هفته پرمشغله مخالفین توافق

بریتانیا هم مخالف تحریم های جدید است

نویسنده خبر: پل پیلار
پل پیلار در یادداشتی می نویسد: کامرون روز جمعه درباره ایران گفت: «ما قطعاً متعهد به عدم دستیابی ایران به سلاح هسته ای هستیم. بهترین راه برای دستیابی به این هدف ایجاد فضایی برای رسیدن مذاکرات به موفقیت است. ما نباید در حال حاضر تحریم های جدید را تصویب کنیم، چون این اقدام غیرسازنده است.»
بریتانیا هم مخالف تحریم های جدید است

دیپلماسی ایرانی: برای کسانی که به دنبال حفظ تنش های بی پایان و خصومت میان ایالات متحده و ایران هستند و در نتیجه در تلاشند تا هرگونه توافق دپلماتیک میان این دو کشور را با شکست مواجه کنند، در هفته پیش رو برای پیشبرد پروژه شان بسیار پرمشغله خواهند بود. لایحه کرک-منندز که مورد حمایت آیپک هم قرار دارد در حال بررسی در کمیته بانکی سنا است و مفاد آن که ضد توافق است روز پنجشنبه بررسی خواهد شد.

حامیان این لایحه در حال رقابت برای به شکست کشاندن دو مسئله هستند. بدترین قسمتی که آنها به دنبال آن هستند پایان دادن به مذاکرات بین المللی بر سر محدود کردن برنامه هسته ای ایران و شکست توافق است. حتی قبل از این که توافق به دست بیاید آنها به دنبال لایحه ای هستند که می تواند منجر به از دست رفتن حمایت شرکای ما شود، آنها فکر می کنند که باعث تقویت مذاکره کنندگان ما در مذاکرات می شوند، اما این لایحه در اصل موجب شکست توافق و از بین رفتن تلاش های مذاکره کنندگان آمریکایی می شود. این دسته شامل سناتورهای دموکراتی می شود که در کنگره قبلی، از لایحه کرک-منندز حمایت کرده بودند.

برای کسانی که در این گروه هستند و هر کس دیگری که به اشتباه فکر می کند این لایحه به مذاکرات کمک می کند، سخنان دیوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا در کنفرانس خبری مشترک با رئیس جمهور اوباما در کاخ سفید می تواند مفید باشد. کامرون روز جمعه درباره ایران گفت: «ما قطعاً متعهد به عدم دستیابی ایران به سلاح هسته ای هستیم. بهترین راه برای دستیابی به این هدف ایجاد فضایی برای رسیدن مذاکرات به موفقیت است. ما نباید در حال حاضر تحریم های جدید را تصویب کنیم، چون این اقدام غیرسازنده است و می تواند منجر به از دست رفتن اتحاد بین المللی ارزشمند در این رابطه شود.»

کامرون همچنین درباره این که عده ای به اشتباه فکر می کردند که با توافقی که 14 ماه پیش به دست آمد، آسمان به زمین می آید هم صحبت کرد. کامرون در پاسخ به این افراد گفت: «اگر شما به یک توافق موقت رسیدید، حتی اگر شما بحث درباره این موضوعات را با ایرانی ها آغاز کرده اید، تحریم ها فرو خواهند پاشید، فشار پراکنده خواهد شد و هیچ کس قادر نخواهد بود تا جلوی آن را بگیرد. اما معلوم شد که این استدلال ها درست نبودند.»

بعضی از قسمت های سخنرانی کامرون باید به خاطر سپرده شود. بریتانیا به عنوان عضوی از گروه 5+1 حضور کاملی در مذاکرات هسته ای با ایران داشته است. این دخالت یک طرف در کار دیپلماتیک طرفین دیگر نیست و دیپلمات ها و رهبران بریتانیا همانند دیگران می دانند که چه چیزی کار می کند و در مذاکرات نباید مطرح شود. بریتانیا هم مانند ایالات متحده کشوری است که از لحاظ تاریخی روابط واقعاً بدی با ایران داشته است. در مورد بریتانیا این سابقه به تهاجم بریتانیا و اتحاد جماهیر شوروی به ایران در جنگ جهانی دوم مربوط می شود که تقریباً تا یک سال پس از پایان جنگ هم ادامه داشت.

امروز بریتانیا-برخلاف بعضی از کشورهایی که با استفاده از مذاکرات هسته ای می خواهند دارای نفوذ باشند- منافع قابل توجهی در خاورمیانه ندارد که در تضاد با منافع ایالات متحده باشد. اظهار نظر روز جمعه نه از سوی یکی از لیبرال های بعد از جنگ اروپا بلکه از سوی رهبر حزب محافظه کار کشوری است که در بسیاری از جهات هنوز مهمترین متحد آمریکا است.

نتیجه ای که از سخنان کامرون می توان گرفت این است که عده ای که فکر می کنند لایحه تحریم سنا مذاکرات را تسهیل و تسریع می کند، کاملاً اشتباه می کنند و این یک افسانه است. وقتی افرادی که در حال مذاکره هستند می گویند که این گونه اقدامات به جای تقویت آنها موجب تضعیفشان می شود، این نشانه خوبی است تا دریابیم که چه چیزی باعث تقویت آنها می شود.  

منبع: نشنال اینترست/تحریریه دیپلماسی ایرانی/20

انتشار اولیه: یکشنبه 28 دی 1393 / انتشار مجدد: یکشنبه 5 بهمن 1393

پل پیلار

نویسنده خبر

پل آر. پيلار استاد دانشگاه و عضو سابق آژانس اطلاعات مركزي آمريكا (CIA) است كه 28 سال در اين نهاد خدمت كرده است. وي اكنون عضو ارشد ...

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: بریتانیا کامرون تحريم هاي جديد


نظر شما :