تروریست ها برای کاستن از فشارها تلاش می کنند

درگیری های عرسال بهانه ای برای توسعه قلمرو داعش

۲۵ مرداد ۱۳۹۳ | ۱۴:۳۶ کد : ۱۹۳۶۸۵۵ گفتگو خاورمیانه
مسعود ادریسی سفیر سابق ایران در لبنان در گفت وگو با دیپلماسی ایرانی بر این باور است که گروه تکفیری سیاست دراز مدتی را دنبال می کند. سیاست آنها نیز تعرض به سوریه، عراق و لبنان است.
درگیری های عرسال بهانه ای برای توسعه قلمرو داعش

دیپلماسی ایرانی: نقطه مرزی لبنان و سوریه شاهد درگیری های میان ارتش و گروه های تروریستی است. پیش از این گروه های تروریستی طی درگیری با نیروهای سوریه، ضربات سنگینی را در منطقه القلمون متحمل شدند. از این رو برخی کارشناسان بر این عقیده اند که درگیری اخیر در منطقه عرسال، به منظور کاهش فشار و شکاف در محاصره ایجاد شده است تا گروه های تروریستی راه مفری برای خود پیدا کنند. اما درگیری های اخیر در منطقه مرزی عرسال بی تاثیر بر تحولات سوریه و لبنان نخواهد بود. عده ای بر این باورند که در گیری های اخیر موجب وحدت میان ارتش و حزب الله منظور دفاع از لبنان شده و در عین حال انشقاقی را میان گروه های 14 مارس ایجاد کرده است. اعضای گروهی که اکنون به دو دسته تقسیم شده که عده ای تحرکات را متاثر از دخالت های حزب الله در سوریه و عده ای هم به خاطر اهداف گروه های تروریستی مبنی بر گسترش قلمرو فعالیتشان می دانند نه دخالت های حزب الله. از این رو درباره علل درگیری های اخیر در عرسال با مسعود ادریسی سفیر سابق ایران در لبنان گفت وگویی کرده ایم که در ادامه می خوانید:

درگیری اخیر در منطقه مرزی عرسال، تا چه حد متاثر از پاکسازی های ارتش و حزب الله از گروه های تروریستی در منطقه است؟

این درگیری ها بی تاثیر نیست. ضرباتی که نیروهای داعش و گروه های تروریستی از نیروهای سوری و حزب الله در سوریه خوردند، موجب شده که آنها دست به تحرکاتی در منطقه مرزی عرسال بزنند. در واقع این تحرکات به تلافی درگیری ها در سوریه است. با این حال این همه مساله نیست و نمی تواند تنها عامل درگیری ها باشد. داعش خود را حکومتی در قلمرو بلاد شام و عراق تصور می کند؛ بلاد شامی که لبنان نیز جزو آن است. از این رو هم سوریه و هم لبنان به عنوان منطقه حکمرانی آنها تلقی شده و اگر هم حرکت خاصی از طرف لبنان صورت نمی گرفت، به دلیل اهدافی که دنبال می کنند، این درگیری ها می توانست اتفاق بیافتد. ولی به هر صورت تحرکات لبنان در سوریه، بر درگیری های اخیر بی تاثیر نبوده است.

تا چه حد دستگیری عماد احمد جمعه که از رهبران گروه تروریستی است، توسط ارتش لبنان موجب شده که دست به اقدامات تلافی جویانه بزنند؟

هرچند که این گروه بهانه حمله به منطقه عرسال را به تلافی دستگیری احمد جمعه اعلام کرده است اما همان طور که گفته شد، این می تواند یک بهانه ای برای به هم ریختن اوضاع لبنان باشد و تا آن جا که می توانند دامنه درگیری را به خاک لبنان کشانده و هدف خود را دنبال کنند. این گروه سیاست دراز مدتی را دنبال می کند. سیاست آنها نیز تعرض به سوریه، عراق و لبنان است. بنابراین هر زمان که دست به حملاتی می زنند، می توان این حملات را در این راستا توجیه کرد.

