در دیدار وزرای نفت ایران و عربستان چه گذشت؟
رضا زندی، خبرنگار اعزامی «شرق» به وین
به همان کشوری که برای به ثمرنرسیدن مذاکرات هسته ای ایران و 1+5 ایفای نقش کرد حالا باید لبخند زد و منافعی برای ملت خرید.
وزیر خارجه عربستان سعودی اوایل هفته با وزیر خارجه آمریکا در فرودگاه وین دیدار کرد تا سنگی پیش پای تفاهم هسته ای ایران بگذارد. دیروز اما، وزیر نفت ایران به دیدار وزیر نفت سعودی رفت تا راهی برای جلوگیری از کاهش بیشتر قیمت نفت پیدا کنند.
یک منبع آگاه در مورد ملاقات علی النعیمی و بیژن زنگنه به «شرق» می گوید: «وزیر نفت عربستان استقبال بسیار گرمی از وزیر نفت ایران و هیات همراهش داشت. آقای النعیمی چه به هنگام ورود و چه در پایان ملاقات آقای زنگنه را صمیمانه در آغوش گرفت.»
زنگنه پیش از دیدار با النعیمی گفت که در مورد کاهش سقف تولید اوپک درخواستی از وزیر سعودی نمی کند بلکه در این خصوص با وزیرنفت عربستان مذاکره می کند.
بیژن زنگنه برای شرکت در اجلاس یکصدوشصت وششم اوپک، صبح دیروز وارد وین شد. قیمت نفت دیروز تا 78دلارو33سنت سقوط کرد.
بازهای اوپک با سردمداری وزیر خارجه ونزوئلا در پی راه هایی برای افزایش قیمت نفت هستند. در ملاقات دیروز وزرای نفت ایران و عربستان چه گذشت.
در دیدار وزرای نفت ایران و عربستان چه گذشت؟
یک منبع آگاه نزدیک به بیژن زنگنه و علی النعیمی درباره مطالبی که در ملاقات این دو وزیر مطرح شد به «شرق» گفت: «آقای النعیمی نگران این بود که اگر اوپک سقف تولید نفتش را کاهش دهد غیراوپکی ها به ویژه روسیه همکاری لازم را در مورد کاهش تولید نفتشان انجام ندهند. و سهم بازار اوپک از دست برود.»
این منبع آگاه افزود: «استدلال وزیر نفت عربستان این بود که اگر غیراوپکی ها همکاری نکنند کاهش سقف تولید اوپک به توسعه سهم بازار غیراوپک و فروش گران تر نفت این کشورها منجر خواهد شد.»
گفته می شود وزیر نفت عربستان در دیدار با زنگنه از نحوه تعامل وزیر انرژی روسیه اظهار ناخرسندی کرده است.
الکساندور نواک، وزیر انرژی روسیه پیش از این اعلام کرده بود که این کشور به عنوان بزرگ ترین صادرکننده انرژی جهان هیچ برنامه ای برای کاهش تولید نفت برای بالابردن قیمت ها ندارد.
وزرای نفت عربستان، ونزوئلا، مکزیک و روسیه روز سه شنبه جلسه مشترکی در وین برگزار کردند. عربستان و ونزوئلا به عنوان تولیدکنندگان بزرگ اوپک و روسیه و مکزیک به عنوان تولیدکنندگان غیرعضو اوپک در این جلسه حضور داشتند تا امکان کاهش تولید نفت به وسیله هردو طرف را بررسی کنند. موضع روسیه برای کاهش ندادن تولید نفتش این جلسه را بی نتیجه گذاشت.
وزیر خارجه ونزوئلا به ایران چه گفت؟
رافائل رامیرز، تا اجلاس قبلی اوپک به عنوان وزیر نفت در جلسات سازمان کشورهای صادرکننده نفت شرکت می کرد.
او این بار به عنوان وزیرخارجه به اجلاس آمده است تا از روابط قدیمی اش با وزرا برای ایجاد اجماع به نفع کاهش تولید نفت استفاده کند. رامیرز پیش از این با سفر به ایران، روسیه و عربستان سعی کرده بود نقش میانجی اوپکی ها و غیراوپکی ها را بازی کند.
