پس از مصر رابطه اردن با اسرائيل تيره شد
نطقها و اقدامهاى آتشين اسرائيل و اردن عليه يکديگر
این روزها اردن و اسرائیل در یک جدال سیاسی شدید علیه یکدیگر به سر می برند. این جدال زمانی اوج گرفت که نمایندگان پارلمان اردن خواستار تشکیل دادگاهی برای محاکمه مسئولان نظامی اسرائیلی به اتهام جنایات جنگی در نبرد اخیر این رژیم در حمله به غزه شدند.
در متن دادخواست نمایندگان پارلمان اردن آمده است که این دادخواست خواهان محاکمه رهبران اسرائیلی که در بیرون راندن ساکنین فلسطینی از منازل مسکونیشان، تخریب منازلشان، تخریب و نابودی مکان های مقدس، مدارس، بیمارستان ها و آمبولانسها دست داشتهاند، است.
در این فهرست نام سیاستمداران و فرماندهان نظامی اسرائیل چون ایهود اولمرت، نخست وزیر اسرائیل، ایهود باراک وزیر دفاع، زیپی لیونی وزیر امور خارجه، آفی دیختر وزیر امنیت داخلی و گابی اشکنازی رئیس ستاد ارتش اسرائیل به چشم میخورد.
قرار است مبارک ابو یامین، رئیس بخش قانونی در مجلس نمایندگان اردن این دادخواست را به دادگاه لاهه ارائه داده و تقاضای محاکمه آنها را بدهد. این دادخواست مورد حمایت و اجماع تمام نمایندگان مجلس اردن، مرکز ملی حقوق بشر و گروه قانونی سازمان ملی اردن قرار دارد.
این برای نخستین بار از سال 1994 زمان امضای توافقنامه وادی عربه، تا کنون است که اردن دادخواستی را علیه اسرائیل به دادگاه لاهه میدهد.
اما این جنجال همه جانبه تنها محدود به اردن علیه اسرائیل نبود. در اسرائیل نیز مقامهای این رژیم انتقادهای تندی را علیه اردن آغاز کردهاند. آفی دیختر، وزیر امنیت داخلی اسرائیل در اظهار نظری تند و جنجالی اردن را به شدت مورد انتقاد قرار داد و دولت اردن را مسئول قتل عام دهها هزار فلسطینی در سپتامبر 1970 که به سپتامبر سیاه مشهور شد، دانست و گفت: «دیگر لازم نیست اردن به ما درس اخلاق جنگی و کشتار یاد بدهد.»
دیگر مسئولان اسرائیلی نیز از اقدام دولت اردن برای فرستادن دادخواست به دادگاه لاهه بر سر حمله ارتش این رژیم به غزه به شدت انتقاد کردند و آن را اقدامی احمقانه دانسته و دولت اردن را به نفاق و دورویی متهم کردند.
یگینال یلمور، سخنگوی وزارت امور خارجه اسرائیل اقدام اردن را کاری صرفا تبلیغاتی توصیف کرد و گفت: «این اقدام دولت اردن هیچ مبنای قانونی ندارد. این دادخواستی احمقانه و بسیار مسخرهای است که به درد روزنامههای طرفدار حماس و شبکههایی مثل الجزیره میخورد که برای مدتی خوراک تبلیغاتی داشته باشند.»
این اتهامها با واکنش صریح ملک عبدالله پادشاه اردن مواجه شد به گونهای که برای نخستین بار به انتقاد صریح از دولت اسرائیل برخواست و در یک نطق آتشین اسرائیل را از عواقب وخیم پایان ندادن به درگیریها بر اساس تشکیل دو کشور مستقل برحذر داشت.
وی در این نطق گفت: «اسرائیل اکنون تحت فشار است و همه می دانند اردن تا چه اندازه قدرت و امکانات در اختیار دارد که بتواند از خود محافظت کند. من واقعا نسبت به آینده کشورمان خوشبینم. اما نسبت به برخی توطئهها احساس ترس میکنم. این موضوع ما را بیش از هر چیز نگران میکند. از این رو باید همگی یک موضع واحد داشته باشیم و اجازه ندهیم ترس بر ما غلبه کند.»
وی در ادامه افزود: «اگر درگیریها پایان نیابد و دو کشور مستقل به وجود نیاید بیش از همه اسرائیل مورد تهدید قرار خواهد گرفت. همه میدانند اعراب 50 درصد جمعیت اسرائیل را تشکیل میدهند. از این رو این دولت یهودی است که امروز تحت فشار قرار دارد نه دولت هاشمی.»
پادشاه اردن در نهایت تاکید کرد، اسرائیل اگر به دنبال مصالح، امنیت و ثباتش است باید حقوق مشروع ملت فلسطین را به رسمیت بشناسد و برای تشکیل کشور مستقل فلسطینی به پایتختی قدس شریف تلاش کند و الا همچنان تحت فشار باقی خواهد ماند تا زمانی که به طور کامل به انحطاط کشیده شود.
روزنامههای اردنی نیز ضمن منعکس کردن اظهارات پادشاه اردن، این گفتهها را سخنانی منحصر به فرد و آتشینتر از همیشه توصیف کردند و نوشتند که اظهارات پادشاه اردن نشان داد اردن کشوری کارتونی نیست، و از محاسبههایی که دیگران بر روی آن میکنند قویتر است و توانایی غلبه بر تمام توطئهها را دارد.
محمود الخرابشه، یکی از نمایندگان مستقل اردنی نیز ضمن تایید اظهارات پادشاه اردن گفت: «ملک حسین به خوبی و بیپرده گفت که آنچه اسرائیل در حق مردم غزه انجام داد به نفعش نبوده و نیست بلکه جنایتی است که تمام دنیا به وجود آن واقف است. به جهان ثابت شد که اسرائیل گروهی شبه نظامی است که تلاش دارد با قتل و ترور به خود موجدیت داده و قوانین بین المللی را زیر پا بگذارد.»
اما اظهارات دیختر به مذاق برخی از سیاستمداران اسرائیلی نیز خوش نیامد. شلومو بن عامی، وزیر کشور سابق اسرائیل اظهارات دیختر را شتابزده و بدون فکر دانست و گفت: «نباید ما خودمان را وارد جنگ کلامی کنیم. ما به اندازه کافی در جامعه جهانی دشمن داریم. بنابراین نباید روابط خود را با کشوری که روابط عادی با ما دارد و به سلامت در کنار ما زندگی میکند، خراب کنیم. باید هیچ کدام از وزرا و مقامهای رسمی و دیپلماتهای ما خود را وارد این گونه فضاها نکنند.»
وی در ادامه افزود: «دیختر هم مانند بسیاری از مقامهای اسرائیلی مریضی سیاسی است. متاسفانه هر ژنرال نظامی خود را یک سیاستمدار کارکشته می داند. لازم بود اگر هم بنا است عکسالعملی از سوی اسرائیل در رد دادخواست اردن صورت گیرد از طریق وزارت امور خارجه که مسئول پیگیری چنین وقایعی است، انجام شود.»
نظر شما :