چرا تروریست ها وارد شهر عرسال شدند؟ این شهر چه اهمیتی برای تروریست ها دارد؟

عرسال نقطه مرزی بین سوریه و لبنان است. از طرفی گروه های تروریستی در منطقه القلمون تحت محاصره هستند. از آنجایی که نیروهای این گروه تروریستی در منطقه القلمون زمین گیر شده و نیروهای سوری توانسته اند بر آنها مسلط شوند، به منظور شکافتن حلقه محاصره و کاهش فشار، به عرسال حمله کردند. آنها می خواهند از این طریق وضعیت خود را در القلمون بهبود ببخشند.

تبعات این درگیری بر طرابلس و همچنین همپیمانان گروه های تروریستی چه خواهد بود؟

در لبنان یک طرف گروه های حزب الله و 8 مارس قرار دارند و در طرف دیگر گروه 14 مارس. تا پیش از این گروه های 14 مارس به نحوی از نیروهای تروریستی در سوریه و لبنان حمایت می کردند. اما با بروز درگیری های اخیر، شکاف و دو دستگی میان آنها ایجاد شده است. در حال حاضر برخی از گروهای 14 مارس مانند المستقبل و سمیر جعجع همچنان از گروه های تروریستی طرفداری کرده و بیان می کنند تحرکاتی که در لبنان توسط گروه های تروریستی انجام می شود، متاثر از اقدامات حزب الله لبنان در سوریه است. اما در مقابل برخی دیگر از گروه های 14 مارس متوجه شدند که اقدامات گروه های تکفیری مانند داعش و جبهه النصره بر منبای اهدافی از جمله بر هم زدن ثبات در لبنان است و تا آنجا که می توانند در لبنان دست به درگیری می زنند. به همین دلیل حضور حزب الله در لبنان مساله اصلی نیست. در همین راستا آقای جنبلاط با سید حسن نصرالله نیز دیداری داشته و بیانیه مشترکی صادر می کنند. بیانیه ای که محور اصلی آن احساس خطر از حضور گروه داعش نه تنها برای لبنان، بلکه برای کل منطقه است. به عبارتی بخشی از گروه های 14 مارس متوجه این خطر شده اند. اما تعدادی دیگر همچنان از این گروه های تکفیری حمایت می کنند.

درگیری های اخیر در عرسال چه تاثیری بر تحولات سوریه خواهد گذاشت؟

بی تاثیر نیست. چرا که هر تحرکی در لبنان بر سوریه و هر تحرکی در سوریه بر لبنان اثرگذار است. هرچه مواضع گروه های تکفیری و تروریستی در لبنان تقویت شود، خطری برای سوریه خواهد بود و بالعکس. از این منظر، درگیری های اخیر در عرسال تاثیر منفی بر سوریه خواهد داشت.

سعد حریری مدعی است که عربستان کمک میلیارد دلاری به ارتش لبنان کرده است. این در حالی است که همواره مطرح می شد، حمایت های عربستان در راستای اقدامات گروه های تروریستی است. اگر این ادعای سعد حریری صحت داشته باشد، هدف کمک عربستان به ارتش لبنان چیست و بر چه اساسی صورت می گیرد؟

البته هنوز صحت این ادعا مشخص نشده است. زیرا وعده های زیادی به دولت لبنان مبنی بر کمک های مالی می شود اما هیچ کدام تحقق پیدا نکرده است. اما چنانچه این وعده تحقق پیدا کند، به دلیل ملی بودن ارتش لبنان و هم راستا قرار گرفتن آن با حزب الله لبنان به منظور دفاع از کشور، عربستان این هدف را دنبال می کند که با اعلام این کمک ارتش لبنان را از حزب الله جدا کرده و آن را به سمت خود و گروه های 14 مارس سوق دهد. زیرا عربستان نمی خواهد که ارتش لبنان و حزب الله در یک راستا و همسو با هم باشند.

انتشار اولیه: جمعه 17 مرداد 1393 / انتشار مجدد: شنبه 25 مرداد 1393

کلید واژه ها: عرسال لبنان مسعود ادريسي


نظر شما :