یک منبع مطلع درباره سفر رامیرز به تهران پیش از اوپک یکصدوشصت وششم توضیحات جالبی می دهد: «ظاهرا وزیر نفت عربستان به آقای رامیرز گفته است هرچقدر روسیه از تولید نفتش بکاهد عربستان سعودی بیش از آن مقدار کاهش خواهد داد.» ماموریت رامیرز با اعلام عدم کاهش تولید نفت از سوی وزیر انرژی روسیه فعلا به شکست انجامیده است. با این حال صبح دیروز، بلافاصله بعد از ورود زنگنه به وین، وزیر خارجه ونزوئلا به محل اقامت زنگنه آمد و با وی دیدار کرد.
بعد از این دیدار «شرق» از رافائل رامیرز می پرسد: گفته می شود شما حامل پیامی از سوی وزیر نفت عربستان برای وزیر نفت ایران بودید.
«خیر. حامل پیامی نبودم. بلکه با آقای زنگنه درباره وضعیت بازار مذاکره کردیم.» با این اوصاف تحلیلگران در وین معتقد بودند اگر پیام های ردوبدل شده از طرف رافایل رامیرز و آقای زنگنه مثبت نبود وزیر نفت ایران به دیدار وزیر نفت عربستان نمی رفت. رامیرز، زنگنه را در جریان مذاکرات مشترک چهار کشور مکزیک، روسیه، عربستان و ونزوئلا قرار داد.
زنگنه: دنبال جنگ در اوپک نیستم
وزیر نفت ایران در هتل گراند به دیدار وزیر نفت عربستان رفت و بعد از آن در میان خبرنگاران حاضر در وین گفت: «مواضع ایران و عربستان درباره اجلاس اخیر اوپک به هم نزدیک است.» وقتی خبرنگاران از او درباره احتمال کاهش سقف تولید اوپک و میزان آن سوال کردند از زنگنه پاسخی نشنیدند.
وقتی زنگنه وارد وین شد «شرق» از او پرسید: شما پیش از سفر به اوپک اعلام کرده بودید که به دنبال اجماع در اوپک هستید. اینجا در وین این طور تعبیر شد که ایران در جلسه 166 اوپک دنبال جنگ نیست. برداشتشان درست است؟
«ما هیچ وقت به دنبال جنگ نیستیم.»
خبرنگاران از زنگنه می پرسند: اگر قرار باشد اوپک از میزان تولیدش کم کند آن رقم چقدر خواهد بود؟ آیا بیش از 500هزار بشکه است؟
فعلا نمی توانم درباره مقدار کاهش تولید صحبت کنم. باید با همکارانمان در اوپک در این باره صحبت کنیم. اما آنچه مسلم است اینکه، اوپک هیچ وقت مسوولیت خودش را درباره متعادل کردن درآمد اعضایش فراموش نمی کند. اوپک نشان داده است که در شرایط بسیار دشوار نهایتا می تواند با تدبیر، مسایل را مدیریت کند.
قیمت مناسب نفت برای ایران چقدر است؟ قیمت نفت به چه عددی باید برگردد؟
نمی توانم درباره اینکه قیمت به چه عددی برگردد صحبت کنم ولی به هر حال این شرایط را کسی مطلوب نمی داند.
واکنش وزیر نفت ایران به تفاهم وین: برای صادرات نفت به کسی تعهد نداده ایم
وزیر نفت ایران دیروز با پرچم سفید به وین آمده بود. او در مقابل پرسش های مدام خبرنگاران، اصرار داشت که در مورد کاهش سقف تولید اوپک ابتدا باید با دیگر وزرا مشورت کند: «باید مشورت کنیم تا ببینیم چطور می توانیم این شرایط را مدیریت کنیم. مهم ترین چیز برایمان این است که همه اعضا با هم باشند.»
وی یک پیام مهم هم برای غیراوپکی ها به ویژه روسیه فرستاد: «ما در این شرایط از کشورهای غیراوپکی هم کمک می خواهیم.»
