پچپچهها / روسیه روادید ما را پس بگیر
اگر فایننشال تایمز را نمونه خارجی یکی از روزنامه های ایرانی بدانیم که از پیش از وقوع حادثه نسبت به نتیجه آن اطلاع دارند، باید منتظر اتفاقات عجیب و غریبی در حوزه دیپلماسی کشورمان باشیم.
طی هفته های گذشته دیپلماسی حول و حوش ایران دیپلماسی احضار و بازداشت بوده است. دیپلمات هایی در ایران بازداشت و یا سفرایی احضار شده اند و در مقابل نیز دیپلمات هایی از اروپا اخراج و یا سفیرانی احضار شده اند.
یکی از جدیدترین و متفاوت ترین تحولات به وجود آمده میان ایران و کشورهای اروپایی، تصمیم کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای تمدید نکردن روادید دیپلمات های ایرانی در این اتحادیه بوده است.
دستاویز اروپا برای این کار، موج ضد ایرانی گسترده ای است که بعد از حوادث انتخابات ریاست جمهوری و آشوب های خیابانی پس از آن به وجود آمده و فشارهای زیادی از سوی افکار عمومی غرب روانه دولت ها کرده است.
اعتراض های ایرانیان مقیم اروپا بویژه در آلمان و انگلیس و تمرکز رسانه های غربی بر حوادث ایران موجب شده است تا افکار عمومی فشارهای زیادی بر دولت هایشان وارد بیاورند تا نسبت به رابطه با تهران و سفر مقام های ایرانی تجدیدنظر کنند. دولت های غرب نیز که به دنبال دستاویزی برای اعمال فشار علیه ایران می گردند از این فشارهای اجتماعی استقبال کرده اند.
خبر رسیده است که دیپلمات های بلندپایه 27 کشور اتحادیه اروپایی درباره خودداری از صدور و تمدید روادید دیپلمات ها و کارمندان سفارتخانه های ایران به توافق رسیده اند. رییس سوئدی این اتحادیه تاکید کرده است که تا اطلاع ثانوی اقدامی درباره تمدید روادید این افراد صورت نمی گیرد.
با این وضع دیپلمات های نامبرده نمی توانند درخواست صدور روادید جدید و یا تمدید اعتبار آن را بدهند. همچنین اتحادیه اروپا هیئتی ویژه را مامور بررسی مسائل اخیر ایران کرده است و قصد دارد فشارهای کاذب و لازم را بر ایران – در موعد مناسب – وارد آورد.
این موضوع به همین جا ختم نمی شود چرا که ظاهرا تحریم دیپلمات های ایران به جز ممنوعیت هایی است که شامل سفر وابستگان دولتی ایران به اروپا می شود و از نظر حقوقی سنگین تر است.
علاوه بر این، ممنوعیت هایی برای برخی چهره های سیاسی ایران که نزدیک به طیف دولت هستند اعمال می شود تا کسانی هم که به نحوی با مسائل انتخابات، خشونت ها و اعمال محدودیت ها برای دیپلمات های خارجی در ایران مرتبط بوده اند، از سفر به 27 کشور عضو اتحادیه اروپا بازبمانند.
پیش از این بحث بلوکه شدن دارایی های بانک ملی ایران و نیز اموال برخی چهره های منتسب به نظام جمهوری اسلامی از سوی اتحادیه اروپا و کشور انگلیس تایید شد که در موعد خود به اقدامات تلافی جویانه ای از سوی ایران منجر شد.
شاید اینکه خارجی ها سرمایه مالی چندانی در ایران ندارند و درعوض برخی بزرگان و آقازاده های ایرانی صاحب اموالی در خارج از کشور هستند، معضل سیاسی بزرگی ایجاد نکند اما مسئله سفر دیپلمات های ایرانی و عدم تمدید روادید مشکلی است که باید چاره ای بر آن اندیشید. برخی بر این باورند که کارت های در اختیار ایران به آن اندازه ای هست که بتواند این گره را هم فروبگشاید. شاید رفت وآمدهای هسته ای، پیغام و پسغام های تهران – واشنگتن و یا بازهم نقش آفرینی روسیه در این میان گره گشا باشد.
این مورد اخیر (یعنی روسیه) یکی دو ماهی است که در متن برخی تحلیل های سیاسی نویسان ایرانی جاخوش کرده است. انتظار اینکه گره های اروپایی - و حتی امریکایی - ایران با دخالت روسیه باز شود خیلی ضعیف نیست. حالا دیگر به جای توهم توطئه انگلیسی ها در ایران، در قبال هر حادثه ای باید بنویسیم: کار، کار روسیه است. آیا روسیه مشکل روادید ما را هم حل می کند؟
نظر شما :