درگیری لفظی آمریکا و روسیه

۱۷ آبان ۱۳۸۶ | ۱۶:۴۸ کد : ۱۹۴ آمریکا
درگیرهای لفظی روسیه و آمریکا پیش از آغاز اجلاس گروه جی هشت مسلما یک تصادف نیست این یک هشدار به آمریکا است که بداند روسیه بار دیگر قدرتمند شده است و پتانسیل سیستم هسته ای خود را به روز کرده است.

اجلاس سران گروه جی هشت امروز در آلمان در پی درگیریهای لفظی آمریکا و روسیه – دو عضو اصلی این گروه – آغاز می شود. جورج بوش، رئیس جمهور آمریکا که روز سه شنبه 5 ژوئن پیش از عزیمت به آلمان وارد پراگ، پایتخت جمهوری چک  شده بود اعلام کرد که هدف آمریکا از گسترش سپر دفاع موشکی خود در کشورهای اروپای شرقی نه روسیه بلکه تهدیدهای واقعی هستند. این در حالی است که روسیه دو روز پیش اعلام کرده بود که در صورتی که آمریکا سیستم دفاعی خود را در جمهوری چک مستقر کند موشکهای این کشور اهدافی را در اروپا نشانه خواهند گرفت.

 

آقای بوش با اشاره به پایان جنگ سرد خطاب به ولادمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه گفته  پیام من این است که شما نباید از استقرار موشکهای ما بترسید. در واقع شما چرا با ما در خصوص سیستم دفاعی همکاری نمی کنید؟ وی همچنین اعلام کرد که روسیه دشمن ما نیست و می تواند ژنرال ها و دانشمندان خود را برای بررسی نحوه فعالیت سیستمهای دفاع موشکی بفرستد.

این در حالی است که برنامه آمریکا برای مستقر ساختن سیستم دفاع موشکی خود در اروپای شرقی از طرف مسکو به منزله تهدیدهای جنگ سرد دیگری است. روسیه که توان موشکی کره شمالی را در حد حمله به آمریکا نمی داند استقرار سیستمهای دفاع موشکی را تهدید بزرگی برای کشور خود می داند.

روسای جمهور روسیه و آمریکا روز پنجشنبه 7 ژوئن در راستای اجلاس هشت کشور صنعتی جهان با یکدیگر ملاقات خواهند کرد. طرح آمریکا برای مستقر ساختن سیستم دفاع موشکی و اعلام نگرانی این کشور از وضعیت دموکراسی در روسیه فضای اجلاس گروه جی هشت را تحت تاثیر قرار داده است.

آقای بوش در سخنرانی خود در پراگ اعلام کرد که روسیه از روند دموکراتیکی که قبلا به شهروندان خود وعده داده بود خارج شده است.

مقامات آمریکایی از ماه ژانویه سال جاری مذاکرات خود را برای استقرار 10 موشک رهگیر در لهستان آغاز کرده بودند. لهستان و جمهوری چک قرار است که پایگاه سوم سیستم جهانی دفاع موشکی واشنگتن باشند. دو پایگاه دیگر در آلاسکا و کالیفرنیا مستقر است که هدف آنها  دفاع از ايالات متحده در مقابل حملات احتمالی کره شمالی است.

تونی بلر نخست وزیر انگلستان، ششم ژونن اعلام کرد که درراستای  اجلاس گروه جی هشت در خصوص برنامه استقرار سیستم دفاع موشکی آمریکا در اروپای شرقی با ولادمیر پوتین گفت و گو خواهد کرد.

درگیرهای لفظی روسیه و آمریکا پیش از آغاز اجلاس گروه جی هشت مسلما یک تصادف نیست این یک هشدار به آمریکا است که بداند روسیه بار دیگر قدرتمند شده است و پتانسیل سیستم هسته ای خود را به روز کرده است.

منتقدان در مسکو معتقدند که تهدیدات پوتین به هدف قرار دادن اروپا با موشکهای هسته ای خود می تواند روابط بین رهبران اروپایی و واشنگتن را نیز به خطر بی اندازد که این می تواند کرملین را به هدف خود که مخالفت با سیستم دفاع موشکی است نزدیک کند.

