چرا حماس کمک های تسلیحاتی تهران را پررنگ کرد؟

یک تیر و دونشان ایران در غزه

۱۳ آذر ۱۳۹۱ | ۱۴:۵۹ کد : ۱۹۰۹۷۱۸ گفتگو خاورمیانه
حسین رویوران، تحلیل گر مسائل خاورمیانه در گفت و گو با دیپلماسی ایرانی معتقد است اقرار حماس به گرفتن سلاح از ایران،غرب را به لزوم گفتگو با ایران ترغیب می کند اما می تواند منجر به اعمال فشارهای بیشتر هم شود
یک تیر و دونشان ایران در غزه

دیپلماسی ایرانی: هنوز زمان زیادی از برقراری آتش بس میان حماس و رژیم صهیونیستی نگذشته بود که خالد مشعل، رئیس دفتر سیاسی حماس در اولین سخنرانی خود بعد از آتش بس از ایران به دلیل کمک هایی که به حماس کرده، تشکر کرد. بعد از او مقامات دیگر حماس نیز به جزئیات حمایت های تسلیحاتی ایران از حماس پرداختند. اظهار نظرهایی که به نظر می رسد برای ایران چندان بی هزینه نبوده است. بهانه عناصر وابسته به منافقین در حمله به سفارت ایران در برلین همین حمایت تسلیحاتی بوده است. دیپلماسی ایرانی تبعات این مسئله را در گفت و گو با حسین رویوران، تحلیل گر مسائل خاورمیانه بررسی کرده است:

بعد از جنگ هشت روزه، مقامات حماس به صورت علنی بیان می کنند که از کمک نظامی ایران بهره مند بوده اند. در غزه تظاهرات هایی برای تشکر از ایران برپا شده است. به نظر شما دلیل این که این بار حمایت ایران از حماس این قدر علنی شده چیست؟

این به اظهارات مقام معظم رهبری در یکی از نماز جمعه های اخیر بر می گردد. ایشان گفتند که هر کسی با اسرائیل تضاد دارد و علیه اسرائیل کار می کند، از حمایت و کمک ایران بهره مند است. این کمک در ابعاد مختلف حتی بعد تسلیحاتی صورت می گیرد. حالا با توجه به این اظهار نظر مشاهده کردیم که بلافاصله بعد از این سخنان، سید حسن نصرالله در مصاحبه ای اعلام کرد که اگر کمک های تسلیحاتی ایران نبود، ما نمی توانستیم در جنگ سی و سه روزه پیروز شویم. با توجه به این مقدمه، الان این موضوع کاملا به صورت مستقیم مورد بحث قرار می گیرد. یعنی الان آقای رمضان عبدالله اعلام کرد که حماس سه گونه سلاح در اختیار داشت: اول سلاح های ایرانی مانند فجر 5؛ دوم سلاح هایی که با تکنولوژی ایرانی در داخل غزه ساخته شده اند مانند موشک های 107؛ سوم سلاح های غیر ایرانی که با پول و کمک مالی ایران خریداری شده اند.

این اظهار نظر کاملا نشان می دهد که بحث تسلیحات در غزه یک موضوع انحصاری ایران است. یعنی تنها ایران به بحث تسلیحات در غزه کمک می کند. چون این موضوع به ایران انحصار دارد، تشکر از ایران هم مطرح می شود. یکی از مهم ترین ویژگی های جنگ هشت روزه هم همین بحث است. این که بدون این سلاح امکان پیروزی نبوده است. سلاح رکن اصلی پیروزی است. لذا از ایران به عنوان شریک در پیروزی یاد می شود. در حالی که زمانی که کشورهای عربی به گونه ای به دنبال این بودند که این موضوع را با فرستادن وزرای کشورهای عربی به غزه از سوی اتحادیه عرب تحت الشعاع قرار دهند. این وزرای خارجه با استقبال مردمی با پلاکاردهایی مواجه شدند که ما اشک های شما و حمایت سیاسی شما را نمی خواهیم، ما نیازمند حمایت و کمک تسلیحاتی شما هستیم. این مسئله نشان می دهد که خود فلسطینی ها هم به روشنی درک کرده اند که این مقاومت بدون کمک تسلیحاتی ایران چندان امکان پذیر نیست.

مقامات ایرانی در جریان جنگ هشت روزه گفته بودند که ما تنها تکنولوژی ساخت تسلیحات را در اختیار حماس قرار داده ایم. این سخنان آقای رمضان عبدالله نشان دهنده نوعی تناقض یا عدم هماهنگی میان مواضع ایران و حماس نیست؟

نه؛ تناقض ایجاد نمی کند. اصل حماسه ای که در غزه اتفاق افتاده به ایمان متکی به سلاح مردم غزه بر می گردد. لذا اصل ایمان است. ولی بدون این سلاح هم پیروزی امکان پذیر نبوده است. به همین دلیل این سلاح در حال حاضر یک متغیر اصلی است که در حال بررسی است و تاثیرگذاری آن غیر قابل انکار است.

قبلا چنین کمک هایی صورت نمی گرفته؟

چرا؛ ایران از ابتدا تا کنون حمایت کرده است. این حمایت هیچ گاه قطع نشده است. حتی الان که ایران در ارتباط با سوریه با حماس اختلاف نظر دارد، این کمک قطع نشده است. یعنی حمایت ایران از مقاومت یک موضع اصولی است که علی رغم اختلاف نظر سیاسی تغییری در آن ایجاد نمی شود.

بعضی تحلیل گران معتقد بودند که افکار عمومی جهان عرب با مردم غزه همراه است و دولت های این کشورها در دراز مدت تحت فشار افکار عمومی خود قرار خواهند گرفت. اگر این گونه باشد، عرب ها باید از ایران سپاسگزار باشند که کاری که دولت های آن ها انجام نداده اند را انجام داده است. اما یکی از مقامات ارشد حماس گفته است که ایران به دلیل بحث سوریه در میان جهان عرب جایگاهی ندارد...

این برای فلسطینی ها قابل لمس و محسوس است که بدون کمک نظامی ایران، این پیروزی به دست نمی آمد. اما برای همه جوامع عربی این گونه نیست. الان متاسفانه فضای تبلیغاتی به گونه ای است که مبتنی بر فتنه فرقه ای شیعه و سنی است و بنابراین این پایگاه به این شکل صورت بندی نمی شود.

به عنوان آخرین سوال اعتراف حماس به کمک گرفتن نظامی از ایران در فضای بین المللی به ضرر ایران تمام نخواهد شد؟

این مسئله هم یک فرصت است و هم یک تهدید. از این جهت فرصت است که اسرائیل و غرب می فهمند که باید با ایران گفت و گو کند و رها کردن ایران نتایج خوبی برای آن ها ندارد. بنابراین، این فرصتی است که آن ها را وادار به گفت و گو با ایران و توافق در مورد مسائل منطقه ای با ایران کند. از سوی دیگر این تهدیدی است چرا که اسرائیل می بیند با سلاح ایرانی شکست خورده است. به همین دلیل ممکن است شدت تضاد و فشاری که از طریق لابی صهیونیستی بر امریکا وارد می کند بیشتر شود تا ایران بیشتر تحت فشار و تحریم قرار گیرد./12

انتشار اولیه: جمعه 10 آذر 1391 / بازانتشار: دوشنبه 13 آذر 1391

کلید واژه ها: حماس اسرائیل غزه ایران حسین رویوران


( ۱ )

نظر شما :