پاسخ دیپلماسی ایرانی به جوابیه وزارت امورخارجه
پیرو جوابیه وزارت امورخارجه به یادداشت "شفافیت، عنصر مفقوده" جهت تنویر افکار عمومی و همچنین مسئولان ذیربط، پاسخ زیر منتشر می شود:
در زمینه استفاده از اصطلاح "بیسابقه" دریادداشت موردنظر میتوان گفت به دلیل سردی روابط و فقدان مکالمه سی ساله بین دولتهای ایران و آمریکا حضور منوچهر متکی به درستی یک سفر بیسابقه بود. در بخشی از پاسخ وزارت امورخارجه آمده است:" منظور از شتاب زده خواندن در سفر چیست؟"
منظور متن یادداشت درج شده در دیپلماسی ایرانی کاملا شفاف است. گویا نویسنده جوابیه دچار همان شتابزدگی اپیدمیک دولتمردان ایرانی است. هر ناظر بیطرفی از ملاقات متکی با مقامات رسمی و غیررسمی برای تحکیم امنیت ملی در مجاری دیپلماتیک استقبال میکند، لیکن همزمانی این سفر غیرمترقبه و اجلاس ژنو باعث ایجاد شبهاتی شد که نه به نفع وزارت امورخارجه و نه در راستای منافع ملی ایران بود. در این باره نویسنده محترم را به بازخوانی دقیق متن دعوت میکنیم.
در زمینه ملاقات وزیر امورخارجه با اعضای شورای روابط خارجی نویسنده جوابیه را ارجاع میدهیم به مصاحبه حسن قشقاوی با شبکه تلویزیونی عرب زبان جمهوری اسلامی "العالم" در روز پنجشنبه 9 مهرماه و همچنین گفتوگوی وی با خبرگزاری دانشجویان.
قشقاوی به ایسنا میگوید: "در سفر به واشنگتن متکی با دو تن از اعضای شورای روابط خارجی گفتوگو و ملاقاتی صورت گرفت اما باید در نظر داشت اعضای شورای روابط خارجی عضو کنگره محسوب نمیشوند و معمولاً از افراد صاحب سرمایه، روزنامهنگار یا شخصیتها و مسؤلان سابق در این شورا عضو هستند." گزارش این خبرگزاری داخلی در بسیاری از مطبوعات نیز منعکس شد. (خبر ایسنا را می توانید اینجا ببینید).
در بند سوم جوابیه نیز وجود کمیته ایران و آمریکا را نفی میکند که این نیز با کمی جستجوی اینترنتی قابل نقض است. این درحالی است که تعدادی از روزنامههای صبح تهران با نقل خبر دیدار متکی با کمیته روابط ایران و آمریکا از شبکه العالم به پوشش خبری آن پرداخته بود.
در بند چهارم جوابیه، پرسش شفاف خبرگزاری رویترز و سایر ناظران را "شبه افکنی" قلمداد کردهاند در حالی که سادگی پرسش ماهیت آن را توضیح میدهد که آیا متکی حامل پیامی بوده؟ یا خیر.
بهرهگیری متناوب از اصطلاحات کلیشهایی و نغنمایی چون "شبه افکنی" قادر به پاک کردن صورت مسئله نخواهد بود.
سعی ما رصد (Monitoring) و انعکاس پرسشهاست و این تلاش را وظیفه اطلاع رسانی میدانیم.
از سوی دیگر به گزارش خبرگزاری ایلنا روز سهشنبه هفته پیش 14 مهرماه، داریوش قنبری نماینده مردم ایلام در تذکر آئین نامهایی خود خواستار فراخواندن منوچهر متکی جهت توضیحاتی در زمینه سفر وی به واشنگتن میشود. (متن خبر در آرشیو موجود است). قنبری در صحن علنی مجلس میگوید: "لازم است وزیر به مجلس بیاید و توضیح دهد که آیا مذاکراتی با مقامات آمریکایی صورت گرفته یا نه؟"
در ادامه این سخنان علی لاریجانی رئیس مجلس نیز خبر از دعوت کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی از آقایان جلیلی و متکی جهت ارائه توضیحات میدهد.
