بعد از آزادی حلب و شکست مخالفان سوری

اسرائیل با نگرانی قدرت گرفتن ایران را زیر نظر دارد

۰۳ دی ۱۳۹۵ | ۱۳:۳۰ کد : ۱۹۶۵۶۶۱ اخبار اصلی خاورمیانه
اسرائیل علاوه بر تهدیدات ناشی از سوی ایران و عوامل نیابتی این کشور، در محاسبات خود باید روسیه را نیز مدنظر قرار دهد و نباید بیش از اندازه به روسیه اعتماد کند.
اسرائیل با نگرانی قدرت گرفتن ایران را زیر نظر دارد

نویسنده: لوک بِیک

دیپلماسی ایرانی: بالاخره نیروهای ارتش سوریه با حمایت روسیه و ایران توانستند حلب را از دست نیروهای شورشی و مخالفان سوری خارج کنند. اما با سقوط حلب زنگ خطر در اسرائیل نیز به صدا درآمده و مقامات اسرائیلی در مورد خطرات بالقوه ای که مرزهای اسرائیل و همچنین منطقه را تهدید می کند، ابراز نگرانی کرده اند. «بنیامین نتانیاهو»، نخست وزیر اسرائیل نیز روز چهارشنبه در اظهاراتی نگرانی های عمیق خود را نسبت به ایران ابراز کرد؛ کشوری که هم جایگاهش در سوریه و هم عوامل نیابتی فعالش در این کشور به واسطه پیروزی حلب و شکسته شدن مقاومت شورشیان بیش از پیش تقویت شده است.

نتانیاهو اخیراً با «نورسلطان نظربایف»، رئیس جمهوری قزاقزستان در شهر آستانه پایتخت این کشور دیدار کرد. رئیس جمهوری قزاقزستان در این دیدار از نخست وزیر اسرائیل پرسید که آیا پیامی برای «حسن روحانی»، رئیس جمهوری ایران که قرار است هفته آینده به قزاقستان سفر کند دارد و نتانیاهو در پاسخ به این سوال گفت: "به وی بگویید که ما را تهدید نکنند، ما خرگوش نیستیم ما ببر هستیم؛ با تهدید به نابودی ما، خودشان را به خطر می اندازند." نظربایف در ادامه از نخست وزیر اسرائیل پرسید که آیا وی حقیقتاً معتقد است که ایران به دنبال نابودی اسرائیل است و نتانیاهو در پاسخ به این سوال گفت "بله، من معتقدم که ایران به دنبال نابودی ماست."

جنگ داخلی پنج ساله در سوریه ایران را قادر ساخت تا نفوذ خود را در منطقه به طور پیوسته افزایش دهد. ایران از طریق نیروهای خود نظیر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یا عوامل نیابتی خود همچون گروه های مسلمان شیعی یا نیروهای حزب الله لبنان، دامنه نفوذ خود را از افغانستان تا دریای مدیترانه گسترش داده است. اسرائیل در کنار نگرانی هایی همچون ارسال تسلیحات از سوی ایران، اکنون نگران آن است که دسترسی ایران به بندر طرطوس در دریای مدیترانه و در سواحل جنوبی سوریه موجب شود تا نیروهای حزب الله لبنان که همواره از حمایت های همه جانبه ایران برخوردار بوده اند، در مناطق تحت کنترل خود حملات جدیدی را علیه اسرائیل آغاز کنند.

آخرین جنگ اسرائیل و حزب الله به سال 2006 باز می گردد. در این درگیری بخش اعظمی از جمعیت اسرائیل و لبنان آواره شده و بسیاری از زیرساخت های جنوب لبنان و بخش هایی از بیروت نیز به طور کامل نابود شد. البته در ماه های اخیر نیز درگیری هایی در نقاط مختلفی از مرزهای میان اسرائیل و لبنان رُخ داده است. اگرچه نیروهای حزب الله به واسطه جنگ در سوریه و مقابله با مخالفان مسلح سوری در این مدت متحمل تلفات و خسارات زیادی شده اند (براساس آمار ارائه شده از سوی مقامات اسرائیلی تاکنون بیش از 1700 تن از نیروهای حزب الله در این درگیری ها کشته و در حدود 7 هزار نفر نیز مجروح شده انده)، اما به گفته مقامات اسرائیلی و برخی از تحلیلگران مستقل در این زمینه، در حال حاضر حزب الله زرادخانه های خود را به دست کم 100 هزار موشک مجهز کرده و توانسته تا دیگر تسلیحات مورد نیاز خود را نیز مجدداً تأمین کند.

