گزارش آژانس توافقنامه تهران را بىمعنا مىکند
گزارش جديد آژانس بينالمللى انرژى هستهاى دردسر ساز شده است. خبر ذخيره دو هزار تن اورانيوم غنى سازى شده در ايران به ادعاى آژانس بينالمللى درست در روزهايى از راه مىرسد که غرب خود را براى تحريم ايران مهيا مىکند و شرق به دنبال تعديل اين موضع است.
ايران در چند سال اخير همواره ادعا کرده که به دنبال تسليحات هستهاى نيست با اين وجود همين گزارش مکتوب کافى بود تا رسانههاى غربى ادعا کنند که اين ميزان اورانيوم غنى سازى شده مىتواند براى ساخت دو کلاهک هسته اى کافى باشد. گفته مىشود که روسيه و چهار عضو ثابت ديگر شوراى امنيت با اعمال چهارمين دور از تحريمها عليه ايران موافق هستند. اين قدرتها تعلل ايران در برابر غنىسازى اورانيوم را دليل اين تحريمها مىدانند.
در اين گزارش تنها ايران هدف حملات آژانس قرار نگرفته است و انگشت اتهام آژانس به سمت سورىها نيز دراز شده است. در بيانيه آژانس ادعا شده است که سوريه نيز تلاشهايى را براى مخفى نگاه داشتن برنامه هستهاى خود در نيروگاهى که سه سال پيش اسرائيل هدف حمله نظامى قرار داد، به کار گرفته است. بازرسان آژانس ادعا مىکنند که سوريه از ورود آزادانه آنها به نيروگاه مدنظر ممانعت مىکند: سوريه از ژوئن 2008 تاکنون از ورود بازرسان ما به آژانس ممانعت به عمل مىآورد. البته سوريه به تلاشهاى ابتدايى براى دستيابى به انرژى هستهاى اعتراف کرده است.
سرويسهاى اطلاعاتى ايالات متحده و اسرائيل همانگونه که ميان برنامه هستةاى ايران و کرهشمالى ايجاد ارتباط مىکنند اين نسخه را در خصوص ايران و سوريه نيز مى پيچند. دمشق اما هرگونه همکارى هستهاى ميان خود و تهران را تکذيب مىکند. با اين همه منابع نزديک به کاخ سفيد ادعا مىکنند که واشنگتن سفر معاون مذاکره کننده هستهاى ايرات به دمشق در ماه ژانويه را به آغاز همکارىهاى هستهاى ميان دو کشور تعبير کرده است.
گزارش آژانس در حالى از راه مىرسد که ترکيه و برزيل اخيرا موفق به جلب اعتماد تهران و امضا توافقنامه تبادل اورانيوم با اين کشور شدهاند. تحليلگران اما ادعا مىکنند که گزارش آژانس مىتواند مانع از به نتيجه رسيدن توافقنامه تهران شود. در جريان هفت ماهى که تهران با پيشنهاد غرب براى تبادل سوخت سر جدال داشت، کشورهاى اروپايى از اين توافقنامه حمايت مىکردند اما زمانى که تهران و ترکيه در اين خصوص دست دوستى دادند همگان زبان به انتقاد از آن گشودند. ايران همچنان بر عدم تلاش براى دستيابى به تسليحات هستهاى تاکيد دارد اما ممانعت اين کشور از توقف غنى سازى همگان را به هدف نهايى تهران مظنون کرده است.
منابع نزديک به آژانس ادعا مىکنند که اين نهاد اجرايى هستهاى به شدت نگران وجود مخفىبازىهاى هستهاى ايران است. بر اساس اين گزارش جديد حتى در صورت تحقق توافقنامه تهران، باز هم ميزان مورد نياز اورانيوم براى غنى سازى و توليد بمب در داخل ايران باقى خواهد ماند. در اين صورت اين توافقنامه بيش از پيش به نظر امريکا و همراهان غربىاش بىمعنا مىآيد.
نظر شما :