توديع دیوید پترائوس با حضور وزیر دفاع امریکا در بغداد
رابرت گیتس وزیر دفاع امریکا روز دوشنبه 15 سپتامبر وارد بغداد شد تا ضمن شرکت در مراسم تودیع دیوید پترائوس فرمانده نیروهای امریکایی که اکنون به پاس موفقیتهایش در عراق ارتقا یافته و فرماندهی نیروهای امریکایی در خاورمیانه و شمال آفریقا را عهدهدار شده، جانشین وی را نیز به طور رسمی معرفی کند.
قرار است رای اودیرنو، جانشین رابرت گیتس در عراق شود تا بدین ترتیب پنجمین فرمانده نیروهای امریکایی در عراق ظرف پنج سال حضور ارتش امریکا در این کشور آغاز به کار کند.
گیتس در معرفی فرمانده جدید امریکا با شرکت در مراسم تودیع پترائوس گفت: «فرمانده جدید باید راهی در پیش بگیرد که اوضاع امنیتی در عراق بهبود یابد تا بتوان زمینه کاهش نیروهای امریکایی در این کشور را فراهم کرد.»
وی در ادامه افزود: «بسیار مهم است که عراقیها در راه مصالحه گام برداشتهاند. دولت عراق باید خدمات بیشتری را به مردم کشورش عرضه کند و فشار بیشتری برای مبارزه با القاعده و شبهنظامیان تندروی شیعه بیاورد.»
پیش از این اودیرنو گفته بود، برنامههای تازهای برای تقویت امنیت در عراق دارد و قصد دارد، هنگامی که فرمانده نیروهای امریکایی در عراق شد، آنها را به اجرا بگذارد. پیشبینی میشود، برنامههای وی با برنامههای پترائوس هماهنگی بسیاری داشته باشد.
در همین حال و همزمان با اظهارات رابرت گیتس در بغداد، نوری مالکی نخست وزیر عراق در جمع وزیران دفاع، کشور و امنیت ملی از تلاش مجالس صحوه برای مبارزه با شورشیان القاعده تقدیر کرد و گفت: «برای قدردانی از آنها زمینههای الحاق اعضای صحوه به موسسات دولتی را فراهم میآوریم. آنها یکی از ابزارهای موثر دولتی یا یکی از موسسههای مهم خدمات رسانی خواهند شد.»
وی در ادامه تاکید کرد، سلاح باید در اختیار دولت باشد و آنچه اکنون در عراق حاصل شده پیروزی جاودانه و تاریخی است که ملت عراق مسبب و معمار آن هستند.
در این میان اعلام خبر الحاق یک صد هزار نفر از نیروهای صحوه به دولت عراق که توسط امریکاییها اعلام شده، نگرانیهای بسیاری را درباره آینده نیروهای صحوه به وجود آورده است.
در همین حال نورى مالکى در دفترش در بغداد با رابرت گيتس وزير دفاع آمريکا ديدار و گفت و گو کرد.
مالکى در این دیدار تاکيد کرد، عراق به لطف موفقيتهايى که نيروهاى امنيتى عراق در گسترش نظم و امنيت به دست آوردهاند امروز شاهد ثبات امنيتى است و بسيارى از آوارگان عراقى به منازلشان بازگشتهاند و اقتصاد عراق شاهد شکوفايى است.
رابرت گیتس نیز گفت: «شاهد تحول گستردهاى در اوضاع امنيتى عراق هستيم و اين تحول در پى همکارى ميان نيروهاى عراقى و آمريکايى حاصل شده که خواهان برقرارى ثبات و طرد تروريستها از کشور هستند.»
پترائوس و فراغ بال از مسئولیت مهم
هنگامی که دیوید پترائوس در آوریل 2007 قدم به خاک عراق گذاشت و رسما جانشین جورج کیسی شد، کمتر کسی گمان میکرد، وی بتواند امنیت از دست رفته عراق را دوباره به آن بازگرداند. عراق غرق در یک عملیات تروریستی خونین بود که با نبود دولت مقتدر، ارتش قدرتمند و پلیس کارآزموده زمینه خشونت بیشتر از سوی عناصر القاعده و گروههای شبه نطامی را فراهم میآورد.