در هفته های اخیر، حملات هوایی متعددی مناطق جنوبی سوریه و بخش هایی از حومه دمشق را هدف قرار داد اما هنوز کسی مسئولیت آنها را به عهده نگرفته است. از آن جا که مقامات اسرائیلی در مورد این حملات هیچ گونه اظهارنظری نکرده اند، مقامات سوریه انگشت اتهام خود را به سوی اسرائیل نشانه رفته اند. اما «آویگدور لیبرمن»، وزیر دفاع اسرائیل هفته پیش در اظهاراتی عنوان کرد که اسرائیل در تلاش است تا مانع از قاچاق و ارسال تسلیحات پیشرفته، تجهیزات نظامی و تسلیحات کشتار جمعی از سوریه به حزب الله شود.

به گفته «آوی دیچر»، رئیس کمیته امور خارجی و دفاعی کنست و نیز مدیر سابق سازمان اطلاعات داخلی «شین بت»، ایران در گذشته چندین بار تلاش کرده تا نیروهای تحت کنترل خود را به سوی ارتفاعات جولان و مناطقی سوق دهد که اسرائیل در سال 1967 و طی جنگ خاورمیانه به تصرف خود درآورد. دیچر در همین رابطه به رویترز گفت: "اگرچه اقدامات ایران در آن زمان از سوی اسرائیل دفع شد، اما ایران در حال حاضر به واسطه توافق هسته ای سال گذشته، از منابع مالی و اعتماد به نفس بسیار بالایی برخوردار است و این احتمال وجود دارد که در آینده اقدامات بیشتری را برای آزمودن واکنش اسرائیل صورت دهد. ایران دارای یک طرح استراتژیک است. چنین طرحی می تواند نیروهای نظامی ایران همچون سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، حزب الله لبنان یا نیروهای بسیج را به سوی مرزهای نزدیک به اسرائیل بکشاند."

دیچر در ادامه اظهارات خود افزود: "اسرائیل علاوه بر تهدیدات ناشی از سوی ایران و عوامل نیابتی این کشور، در محاسبات خود باید روسیه را نیز مدنظر قرار دهد و نباید بیش از اندازه به روسیه اعتماد کند. اگرچه مقامات و دولت اسرائیل، مسکو را متحد خود می دانند اما اگر مسکو احساس کند که منافعش در خطر است به آسانی مواضع و رویکردهای خود را تغییر خواهد داد". دیچر بر این باور است که آرمان های بلندمدت روسیه در منطقه خاورمیانه می تواند به بروز تغییرات اساسی در مرزهای منطقه خاورمیانه بینجامد و تحقق این آرمان ها نیز تا حد زیادی به روابط و تعاملات آتی رئیس جمهوری جدید آمریکا یعنی دونالد ترامپ با ولادیمیر پوتین دارد.

دیچر همچنین گفت: "رهبران آمریکا و روسیه ممکن است برای ایجاد «منطقه خاورمیانه جدید» نه تنها ایده هایی را مطرح کنند بلکه اقداماتی را نیز در این خصوص انجام دهند." دیچر روسیه را قدرت تصمیم گیرنده در سرنوشت و آینده سوریه می داند اما معتقد است که در حال حاضر ایران و حزب الله اصلی ترین نگرانی اسرائیل هستند. وی در خاتمه گفت: "ما به حزب الله اجازه نخواهیم داد تا تسلیحات پیشرفته خود را آزمایش کند، زیرا زمانی که ایران و حزب الله به فکر انجام اقدامات تهاجمی می افتند، هیچ هدفی در منطقه خاورمیانه جز اسرائیل برای آنها وجود ندارد. اسرائیل از تمام توان خود استفاده می کند تا از این امر جلوگیری کند و برای رسیدن به این هدف نیز از تمام راه ها همچون هشدار، اقدام و دیگر ابزار و روش ها استفاده خواهد کرد."

منبع: هامودیا / مترجم: زهره شهریاری

کلید واژه ها: خاورمیانه نیروهای حزب الله ایران سوریه اسرائیل


نظر شما :