های آن را جمهوریخواهان برعهده دارند برای مهار روسیه بودجه هفت میلیارد دلاری اختصاص داده است. امریکا همچنین با اعزام چند هزار نظامی خود به همراه نظامیانی متشکل از سایر کشورهای عضو ناتو از قبیل انگلیس، آلمان و فرانسه به مناطق بالتیک و مرزهای لهستان با اوکراین در اروپای شرقی و استقرار سیستم های دفاع موشکی در لهستان و رومانی درصدد حمایت از اروپا در برابر تهدیدهای روسیه برآمده است. مجموعه این تحولات و رویکردها نشان می دهد که احتمال بروز تغییرات بنیانی در رویکردها و روابط امریکا و روسیه در دوره ترامپ با سوالات جدی مواجه است.

اصطکاک منافع امریکا، ناتو و روسیه و تاثیر آن بر مواضع ترامپ

در همین حال همزمان با ورود ترامپ به کاخ سفید و چند روز پیش از مراسم تحلیف او، رویای برخی از مردم لهستان برای حضور سربازان آمریکایی در خاک خود پس از سقوط کمونیسم در سال ۱۹۸۹ میلادی به عنوان یک اقدام بازدارنده در برابر روسیه، با ورود نخستین گروه اعزامی ارتش آمریکا به آن کشور به حقیقت پیوست. نظامیان آمریکایی که با تانک و خودروهای نظامی از مرز آلمان وارد جنوب غرب لهستان شدند، مورد استقبال مردمی قرار گرفتند که پرچم های آمریکا را در دست داشته و آنها را تکان می دادند. این نظامیان آمریکا در یک پایگاه نظامی در روستای زگان مستقر شدند و  نخست وزیر لهستان و وزیر دفاع آن کشور طی یک مراسم رسمی در روز شنبه از آنها استقبال کردند. آمریکا و دیگر کشورهای غربی در سال های اخیر مانورهای نظامی مشترکی در حوزه ناتو در شرق اروپا انجام داده اند، اما اعزام این گروه ۳ هزار و پانصد نفره، نخستین مورد از استقرار نیروهای نظامی یک عضو ناتو در آن منطقه محسوب می شود. این اقدام بخشی از تدابیر گسترده تر دولت باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده برای حمایت از همپیمانان اروپایی واشنگتن در برابر تهدیدات روسیه، پس از اقدام مسکو برای الحاق شبه جزیره کریمه به خاک خود و نگرانی کشورهای شرق اروپا از رفتار روسیه است.

درحالی که ترامپ از تجدید نظر در همکاری با ناتو به عنوان پیمانی کهنه و ضرورت تامین مالی این سازمان توسط اعضای اروپایی آن سخن گفته، سناتور جان مک کین هم حزبی ترامپ که به جمهوری استونی در شمال اروپا سفر کرده بود در واکنش به برخی نگرانی ها از سیاست های دولت جدید ایالات متحده تاکید کرد واشنگتن به تعهد خود به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، و تامین امنیت حوزه بالتیک پایبند خواهد بود و حضور نیروهای آمریکایی در استونی نشانه ای است از اعتقاد امریکا به آنچه رونالد ریگان به آن معتقد بود، یعنی صلح از طریق توانمندی و قدرت رئیس کمیته نیروهای مسلح سنا همچنین گفت که بهترین راه برای جلوگیری از سوء رفتار روسیه، در اختیار داشتن یک نیروی نظامی قابل اطمینان و قوی و یک ناتوی قدرتمند است. او همچنین گفت: فکر نمی کند تحریم های آمریکا علیه روسیه که پس از اقدام مسکو به الحاق شبه جزیره کریمه به خاک خود اعمال شدند، لغو شوند. او افزود: دست کم مطمئنم این موضع الان مطرح نیست.