اینکه ایران با موضعی دوستانه وارد اوپک شده است موضع درستی است چرا که تحلیلگران معتقدند با صادرات یک میلیون بشکه ای تولید نفت نمی تواند در تصمیمات اوپک موثر شد؟
«شرق» از زنگنه می پرسد: تفاهم این هفته هسته ای ایران و شش کشور چه تاثیری روی وضعیت نفت ایران دارد؟
این مساله فعلا دست من نیست. ما منتظر می شویم تا همکارانمان در وزارت خارجه و مجموعه دولت کارشان را در موضوع هسته ای جلو ببرند.
اگر بتوانید پیش از تفاهم وین، نفت صادر کنید صادرات نفت ایران را به بیش از یک میلیون بشکه خواهید رساند؟
ما درباره صادرات نفت ایران با هیچ کشوری تفاهم نکرده ایم. ایران هیچ وقت روی عددی به نام یک میلیون بشکه برای صادرات نفتش تفاهم نکرده است. ایران هیچ محدودیتی برای صادرات نفتش قایل نیست. به کسی هم تعهد نداده ایم تا صادرات نفتمان را تا مرز یک میلیون بشکه نگه داریم.
اگر قرار باشد سقف تولید اوپک کاهش یابد ایران هم حاضر است از تولید نفتش کم کند؟
هرگز. اگر روزی قرار باشد ایران از سقف تولیدش کم کند باید سهمیه های قبل از تحریمش ملاک قرار گیرد. وی درباره احتمال لغو کنفرانس رونمایی از قراردادهای نفتی ایران اظهار بی اطلاعی کرد.
سناریوهای اوپک چیست؟
وزیر نفت ایران دیروز به صراحت اعلام کرد که همه به وین آمده اند تا فکرهای همدیگر را بشنویم: «اوپک قبلا در چنین شرایطی بوده و توانسته آن را حل کند. ما می خواهیم هرکاری که لازم است انجام دهیم تا درآمدهای اعضایمان را افزایش دهیم.» پیش بینی ها حاکی از آن است که سال آینده بازار نفت دومیلیون تا دومیلیون و200هزار بشکه مازاد عرضه خواهد داشت.
یک مقام اوپکی به «شرق» می گوید: «اگر اوپک بخواهد قیمت نفت بالا رود، باید در اجلاس امروز دومیلیون بشکه از سقف تولیدش را پایین بیاورد و این تصمیم کاملا به همراهی غیراوپکی ها بستگی دارد. اگر آنها همکاری نکنند بعید است عربستان کاهش تولید را بپذیرد.»
یک سناریوی دیگر هم پیش روی اوپک است: «ممکن است تصمیم بگیرند تولید اضافه تر از 30میلیون بشکه را کاهش دهند. در این صورت حدود یک میلیون بشکه پایین می آید.» منابع بازار می گویند اوپکی ها در ماه نوامبر 950هزاربشکه بیشتر از سقف تولیدشان نفت تولید کرده اند.
تثبیت تولید یا کاهش تولید، افزایش قیمت یا کاهش آن تا حد 60دلار، تصمیم اوپکی ها امروز مشخص می شود. «شاید حتی برای سه ماه دیگر سقف تولید 30میلیون بشکه ای را نگه دارند و دوباره اجلاس فوق العاده بگذارند.» این را یک مقام اوپکی به «شرق» می گوید.
دیدار مدیران شرکت های نفتی با زنگنه
مدیران شرکت های نفتی بزرگ اروپایی دیروز به دیدار زنگنه آمدند. مدیران ارشد بی.پی انگلیس، رویال داچ شل انگلیسی- هلندی، توتال فرانسه و یکی از شرکت های نفتی ترک به محل اقامت زنگنه آمدند و با وزیر نفت ایران دیدار کردند.
این دیدارها در شرایط سیاسی فعلی و ادامه تحریم ایران معنای مهمی دارد. همه شرکت های بزرگ نفتی در انتظار رفع تحریم ها هستند. شاید آنها حدس می زنند هفت ماه دیگر کار تمام است و وارد ایران خواهند شد. دیشب آخر وقت وزرای نفت ایران و عراق هم رایزنی کردند.
نظر شما :