بسیاری گمان میکردند دیوید پترائوس همانند سه فرمانه قبلی عراق با دست خالی این کشور را ترک خواهد کرد. وضعیت امنیتی به اندازهای بحرانی بود که القاعده توانسته بود امارت اسلامی خود را در مناطقی از بغداد و استانهای شمال غربی کشور راهاندازی کند و با کشتن حداقل یک هزار نفر شهروند عراقی وحشت و ترس را در عراق حکمفرما سازد.
اما پترائوس هنگامی که عراق را از نزدیک دید و وضعیت بغرنج آن را سنجید نخستین چیزی که از رئیس جمهوری امریکا خواست، افزایش نیروهای امریکایی در عراق بود. به اعتقاد وی شمار نیروهای امریکایی در عراق به اندازه کافی نبود و چون ارتش مقتدری نیز از جانب عراقیها به عنوان حامی دولت عراق وجود نداشت، وی لازم میدید بر شمار نیروهای امریکایی افزوده شود تا قدرت لازم برای عملیاتی شدن مبارزه با القاعده بوجود آید. جورج بوش رئیس جمهوری امریکا با وجود آن که از سوی نمایندگان دموکرات و بسیاری از اعضای حزب جمهوریخواه سخت تحت فشار بود با افزایش نیروها در عراق موافقت کرد. پترائوس بهخوبی میدانست که چه وظیفه سختی به گردنش محول شده است. وی دائما با بالگرد بر فراز بغداد به پرواز در میآمد و از این که میزان کشتار بالا بود و ویرانیها نیز روز به روز گسترش مییافت به شدت مضطرب بود.
اما پترائوس ناامید نشد. هر چه در توان داشت به کار بست و با اعتماد به نفس بالا کار سرکوب نیروهای القاعده را دنبال کرد. ظرف شش ماه فعالیتهایش نتایج خود را نشان دادند. اکنون با گذشت یک سال و نیم از حضور وی در عراق، دیگر همانند سابق انفجارهای مهیب ساعت به ساعت و لحظه به لحظه بدن انسان را به لرزه در نمیآورد و بوی باروت دیگر در هوا نیست.
پترائوس را محرک اصلی گفت و گوی امریکا با ایران نیز میدانند. گرچه عراقیها خود را عامل اصلی گفت و گوهای واشتگتن تهران با وساطت بغداد برای حل بحران امنیتی کشورشان میدانند که درست هم است اما این دیوید پترائوس بود که اعتقاد داشت مذاکرات با ایران باید به سرعت انجام شود و تلاش میکرد مقامهای امریکایی را برای انجام این مذاکرات قانع کند.
استقبال خونین از گیتس
اما بر خلاف مقامهای عراقی تروریستها از گیتس استقبال خونینی کردند تا جشن آنها برای بازگشت امنیت به عراق چندان با آرامش برگزار نشود. در شهر دیالی انفجار یک خودروی بمبگذاری شده در ساعت افطار باعث مرگ 20 نفر و زخمی شدن 30 نفر دیگر شد. در مرکز بغداد نیز انفجار دو خودروی بمبگذاری شده باعث مرگ 12 نفر و زخمی شدن 37 نفر دیگر شد.
انفجار دیالی در نزدیکی محل تجمع نیروهای پلیس در حال خوردن افطار به وقوع پیوست. محل افطار خانه یکی از درجهداران عراقی در شهر بلدروز بوده که به تازگی از زندان امریکایی کامب بوکا آزاد شده بود. بر اثر این انفجار فرد یاد شده و پدرش نیز کشته شدند. این انفجارها یکی از خونینترین عملیات تروریستی ظرف ماههای اخیر در عراق بوده است.
نظر شما :