۷ اکتبر ۲۰۲۴ متفاوت از ۷ اکتبر ۲۰۲۳

درگیری اسرائیل با جمهوری اسلامی ایران چه می‌شود؟

۲۰ مهر ۱۴۰۳ | ۱۰:۰۰ کد : ۲۰۲۸۶۸۸ اخبار اصلی خاورمیانه
مهدی تدینی در یادداشتی می نویسد: هر چه جلوتر می‌رویم تصویر رخدادهای یک سال گذشته شفاف‌تر می‌شود. به نظر می‌رسد اسرائیل چنین مسیری را هدفمند دنبال کرده و تعمداً اجازه می‌دهد زنجیرۀ کنش و واکنش‌ها تداوم یابد. نشانه‌ای دیده نمی‌شود که اسرائیل قصد داشته باشد این زنجیره را متوقف کند. اروپا در افولِ جهانیِ مزمن خود کلاً از خاورمیانه پا پس کشیده است. روسیه امید دارد با گسترش درگیری‌ها در خاورمیانه فشار بر غرب افزایش یابد تا دست از حمایت از اوکراین بردارند و از پشت به زلنسکی خنجر بزنند.
درگیری اسرائیل با جمهوری اسلامی ایران چه می‌شود؟

نویسنده: مهدی تدینی، مترجم، نویسنده و پژوهشگر

دیپلماسی ایرانی: بین خوش‌بین بودن و واقع‌بین بودن باید واقع‌بین بود و اگر خوش‌بینی به واقع‌بینی آسیب می‌زند، بی‌درنگ باید آن را کنار نهاد. متأسفانه واقع‌بینی دیگر جایی برای خوش‌بینی نگذاشته و باید پذیرفت نشانه‌ها از افزایش تنش حکایت دارد. زنجیرۀ رخدادها که با هفت اکتبر آغاز شد، در سالگرد آن به جایی رسید که یک سال پیش در مخیلۀ بدبین‌ترین تحلیلگران هم نمی‌گنجید (آیا این روند تصادفی و ناخواسته بود؟ به سختی می‌توان گفت «آری»)، چنان‌که اگر دو سال پیش این تصویر آخرالزمانیِ غزه را می‌دیدید، بعید بود آن را باور کنید؛ گرچه البته وقتی عملیات هفت اکتبر رخ داد، تقریباً می‌شد انتظار داشت واکنش اسرائیل از هر آنچه تا پیش از آن از آن سراغ داشتیم شدیدتر خواهد بود.

هر چه جلوتر می‌رویم تصویر رخدادهای یک سال گذشته شفاف‌تر می‌شود. به نظر می‌رسد اسرائیل چنین مسیری را هدفمند دنبال کرده و تعمداً اجازه می‌دهد زنجیرۀ کنش و واکنش‌ها تداوم یابد. نشانه‌ای دیده نمی‌شود که اسرائیل قصد داشته باشد این زنجیره را متوقف کند. اروپا در افولِ جهانیِ مزمن خود کلاً از خاورمیانه پا پس کشیده است. روسیه امید دارد با گسترش درگیری‌ها در خاورمیانه فشار بر غرب افزایش یابد تا دست از حمایت از اوکراین بردارند و از پشت به زلنسکی خنجر بزنند.

آمریکا تا حدی در قبال واکنش‌های اسرائیل به جمهوری اسلامی نقش ترمز را ایفا کرده است. برای مثال پس از عملیات پهپادی – موشکی پیشین همۀ مقامات دولت بایدن اصرار داشتند حمله شکست خورده تا به اسرائیل بقبولانند «هیچی نشده! فقط یه‌کم گلگیر جلو قُر شده که آن هم بدون رنگ درمی‌آید.» اما هر نظاره‌گری می‌دانست مسئله «نفس حمله» بود. بایدن موفق شد اسرائیل را مهار کند؛ گرچه اصلاً شک دارم آمریکا هیچ‌گاه بتواند چیزی به اسرائیل بقبولاند؛ اسرائیل مهارت خاصی دارد خواست خود را نرم‌نرم در کاسۀ آمریکا بگذارد ــ بدون حمایت آمریکا هم نظرش چندان عوض نمی‌شود.