آیا تفاوتی بین پرسشهای دیپلماسی ایرانی و پرسشهای کمیسیون امنیت ملی وجود دارد؟ آیا مجلس نیز به شبه افکنی میپردازد؟
در بخش دیگری از جوابیه پرشتاب وزارت خارجه آمده است: "لذا دیگر بار تأکید میشود که وزیر امورخارجه در این سفر به نیویورک با هیچ یک از اعضای شورای روابط خارجی ملاقات نداشته است."
در متن اصلی نیز صحبتی از ملاقات در نیویورک پیش نیامده و شاید مقصود جوابیه نویس"واشنگتن" بوده است.
در قسمتی دیگر چنین تأکید کردهاند: "بهتر نیست تشخیص زمان سفر را به عنوان یک کار تخصصی به وزارت خارجه واگذار کنیم؟"
در پاسخ باید گفت که شاید چنین بهتر باشد اما در بسیاری مواقع عملکردها نشان از غیرتخصصی بودن تصمیمات دارد. گویا با چنین واکنشی وزارت خارجه تمایل دارد راه طرح هرگونه پرسش را سد کرده و دیگران را غیر متخصص جلوه دهد.
اما باید توجه داشت که یکی از مهمترین وظایف گزارشگری و خبررسانی نور تاباندن به آن بخشهای تاریکی است که از چشم دولتمردان پنهان میماند زیرا آنان در حال تعامل و تصمیمگیری هستند و در یک زمان قادر به رصد تمامی زوایا نیستند.
گزارشگران بیطرف آن چشم سومی هستند که در زمان مناسب به دولتمردان و سیاسیون هشدارهای لازم را میدهند، البته به شرطی که تصمیمگیران نیز به آنان اعتماد داشته و نقدهای خبرنگاران را تاب بیاورند، آنگاه رابطهای چندجانبه بین نهاد قدرت، نمایندگان افکار عمومی -که همان رسانهها هستند- و ملت شکل خواهد گرفت.
به امید داشتن ایرانی آباد، آزاد و سرفراز
صداقت، پیش شرط اطلاع رسانی ( جوایسه وزارت امور خارجه به مطلب دیپلماسی ایرانی)
نظر به درج مطالب کذب و ارائه تحلیل نادرست با هدف تشویش اذهان عمومی تحت عنوان « شفافیت، عنصر مفقوده» در آن سایت خواهشمند است نسبت به درج پاسخ ذیل برابر قانون مطبوعات اقدام فرمائید.
1- بی سابقه خواندن این سفر خلاف واقع و کذب است. زیرا چنین سفری به واشنگتن توسط وزیر امور خارجه قبلا نیز انجام شده است. منظور از شتابزده خواندن سفر چیست؟ مثلا اگر این سفر یکسال دیگر و همزمان با مجمع عمومی سال آینده انجام شود شتابزده نیست. اگر گفته شود چرا این سفر تاثیرگذار در رسیدگی به امور هموطنان ایرانی با چهار سال تأخیر از زمان تشکیل دولت نهم صورت میگیرد پاسخ آقای نویسنده مقاله چیست؟ بهتر نیست تشخیص زمان سفر را به عنوان یک کار تخصصی به وزارت خارجه واگذار کنیم.
2- وزیر امور خارجه ملاقاتی با اعضای شورای روابط خارجی نداشته و نویسنده مقاله باید توضیح دهند چرا چنین خبر کذبی را اشاعه میدهند؟ نویسنده حتما میداند مصاحبه با خبرنگار یک مجموعه متفاوت از ملاقات با اعضای آن میباشد و لذا دیگر بار تأکید میشود وزیر امور خارجه در این سفر به نیویورک با هیچ یک از اعضای شورای روابط خارجی ملاقات نداشته است.
3- وزیر امور خارجه هیچ دیداری با اعضای کمیتهای به نام کمیته ایران و آمریکا نداشته است.
4- نویسنده مقاله و سایت مورد استفاده او به نظر میرسد تقیه دارند با تکرار خبر دروغ یک خبرگزاری انگلیسی سعی در شبهه افکنی مینماید. از جمله اینکه وزیر خارجه حامل پیامی بوده است یا به نقل از شبکه العربیه القا می کند که موضوع تأسیسات هسته ای مورد مذاکره با آمریکائیان قرار گرفته است!!!
5- این سفر یک دستاورد ارزشمند داشته است و آن خنثی کردن تصویرسازی غلطی بود که برخی محافل مخالف ملت عزیز ایران تلاش داشتند در ذهن هموطنان ما در اقصی نقاط جهان بوجود آورند.
نظر شما :