همکارى هسته اى ايران و روسيه با فراز و نشيب ادامه دارد

۱۱ شهریور ۱۳۸۷ | ۱۵:۲۱ کد : ۲۵۷۱ اخبار اصلی
دور جديدى از همکارى هاى تهران و مسکو با وجود شبه هاى فراوانى که نسبت به ادامه اين فرايند وجود دارد در حال شکل گيرى است.
همکارى هسته اى ايران و روسيه با فراز و نشيب ادامه دارد
در حالى که روز يکشنبه هياتى  روسى به سرپرستى "رزينکوو"، رييس جديد شرکت اتم استروى اکسپورت - پيمانکارنيروگاه بوشهر- به همراه چند تن از مسوولان اينشرکت براى بحث و گفت‌وگو‌ پيرامون مراحل پايانى راه‌اندازى نيروگاهبوشهر وارد تهران شده است، ديدار و مذاکره آقازاده رئيس سازمان انرژى اتمى و سرگئى کرينکو، رييس آژانس فدرال انرژى اتمى با تعويق سفر کرينکو به تهران روبرو شده و به ديدار دو طرف در وين موکول شد.
 
آغاز دوباره همکارى هاى هسته اى تهران و مسکو در سايه توافق دو کشور بر سر راه اندازى نيروگاه اتمى بوشهر، در شرايطى است که ايران بدنبال درگيرى ها و تنش هاى اخير در منطقه قفقاز بين گرجستان و روسيه، على رغم سکوت در برابر اين بحران و خوددارى از جانبدارى و حمايت از يکى از طرف هاى درگير، در حاشيه اجلاس شانگهاى موضع خود را ابراز داشته و صراحتا از روسيه حمايت کرد و جمهوری گرجستان را عامل دامن زدن به بحران اوستیای جنوبی معرفی کرده است.
 
محمود احمدى نژاد رئيس جمهور ايران ضمن اعلام پنج پيشنهاد براى حل و فصل بحران ها و مشکلات جهانى در اجلاس اخير شانگهاى، به واسطه اظهار نظر پيرامون اوضاع قفقاز، تمرکز و توجه رسانه ها و تحليل گران را به سوى اين اجلاس و تبعات سخنان رئيس جمهور جلب کرد.
 
احمدى نژاد طى سخنان خود در حاشيه اجلاس شانگهاى تاکید کرد که بحران قفقاز ناشی از دخالت قدرت‌های خارج از منطقه است و دولت گرجستان با اجازه دادن به آنها برای دخالت، به بحران دامن زده است.
 
به اين ترتيب بسيارى تحليل گران سخنان رئيس جمهور ايران را در راستاى اعلام حمایت تلویحی اين کشور از روسیه در مقابل گرجستان و غرب، ارزيابى کرده و هف آنرا جلب حمايت قابل اعتماد مسکو از برنامه اتمى تهران دانسته اند.
 
اما زمانى کوتاهى نگذشت که کرملين موضع خود را در برابر اين حمايت ايران اعلام داشت.. پوتين نخست وزير روسيه در مصاحبه با سى ان ان ضمن تاکيد بر ادامه دار بودن همکارى مسکو و واشنگتن در برابر برنامه هسته اى ايران، ادامه اين همکارى را نه بواسطه تامين خواسته امريکا بلکه در راستاى تامين منافع کشورش عنوان کرد.
 
پس از اين اظهارات اين گونه به نظر رسيد که ايران هر اقدامى در حمايت و پشتيبانى از روسيه انجام دهد در مواضع و اولويت هاى اين کشور تاثيرگذار نبوده و منفعت حرف اول را براى دولتمردان مسکو مى زند.
 
با وجود تکرارى بودن اين تجربه و مواضع دو پهلوى روس ها در موضوع هسته اى ايران همچنين اقدامات دوگانه اين کشور در برابر فعاليت هاى اتمى تهران، تصميمات و اعلام مواضع در ايران در برابر همسايه شمالى خود چندان تغيير نداشته و همچنان تصور همراهى و حمايت روس ها از برنامه هسته اى ايران در بين مقامات اين کشور قوت دارد.
 
 ضمن آنکه على رغم مقايسه اظهارات پوتين و احمدى نژاد در رسانه هاى داخلى و خارجى و انعکاس نقدهاى مختلف به مواضع ايران در برابر روسيه، تهران با تلاش بيشترى همکارى با مسکو را براى اتمام کار نيروگاه بوشهر و توسعه همکارى هاى هسته اى فى مابين، آغاز کرده است.
 
در اين راستا،  هيئت "اتم استروى اکسپورت" به رياست " لئونيد رزنيکوف"،  رئيس کمپانى، عازم ايران شده است تا طى  ديدارى کارى در رابطه با مشکلات تکميل ساخت نيروگاه اتمى با طرف هاى ايرانى مذاکره داشته باشد.
 
از سوى ديگر، سرگئى کرينکو، رييس آژانس فدرال انرژى اتمى روسيه نيز قرار بود براى مذاکره با آقازاده رئيس سازمان انرژى اتمى ايران وارد تهران شود که با تعويق اين سفر مقرر شد دو طرف در حاشيه پنجاه و دومين کنفرانس سالانه مجمع عمومى آژانسبين‌المللى انرژى اتمى که بيست و نهم سپتامبر تا ‌٤ اکتبر (‌٨ تا ‌١٣ مهر) در وين، پايتخت اتريش با شرکت روساى سازمان‌هاى انرژى اتمى کشورهاى عضو اين آژانس به مدت يک هفتهبرگزار مى‌شود، با يکديگر ملاقات کنند.
اين در حالى است که پايگاه اينترنتى"دبکا" به نقل از منابع روس گزارش داد که مناقشه در گرجستان همکارى آمريکا- روسيه در خصوص مساله ايران را تخريب کرده است و به اين ترتيب روسيه از تلاش‌هاى ديپلماتيک عليه ايران کنار کشيده و به دنبال تکميل ساخت نيروگاه بوشهر است.
همچنين بر اساس گزارش اين پايگاه اينترنتى، مسکو اکنون متعهد به تکميل راکتور بوشهر ظرف چهار ماه آينده است و اظهارات تند پوتين به معناى آن است که غرب مى‌تواند حمايت روسيه را براى دور ديگرياز تحريم‌ها عليه ايران به دليل خوددارى از تعليق غنى سازى اورانيوم فراموش کند.
به اين ترتيب دور جديدى از همکارى هاى تهران و مسکو با وجود شبه هاى فراوانى که نسبت به ادامه اين فرايند وجود دارد در حال شکل گيرى است. تهران از ادامه اين مسير، قدرت ايستادگى در برابر غرب را در موضوع هسته اى جستجو مى کند و مسکو اهداف بلند مدت خود در منطقه را در برابر امريکا مد نظر دارد.

نظر شما :