این در حالی است که برخی از کشورهای اروپایی، از جمله استونی، لیتوانی و لتونی در حوزه دریای بالتیک، از اظهارات دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب آمریکا در طول مبارزات انتخاباتی اش که گفته بود نقش ایالات متحده در سازمان ناتو را مورد بازنگری قرار خواهد داد، ابراز نگرانی کرده اند.

این در حالی است که دردوره اوباما، امریکا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی از اقدام روسیه برای استقرار سامانه موشکی در حوزه دریای بالتیک انتقاد کرده و این اقدام موجب بی ثبات کردن امنیت اروپا تلقی کرده اند، انتقادی که مسکو آن را رد کرده و می گوید تصمیمی است که متناسب با تحرکات اخیر ناتو در نزدیکی مرزهای روسیه اتخاذ شده است.

روسیه پیشروی ناتو را تهدیدی علیه امنیت ملی خود می داند و ارتش روسیه اقدام به استقرار سامانه های موشکی اسکندر و اس-۴۰۰ در سواحل کالینینگراد در امتداد مرزهای غربی خود کرده است. کالینینگراد مرکز استانی با همین نام در غرب روسیه و در حاشیه دریای بالتیک است، که میان دو کشور لیتوانی و لهستان در شرق اروپا واقع شده است. امریکای دوره اوباما این تحرکات نظامی روسیه را موجب بی ثبات شدن اروپا می دانست و از مسکو خواسته بود از هر سخن یا اقدامی که با هدف ارتقای امنیت و ثبات در اروپا سازگار یا متناسب نباشد، پرهیز کند. سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) هم اعلام کرده است که انتقال تجهیزات موشکی روسیه به نزدیکی مرزهای همپیمانان این سازمان، به کاهش تنش ها یا چشم انداز احتمالی ترمیم روابط کشورهای غربی با مسکو کمکی نخواهد کرد. این سازمان همچنین خواستار شفافیت بیشتر مسکو درباره فعالیت های نظامی اخیرش شده و گفته است این اقدام مناسبی برای جلوگیری از بروز حوادث احتمالی خواهد بود و در عین حال مانع هرگونه سوء تفاهمی خواهد شد.

ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو نیز پیشتر اعلام کرده بود اطمینان دارد دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب آمریکا نقش راهبردی خود بر پیمان آتلانتیک شمالی را حفظ خواهد کرد. او همچنین گفته بود به دونالد ترامپ اطلاع خواهد داد که افزایش کمک مالی دفاعی کشورهای اروپایی یکی از اولویت های اصلی اوست و این مسئله را تمامی اعضای ناتو در میان گذاشته و حمایت وزیران دفاعی اروپایی را جلب کرده است. او افزوده بود مانع اصلی، متقاعد ساختن وزیران امور مالی کشورها بوده است.

ترامپ پیشتر در جریان برگزاری کارزار انتخاباتی خود درباره حمایت آمریکا از هم پیمانانی که هزینه دفاعی چندانی نمی پردازند ابراز تردید کرده و بر این نگرانی دامن زده بود که او کمک مالی آمریکا به پیمان ناتو را در زمان افزایش تنش با روسیه، قطع کند. او همچنین بر مشارکت متحدان آمریکا در تأمین هزینه های مالی، سیاسی و انسانی و سبک کردن بار سنگین امنیتی که بر دوش آمریکاست تاکید کرده و گفته بود درصورت رئیس جمهور شدن در جلسه ای با متحدان آمریکا در ناتو و آسیا در مورد متعادل کردن تعهد مالی این کشورها مذاکره خواهد کرد و نحوه اجرا و پیشبرد استراتژی های جدید را نیز بررسی خواهد کرد. او تاکید کرده بود آمریکا برای دفاع از متحدان خود بار سنگینی به دوش گرفته است. بنابراین متحدان امریکا باید هزینه های نظامی خود را افزایش دهند در غیر این صورت حمایت آمریکا از آنها را متوقف خواهد کرد.

