آرشیو اخبار

مضرات انتقال گاز روسیه به ایران از طریق مسیر آذربایجان
گزینه‌های مناسب کدام هستند؟

مضرات انتقال گاز روسیه به ایران از طریق مسیر آذربایجان جدید

احسان موحدیان در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: تحرکات اخیر باکو نشان می دهد این کشور قصد دارد با تسلط بر مهم ترین مسیر رقیب انتقال گاز به ایران، یعنی مسیر روسیه – گرجستان – ارمنستان، هرگونه گزینه دیگری را به حاشیه براند تا یک اهرم فشار تازه بر علیه ایران پیدا کند. هفته پیش وزارت خارجه انگلیس اعلام کرد اتباع این کشور باید از هرگونه سفر به فاصله ۵ کیلومتری از نوار مرزی جمهوری آذربایجان با ارمنستان خودداری کنند. در بخشی از این منطقه جاده متصل کننده شهرهای ایجوان و نومبریان در ارمنستان قرار دارد و خط لوله اصلی انتقال گاز روسیه از گرجستان به ارمنستان نیز از همین منطقه می گذرد.

ادامه مطلب
دیوار آهنین ترامپ دور آمریکا
راهی که جمهوریخواهان برگزیده اند

دیوار آهنین ترامپ دور آمریکا جدید

حافظ حاجی کریم جباری در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: نمی گوییم آمریکا ضعیف شده، بلکه می گوییم نیروهای جدیدی پیدا شده اند و روز به روز قدرت بیشتری پیدا می کنند و لذا سهم بیشتری می خواهند. لذا آمریکا مجبور است یا با آنها کنسرت قدرت تشکیل بدهد و تقسیم سهم کند؛ یا مقاومت کند و از حداکثر ظرفیت آمریکا برای مانع شدن در برابر چالشگران، استفاده کند و دوران تقسیم نقش و منافع را حتی الامکان عقب اندازد تا موقعیت هژمونیک فعلی را حتی الامکان برای مدت بیشتری حفظ کند. معلوم است که ترامپ راه دوم را برگزیده و از سیاست های سخت ابزاری و تند برای این منظور استفاده می کند.

ادامه مطلب
حضوری با هزار اما و اگر‌‌
دیپلماسی غیر‌واقع‌بینانه

حضوری با هزار اما و اگر‌‌ جدید

در حالی برای سفر یک‌روزه وزیر امور خارجه به افغانستان طیفی از مسائل اقتصادی، تجاری، سیاسی، دیپلماتیک، فرهنگی و‌... را تعریف کرده‌اند که اساسا شاهد حجم وسیعی از نگرانی‌ها در مناسبات ایران با حکومت طالبان هستیم و از این منظر، طیفی از کارشناسان، ‌مطرح‌کردن برخی اهداف نظیر گسترش روابط دوجانبه و نهایی‌سازی سند جامع همکاری‌های راهبردی میان ایران و حکومت طالبان را «دیپلماسی غیرواقع‌بینانه و به دور از واقعیت‌های جاری در مناسبتا دو طرف» تفسیر می‌کنند.

ادامه مطلب
پیام داووس
احتمال کلید خوردن مذاکرات در نشست داووس؟!

پیام داووس جدید

سفر هفته گذشته محمدجواد ظریف به نشست سالانه داووس از چند زاویه توسط منتقدین مورد حمله قرار گرفت. یکی از این موارد، ادعای آنها بر غیرقانونی بودن سفر ظریف در مقام معاون راهبردی رئیس‌جمهور بود و دیگری هم دامن زدن به شائبه کلید خوردن مذاکرات توسط ظریف که همزمانی نشست داووس با مراسم تحلیف دونالد ترامپ، این شایعه را تقویت کرد، گفتنی است که برخی اظهارنظرهای ظریف هم در گفت‌وگو با فرید ذکریا پیرامون سعید جلیلی و همچنین مواضعی در خصوص دونالد ترامپ و آمادگی برای مذاکرات هم موج تازه‌ای از حمله جریان تندروی داخل به ظریف را فراهم کرد. با اینحال سؤال کلیدی اینجاست که «گفته های عضو دولت چهاردهم به موازات مواضع ترامپ در قبال ایران می‌تواند نشست داووس را به نقطه عزیمت تنش زادیی ایران و غرب بدل کند؟»

ادامه مطلب
یک نگاه خوش‌بینانه دربارهٔ دور دوم ریاست جمهوری ترامپ
بازگشت مرد جنجالی

یک نگاه خوش‌بینانه دربارهٔ دور دوم ریاست جمهوری ترامپ جدید

با روی کار آمدن جو بایدن، بسیاری تصور کردند که «دوران ترامپ» به پایان رسیده که نشانه‌ای از بازگشت به وضعیت عادی است. با این حال، نتایج انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ نشان داد که نفوذ ترامپ و رویکرد غیرمتعارف او به سیاست، همچنان در جامعهٔ آمریکا طنین‌انداز است.