هر چند این سیاست روسیه می تواند برعکس عمل کند. پوتین با تهدید اروپا در واقع بزرگترین همپیمان خود را تهدید کرده است. تهدیدات پوتین می تواند روابط بین واشنگتن و اروپا را قوت بخشد. این در حالی است که آقای پوتین چند ماه پیش در اجلاس جهانی امنیت در مونیخ نیز اعلام کرده بود که آمریکا بیش از اندازه به زور متوسل شده است و به دنبال احاطه بر کل جهان است.

 

دستور کار اجلاس گروه جى 8

رهبران هشت کشور صنعتی جهان- جی هشت- روز چهارشنبه ششم ژوئن یک گفت و گوی سه روزه را با موضوعات زیر آغاز می کنند:

تغییرات آب و هوا : گرم شدن کره زمین مهمترین موضوع این اجلاس از نظر آنجلا مرکل صدراعظم آلمان است که در نظر دارد تا رهبران گروه جی هشت را برای رسیدن به هدفی واحد برای کاهش گازهای گلخانه ای در جهان تا سال 2050 و کاهش درجه حرارت زمین تا 2 درجه سانتی گراد در قرن حاضر نسبت به سال 1990 قانع کند. این در حالی است که هر دو این اهداف پیش از این توسط مذاکره کنندگان آمریکایی پیش از اجلاس رد شده است.

آفریقا : تونی بلر، که آخرين روزهاى خود درسمت نخست وزیرى انگلستان سپرى مى کند، نیز خواهان کمکهای بیشتر به کشورهای آفریقایی و دیگر کشورهای فقیر جهان است وی خواهان پیگیری تصمیمات اجلاس گروه جی هشت در سال 2005 در اسکاتلند است که در آن به رهبران هشت کشور صنعتی جهان تصمیم گرفتند تا کمکهای خود را به آفریقا دو برابر کنند اما هنوز به این هدف نرسیده اند.

آلمان همچنین خواهان افزایش سرمایه گذاریهای بیشتر در آفریقا از طرف اعضای گروه جی هشت است و همچنین از رهبران این کشورها می خواهد تا برای کاهش بحران ایدز پول بیشتری را هزینه کنند. در اجلاس گذشته سران جى هشت، توافق شده بود که کشورهاى قدرتمند جهان بدهى کشورهاى افريقايى را ببخشند که اين وعده هنوز محقق نشده است.

 

جهانی شدن و تجارت : اجلاس گروه جی هشت در شهر هیلیگندم با مخالفت هزاران نفر بر ضد جهانی شدن آغاز به کار می کند. این در حالی است که خانم مرکل اعلام کرده است تا قصد دارد به جهانی شدن چهره ای انسانی ببخشد.

برخی از صاحب نظران جهانی شدن را تداوم سلطه امپریالیسم شامل سلطه فرهنگی ، ایدئولوژی و اعتقادی می دانند و معتقدند در نتیجه جهانی شدن فقرا فقیرتر و ثروتمندان ، ثروتمندتر شده اند . عده ای دیگر آن را دوستدار فقرا و پیام آور آزادی و برابری و بزرگترین امید بشریت معرفی می کنند .

امنیت منطقه ای : به نظر می رسد که اختلاف روسیه و دیگر اعضای گروه جی هشت در خصوص موضوعاتی همچون کوزوو پیش آید چرا که روسیه با پیشنهاد استقلال کوزوو مخالف است. مسئله هسته ای ایران و کره شمالی نیز از مباحث این اجلاس خواهد بود همچنین به نظر می رسد که رهبران گروه جی هشت بحران دارفور را نیز بررسی کنند.

این در حالی است که علی لاریجانی مسوول پرونده هسته ای ایران در آخرین روز از سفر یک هفته ای خود به اروپا با اشتاین میلر، وزیر خارجه آلمان دیدار و گفت و گو کرد. در پایان این دیدار وزیر امور خارجه آلمان در پاسخ به این سوال که آیا این گفت و گو ها نتیجه بخش بوده است گفت که نمی توانم بگویم.

اجلاس امسال علاوه بر حضور رهبران گروه هشت، رهبران آفریقای جنوبی، مکزیک ، چین، هند و برزیل نیز در آن حضور خواهند داشت.

 


نظر شما :