در دومین عملیات موشکی تصاویر اجازه نمی‌داد مقامات آمریکایی بگویند «طوری نشده». گرچه باز هم می‌گفتند عملیات شکست خورده است. این‌بار مشخص بود آمریکا می‌داند نهایتاً بتواند کمی واکنش اسرائیل را تعدیل کند. به همین دلیل بایدن اول گفت تأسیسات هسته‌ای نباید هدف قرار گیرد و بعد تلویحاً تأسیسات نفتی را هم به آن افزود. اما باز هم به گمانم سیاست اسرائیل در برابر بایدن همان است که به مرگ می‌گیرد تا به تب راضی شود. ترس آمریکا این است که درگیری از مهار خارج شود، اما هدف اسرائیل این است که آمریکا را گام به گام به درگیری بکشاند.

به گمانم اسرائیل با همین ریتم سطح تنش را بالا و بالاتر خواهد برد. اینک می‌دانیم که هدف اسرائیل در برابر حماس حذف کامل آن از غزه بود. با کمی تأخیر فهمیدیم در قبال حزب‌الله نیز هدفش ضربۀ حداکثری به حزب‌الله بود ــ لازم نیست توضیح دهم ضربۀ حداکثری یعنی چه. فقط این را هم اضافه کنم که به نظر در اسرائیل سال‌ها روی جنگ سی‌وسه‌روزۀ ۲۰۰۶ فکر شده بود و این‌بار کلاً اسرائیل تغییر تاکتیک داد. اول با عملیات پیجری در قاعدۀ حزب و توأمان حملۀ گسترده به رستۀ رهبری وقتی تعادل حزب‌الله را به هم زد، حملۀ زمینی را آغاز کرد؛ آن هم پس از فعالیت گستردۀ توپخانه‌ای و نقطه‌زنی در جنوب لبنان. اما این جنگ در جنوب لبنان هم احتمالاً بسیار طولانی خواهد بود و با اشغال مناطقی همراه خواهد بود.

می‌ماند این پرسش اصلی و بزرگ که درگیری با جمهوری اسلامی چه می‌شود؟ در این مورد باید منتظر تنشی دائمی و زدوخوردی بلندمدت باشیم؛ زدوخورد به همین معنایی که تا اینجا دیده‌ایم، منتها در سطحی بالاتر. احتمالاً شدت حملاتی موشک‌های ایرانی بیشتر می‌شود و واکنش‌های اسرائیل هم شدیدتر می‌شود. به این شکل، اسرائیل به جهان فرصت می‌دهد خود را به این تنش عادت دهد. متأسفانه هیچ سازوکاری برای متوقف کردن این زنجیرۀ کنش و واکنش وجود ندارد. نمی‌توان گفت دقیقاً چه اتفاقاتی خواهد افتاد، اما دست‌کم می‌توان حدس زد «ایدۀ دولت پزشکیان» که اولین روز دولتش با ترور هنیه در تهران همراه بود، عملاً محکوم به شکست است. فقط کافی است این زنجیرۀ تنش چند درجه داغ‌تر شود تا بستن پروندۀ هسته‌ای و تحریم‌ها نه‌تنها ناممکن، بلکه سویۀ معکوس بگیرد. «ایدۀ دولت روحانی» که از سال ششم آن شکست خورد، این‌بار از روز اول دچار مشکل اساسی شد.

زنجیرۀ درگیری که هفت اکتبر آغاز شد، پس از یک سال با فرود موشک‌ها در پایگاه نوآتیم کامل شد. تاکتیک‌های اسرائیل عوض شده و بیش از همیشه آماده است خون هم بدهد (چنان‌که عملاً اجازه نداد حماس از گروگان‌ها بهرۀ خاصی ببرد). هفت اکتبر ۲۰۲۳ نمی‌دانستیم هفت اکتبر ۲۰۲۴ به اینجا می‌رسیم. هفت اکتبر ۲۰۲۵ کجاییم؟ دست‌کم به گمانم صحبت از «سال» برای این درگیری هیچ بیراه نیست.