ادامه مطلب
نقش زنان در توسعه اقتصاد کشورهای عضو شورای همکاری
نیروی اقتصادی رو به رشدی که سر برآورده اند

نقش زنان در توسعه اقتصاد کشورهای عضو شورای همکاری جدید

زنان تاجر در کشورهای عضو شورای همکاری، با نقش برجسته‌ای که دارند و به عنوان یک نیروی اقتصادی رو به رشد، انتظار می‌رود موجی از تغییرات اقتصادی مثبت در منطقه ایجاد کنند.

ادامه مطلب
منتظر زلزله ترامپ باشید!
دگرگونی های عمیق مورد انتظار

منتظر زلزله ترامپ باشید! جدید

سید محمدکاظم سجادپور در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: به هرحال ترامپ رئیس جمهور شد و قدرت انتقال پیدا کرد،‌ اما این انتقال قدرت، ساده نخواهد بود. بدین دلیل که اولاً ترامپ شخصیتی کاملاً متفاوت و با دستور کاری، واقعاً بی‌سابقه در سیاست داخلی آمریکا به کاخ سفید وارد می‌شود. او قصد دارد، زلزله‌ای در ارکان اداری و سیاسی آمریکا ایجاد کند، بی‌تردید نهادهای اصلی حکمرانی در آمریکا در دوران دوم ترامپ، دگرگون خواهند شد.

ادامه مطلب
نقشه مهم ایران و روسیه چه بود؟
درباره سفر پزشکیان به مسکو

نقشه مهم ایران و روسیه چه بود؟ جدید

بهرام امیراحمدیان در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: ایران اگرچه روابط نزدیک و گسترده با روسیه دارد، ولی ساختار اقتصادی دو کشور هم پوشانی زیادی ندارند زیرا هر دو کشور صادر کننده نفت (که در برخی مواقع روسیه رقیب ایران می شود) و وارد کننده تکنولوژی های پیشرفته هستند. بازارهای هدف صادراتی هر دو کشور عمدتا شامل کشورهای وارد کننده انرژی و مواد خام است. هر دو کشور در شرایط کنونی مورد تحریم غرب قرار گرفته اند و این تنگنا اگرچه موجب نزدیکی آنها به یکدیگر شده ولی لزوما به معنای هم تکمیلی اقتصادی و تجاری نیست. با این حال در فضای موجود و شرایط منطقه ای و جهانی به یکدیگر نزدیک شده و در ساختارهای منطقه ای همچون «سازمان همکاری شانگهای»، «اتحادیه اقتصادی اوراسیا»، «گروه بریکس» در کنار هم قرار گرفته اند. 

ادامه مطلب
قوانین و سیاست‌های مهاجرتی در ایالات متحده آمریکا
تاریخچه، وضعیت کنونی و آینده

قوانین و سیاست‌های مهاجرتی در ایالات متحده آمریکا جدید

حجت حدیدی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: ایالات متحده از آغاز تأسیس خود در سال ۱۷۷۶ تا اواخر قرن نوزدهم، قوانین مهاجرتی زیادی نداشت و بسیاری از افراد از سراسر جهان به این کشور مهاجرت می‌کردند. اما با توجه به تغییرات جمعیتی و اقتصادی، در اوایل قرن بیستم، این کشور به تدریج قوانین مهاجرتی خود را سخت‌تر کرد. در زیر، به بررسی برخی از مهم‌ترین تحولات در تاریخ سیاست‌های مهاجرتی آمریکا پرداخته می‌شود.

ادامه مطلب
آینده پژوهی و روابط بین الملل
کمکی که این مقوله به بهبود دانش روابط بین الملل می کند

آینده پژوهی و روابط بین الملل جدید

حسن فتاحی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: درک درست از آینده روابط بین‌الملل به یک درک بوستر از محیط آینده دنیا (Foresight) نیازمند است تا به شیوه‌ای سیستمی بیابیم که چه چیزی احتمالاً ادامه دارد و چه چیزی تغییر می کند. آینده پژوهی مطالعه احتمالات آینده با تجزیه و تحلیل روندهای فعلی (Insight) و تاریخی (Hindsight) است. با این حال آینده پژوهی حرکت از حال به آینده نیست بلکه حرکت از آینده به زمان حال است. آینده پژوهان سعی می‌کنند دیدگاهی سیستمی یا کل نگر به دست آورند. آن‌ها دیدگاه خود را بر چندین رشته مختلف، عمدتاً بر روی مقوله‌های STEEP استوار می‌کنند.  STEEPمخفف این عبارت است: Social, Technological, Economic, Environmental and Political.

ادامه مطلب