تردید وزیر دفاع آمریکا در قبال تحریم ها
چاک هگل پیش فرض ها را بر هم زد
دیپلماسی ایرانی: چاک هگل، وزیر دفاع کنونی آمریکا و سناتور جمهوریخواه سابق، که اخیرا به خاورمیانه سفر کرد، بسیار با چهره ای که در سال های گذشته از خود به نمایش گذاشته بود، متفاوت است. لابی اسرائیل در آمریکا زمانی که اوباما هگل را برای وزارت دفاع پیشنهاد داد، به وضوح نارضایتی خود را اعلام کرد. چرا که اسرائیلی ها و بسیاری از تندرو ها ، هگل را به عنوان چهره ای می شناختند که با بسیاری از تحرک ها کنگره علیه ایران مخالفت کرده و بر خلاف تل آویو بر این باور است که مساله فلسطین و نه ایران هسته ای، مهمترین مشکل خاورمیانه است. اما هگل امروز می گوید مطمئن نیست رژیم کنونی تحریم ها علیه ایران، در تغییر رفتار مقامات تهران موثر باشد. این جمله وی در کنار تاکید بر استقلال اسرائیل در تصمیم گیری در مورد اقدام نظامی و اینکه بسته تسلیحاتی جدید، پیامی روشن برای ایران دارد، نشانه ای از تفاوت فاحش رویکرد هگل، قبل و بعد از ورود به پنتاگون است.
چهره ای که هگل از همان آغاز تور خاورمیانه ای خود به نمایش گذاشت، تصورات سابق را به هم ریخت و شاید برچسب ضد اسرائیلی را نیز از پیشانی وی برداشت. او اکنون تنها مقام ارشد پنتاگون است که قرارداد فروش جت های سوخت رسان به اسرائیل را نهایی کرده است. جت هایی که آمریکا تولید کننده آنهاست و تا کنون کشورهایی مانند فرانسه یا سنگاپور توانسته اند آن را از ایالات متحده خریداری کنند. در مقابل هیچگاه مذاکرات تل آویو و واشینگتن در مورد خرید این جت های سوخت رسان به نتیجه نرسیده بود و حتی مقامات آمریکایی از بحث در این زمینه طفره می رفتند. اما حالا هگل بسته ای تسلیحاتی به ارزش 10 میلیارد دلار را به متحدان آمریکا از اسرائیل و امارات متحده عربی گرفته تا عربستان سعودی، پیشنهاد داده است.
وزیر دفاع جدید آمریکا پس از اینکه وارد اسرائیل شد و همانجا اعلام کرد، اسرائیل در مورد تصمیم گیری برای اقدام نظامی احتمالی علیه ایران مستقل است. او این اظهارات را یک هفته پس از آن بر زبان آورد که سنای آمریکا طرحی را به تصویب رساند که به موجب آن، در صورت وارد شدن اسرائیل به اقدام نظامی علیه ایران، آمریکا باید از لحاظ سیاسی و اقتصادی از آن حمایت کند.
اما اظهار نظر های راضی کننده هگل برای اسرائیل به همین جا ختم نشد و او به صراحت گفت قرارداد فروش تسلیحات به اسرائیل، پیامی روشن برای ایران است. پیش از این بسیاری از تحلیلگران به آمریکا پیشنهاد داده بودند برای کاهش ریسک مقابله نظامی اسرائیل با ایران در آینده نزدیک، نقاط ضعف نیروی نظامی اسرائیل را از بین ببرند تا تل آویو نگرانی کمتری در مورد توانایی خود برای مقابله با یک تهدید داشته باشد. در همین راستا، هگل جت های سوخت رسان را به اسرائیل فروخت تا مشکل سوخت گیری جنگنده ها با توجه به بعد مسافت تا ایران، از بین برود.
با این حال برخی کارشناسان در تل آویو بر این باورند این قرارداد هنوز کامل نیست چرا که اگر آمریکا به دنبال کمک واقعی به اسرائیل باشد، باید بمب افکن های بی – 2 را به تل آویو تحویل دهد که قابلیت نفوذ در اعماق زمین را دارند.
به هر ترتیب هگل در امارات متحده عربی نیز موضوع فروش 5 میلیارد دلار جت های اف – 16 را مطرح کرد. امارات که در فاصله 56 کیلومتری تنگه هرمز واقع شده در مورد فعالیت های هسته ای ایران نگران است.
چینش پازل خاورمیانه ای هگل در فروش تسلیحات به متحدان آمریکا در منطقه به گونه ای است که اگر یک گام در جهت تسهیل روند مقابله نظامی با ایران نباشد، دست کم یک ژست سیاسی به شمار می رود که از پتانسیل تبدیل به عمل برخوردار بوده و در عین حال پیام خود را نیز برای ایران ارسال کرده است.
در چنین شرایطی هگل نیز مانند لئون پانه تا، همتای سابق خود، در چارچوبی جا می گیرد که سیاست کلی ایالات متحده در قبال ایران را هدایت می کنند. سیاستی که در چند سال اخیر بر مبنای ترکیب مشوق ها و مجازات ها پیش رفته است. به این ترتیب تغییر رویکرد هگل پس از انتخاب به عنوان وزیر دفاع آمریکا، بار دیگر این واقعیت را به اثبات رساند که روی کار آمدن چهره های تازه در حلقه سیاسی آمریکا لزوما به معنی تغییر استراتژی آمریکا در قبال ایران نیست.
تحریریه دیپلماسی ایرانی / 10
نظر شما :