کلید واژه ها: اسرائیل ایران ایران و اسرائیل حمله اسرائیل به ایران حمله ایران به اسرائیل جنگ لبنان حمله اسرائیل به غزه حمله اسرائیل به لبنان حزب الله لبنان حماس غزه محمد مهدی تدینی


( ۳۱ )

نظر شما :

ابراهیم قدیمی ۲۰ مهر ۱۴۰۳ | ۱۳:۰۱
جنگ اسرائیل با ایران جنگی تخریبی است ۔جنگی تصرفی نیست۔۔ این جنگ باستفاده از عوامل اقتصادی ،آطلاعاتی ،و تروریستی داخلی و تخریبی نیروی هوائی خودش و کمپانی های تجاری وواسطه گری وابسته داخلی به اسرائیل که از یک اسکادران هواپیمای اف۳۵ اسرائیلی خطرناک تر است انجام میشود وخواهد شد۔۔داشتن توان تخریبی بافاصله راه دور بالا و دفاع هوائی مستحکم و غیر قابل نفوذ،کنترل عوامل اقتصادی واطلاعاتی وتروریستی داخلی از راهکارهای موثر در دفاع است۔
محمد ۲۰ مهر ۱۴۰۳ | ۱۷:۰۸
نقطه ضعف اسرائیل همیشه گروگانها بوده اند . اما آنها اینبار تصمیم گرفته اند که داستان گیلعاد شلیط تکرار نشود همانطور که کشورهای دنیا تصمیم گرفته اند که هواپیما ربایی را با موشک جواب بدهند تا شاهد یازده سپتامبر دیگری نباشند و گروگان گیرها نتوانند با جان مسافرین معامله کنند. اما درباره خطر جنگ ، ایران مجبور است اعلام کند که شلیک یک موشک به سمت خاک ایران یعنی اعلان رسمی جنگ و ما چیزی به عنوان پاسخ رفت و برگشتی را به رسمیت نخواهیم شناخت ، اگر یک پایگاه ما مورد حمله قرار بگیرد باید تمام ارتش اسرائیل را تا نابودی کامل موشک باران کرد ، این تنها راهی است که جلوی جنگ را می گیرد.
محمد صادق ۲۰ مهر ۱۴۰۳ | ۲۲:۳۳
متاسفانه ما تحلیلگران قوی سیاسی و راهبردی خیلی کم داریم. بستر اکثر تحلیل ها ژورنالیستی است. همه فهمیدند که در جهان واقع باید رئالیست بود ولی نمی دانند که پیش شرط آن پژوهش های کاربردی است. فقدان این پژوهش هاست که از حمله احتمالی اسرائیل خطرناک تر است چون نمی دانی کجای کاری و حتی ممکن است بازی برده را رو ندانم کاری واگذار کنی.
هادی ۲۱ مهر ۱۴۰۳ | ۱۴:۵۵
متن قوی دارد. تحلیل کلی است. عالی نبود ولی از خیلی از مقالات سایت بهتر بود. تشکر
خسرو ۲۱ مهر ۱۴۰۳ | ۲۰:۳۷
تا چند هفته قبل ، ایران می‌توانست با بازوی نیابتی حزب الله ، اسرائیل را تهدید کند حماس هم که سر شلوغی دارد حالا مانده فقط بشاراسد و سوریه ، که آنهم بازویی است که اعصاب حرکتش دست روسهای بی معرفت هست اگر خودمان مستقیم وارد جنگ شویم آمریکا برای دفاع از فرزند نامشروع و سرکش و وحشی اش دخالت خواهد کرد از کجا؟ از پایگاه هایش در امارات و عربستان و قطر و ... خب اگر آن پایگاهها را بزنیم آن دولت‌ها وارد خواهند شد و ... از همین حالا باید روش به هم زدن بازی اسرائیل را پیدا کنیم مثلا حمله زمینی سوریه به اسرائیل یا بمباران تل‌آویو توسط واگنر یا مرگ نامترقبه نتانیاهو یا یک معامله اساسی با آمریکا و...