ترامپ در حالی که ناتو را منسوخ تلقی کرده اعلام کرده بود «وظایف و ساختار کهنه» ناتو را برای مقابله با تروریسم اسلامی و بحران مهاجرت ارتقاء خواهد داد و مناسبات با اسرائیل را نیز تقویت خواهد کرد. به نظر می رسد پیشنهاد دونالد ترامپ مبنی بر مشروط کردن بودجه دفاعی آمریکا به پیمان ناتو، وعده مرکزی پیمان آتلانتیک شمالی را که می گوید حمله علیه یک عضو حمله به تمامی اعضا است زیر سوال می برد و این که ترامپ بتواند از تعهدات خود درقبال ناتو شانه خالی کند محل ابهام و تردید است .

سخن آخر

با توجه به رویکردهای متقابل مثبت پوتین و ترامپ روابط امریکا و روسیه از ماه عسل خوبی برخوردار خواهد بود، اما ادامه حیات روابط با چالش ها و فراز ونشیب هایی مواجه خواهد شد. به نظر می رسد احتمال تنش زدایی در روابط دو کشور دور از ذهن نیست؛ اما برخی دیدگاه های غیر واقع بینانه ترامپ و تبلیغاتی بودن اظهارات او دروادی عمل و اختلاف مواضع و منافع دو کشور از یک سو و تفاوت رویکردهای دموکرات ها و جمهوریخواهان کنگره با ترامپ در سیاست خارجی به صورت عام و در ارتباط با مناسبات با روسبه و تاثیر متحدان اروپایی و آسیایی امریکا بر روند سیاست خارجی این کشور، روابط دو کشور با چالش هایی مواجه شود.

از این پس باید در دوره ترامپ جدال میان آرزوها، ارزش ها و منافع را در عرصه واقعی داخلی و خارجی رصد کرد. بنابراین به نظر می رسد مجموعه قواعد حاکم بر جهان و روابط روسیه و آمریکا از یک سو و نگرانی های امنیتی اروپا از نزدیکی کرملین و کاخ سفید و حضور مخالفان سرسخت با روسیه در کنگره آمریکا و دیگر ساختارهای تصمیم گیری در سیاست خارجی این کشور و رویکردهای برخی از مقام های اطلاعاتی و امنیتی منصوب ترامپ، چشم انداز بسیار مثبتی در روند تنش زدایی متقابل و فراگیر در روابط مسکو - واشنگتن را در ذهن ترسیم نمی کند، البته انتظار بروز برخی تغییرات در تاکتیک های روابط با روسیه در سیاست خارجی آمریکا در دوره صدارت ترامپ دور از ذهن نیست، اما بروز تغییر جدی در استراتژی سیاست خارجی آمریکا کم احتمال به نظر می رسد. زیرا دو کشور در وضعیت تقابل ژئوپلیتکی و ژئواستراتژیکی با تلاش برای تنش زدایی شبه دوران جنگ سرد به سر خواهند برد.

در این راستا اگر ترامپ بتواند به وعده خود در زمینه دخالت نداشتن در امور داخلی کشورها که علی القاعده روسیه را نیز شامل می شود، جامه عمل بپوشاند، موفق به جلب رضایت روسیه و شخص پوتین خواهد شد و همین موضوع به سهم خود می تواند در کم وکیف روابط دو کشور تاثیر مثبتی برجای بگذارد. به نظر می رسد در شرایط کنونی و با توجه به تاکید ترامپ بر نابود کردن داعش و مشروط کردن لغو تحریم های روسیه به میزان همکاری روسیه در مبارزه با تروریسم به ویژه در سوریه، همکاری دو کشور دراین زمینه در اولویت همکاری های روسیه و آمریکا و به عنوان سنگ محک روابط آتی دو کشور در کانون توجه دولت جدید امریکا مورد توجه قرار خواهد گرفت.

کلید واژه ها: دونالد ترامپ روسیه پوتین افشار سلیمانی


نظر شما :