نامه ایران به سولانا و تلاش برای اعمال تحریم های بیشتر
در حالی که اروپاییها و آمریکاییها منتظر پاسخ ایران در برابر بسته پیشنهادی بودند و ایالات متحده آمریکا نیز در حال تهدید بود، عدم پاسخ ایران به بسته پیشنهادی، به معنای بیاعتنایی این کشور به این بسته است و بر روی اعمال تحریمهای بیشتر علیه تهران مطالعه میکند، روز سهشنبه دولت ایران نامهای یک صفحهای به خاویر سولانا مسئول سیاست خارجی و امنیت اتحادیه اروپا فرستاد تا به نوعی پاسخی به انتظار اروپاییها داده باشد. در این نامه تاکید شده است که پاسخ ایران به بسته پیشنهادی اروپا به زودی داده میشود و در عین حال از طرف غربی خود میخواهد که به پرسشهای ایران درباره مسئله هستهای به روشنی و شفاف پاسخ داده شود.
پاسخ ایران به اروپا موجب شد تا سران 1 + 5 مجددا وارد شور شوند و یک سری مذاکرات فشردهای را تلفنی یا از طریق کانالهای ارتباطی خود انجام دهند. به گفته سخنگوی کاخ سفید و منابع دیپلماتیک نزدیک به دفتر سولانا این مذاکرات کاملا محرمانه و از طریق ویدئو کنفرانس انجام میشود.
یک منبع نزدیک به دفتر شورای عالی امنیت ملی ایران در این باره گفت: «نامهای که از ایران تحویل خاویر سولانا شده در حقیقت نتیجه مکالمات تلفنی است که دو روز پیش میان سعید جلیلی دبیر عالی امنیت ملی ایران با خاویر سولانا انجام شد.»
اما نامه ایران به سولانا تنها به این جا ختم نشد. ایران یک روز قبل سلاح دریایی را به آزمایش گذاشت که این سلاح قادر است تا شعاع 300 کیلومتر کشتیهای مهاجم را هدف قرار دهد. سردار جعفری فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ضمن اعلام خبر آزمایش موفقیت آمیز این سلاح، بار دیگر تهدید کرد، در صورتی که دشمنان ایران بخواهند هر گونه حمله نظامی انجام دهند، ایران تنگه هرمز را خواهد بست.
موضع امریکا
در برابر نامه ایران به خاویر سولانا و آزمایشهای موشکی اش، ایالات متحده امریکا نخستین کشوری بود که موضع رسمی اتخاذ کرد.
جف موریل، سخنگوی پنتاگون درباره تهدید مجدد ایران مبنی بر بستن تنگه هرمز در صورت هر گونه تحرک نظامی علیه آن گفت: «بستن تنگه هرمز یا به معنای دیگر بستن خلیج فارس برای عبور و مرور کشتیهای نفتی استراتژی خطرناکی است که بیش از همه ایران را متضرر میکند. من نمیخواهم بگویم که ما اجازه این کار را به ایران میدهیم یا خیر. ولی این کار یک اقدام خطرناک است بیش از همه ایران از آن ضرر خواهد داد.»
تنگه هرمز شریان اقتصادی و انرژی جهان محسوب میشود. نزدیک به 40 درصد نفت مورد نیاز دنیا از این تنگه عبور میکند.
سخن موریل در پاسخ به اظهارات سردار جعفری مبنی بر توانایی ایران برای بستن تنگه هرمز در صورت هر گونه حمله نظامی ایراد شد.
درباره نامه ایران به خاویر سولانا نیز واشنگتن آن را مبهم و در راستای اتلاف وقت توصیف کرد. گونزالو گالیگوس، سخنگوی وزارت امور خارجه در این باره گفت: «ما پاسخمان را پس از مشورت با شش کشور درگیر در پرونده هستهای ایران که به صورت فشرده انجام خواهد شد، اعلام خواهیم کرد. ما در این جلسات بر سر این که تحریمهای بیشتری را متوجه ایران کنیم به بحث و تبادل نظر خواهیم پرداخت.»
این در حالی است که چندی پیش نمایندگان کنگره آمریکا خواستار اعمال محدودیتهایی علیه بانک مرکزی ایران به دلیل آنچه آنها حمایت از تروریسم نامیدند، شدند. بر این اساس پیشبینی میشود کاخ سفید تحریمهای تازهای را علیه بانک مرکزی اعمال کرده و از متحدان اروپاییش نیز بخواهد از طرحش حمایت کنند.
موضع اروپا
در میان اروپاییها، بریتانیا سختترین و صریحترین موضع را علیه نامه ایران نشان داد. سخنگوی وزارت امور خارجه بریتانیا در گفت و گو با شرق الاوسط گفت: «ما پاسخ شفافی از ایران ندیدیم. تهران هیچ اشارهای به تعلیق غنی سازی نکرده است. به همین دلیل به طور ابتدایی توافق کردیم که تحریمهای تازهای را علیه ایران اعمال کنیم. احتمالا این تحریمها حول محور چگونگی قطع حمایت از مبادلات تجاری بین ایران و غرب، بازرسی کشتیهایی که به ایران رفت و آمد دارند و همچنین اعمال تحریمهایی علیه بانک مرکزی خواهد بود. پیش بینی میکنیم این طرحها بتواند تاثیرات مستقیمی بر اقتصاد ایران بگذارد. گرچه احتمالا ایران به دلیل اوضاع اقتصادی کنونی زیاد احساس نگرانی نمیکند. اما با این حال پیشبینی میکنیم تحریمهای جدید بتواند بر بانکهای ایران تاثیر مستقیم بگذارند.»
وی در ادامه افزود: «کشورهای اتحادیه اروپا در حال تحلیل و بررسی نامه ایران به خاویر سولانا و بررسی مذاکرات ایران و غرب هستند و تا قبل از آن هیچ تصمیم نهایی درباره تحریمهای جدید اتخاذ نخواهد شد.»
منابع دیپلماتیک اروپایی نیز پاسخ ایران را فاقد پاسخ شفاف و روشن به بسته پیشنهادی اروپا دانستند. گرچه ایران خواستار پاسخگویی شفاف به پرسشهایش و بسته پیشنهادیش به اروپا در سریعترین زمان ممکن شده است.
یکی از دیپلماتهای نزدیک به خاویر سولانا که نخواست نامش فاش شود، در این باره گفت: «در نامه ایران به خاویر سولانا آمده است که ایران آمادگی دارد پاسخی روشن در سریعترین زمان ممکن به بسته پیشنهادیتان بدهد اما در همین حال منتظر پاسخ شفاف و بیپرده در سریعترین زمان ممکن به پرسشها و پیشنهادهایمان هستیم.»
وی تاکید کرد، در نامه ایران هیچ اشارهای به پذیرش طرح تعلیق در برابر تعلیق داده نشده است.
دفتر خاویر سولانا اعلام کرد، کشورهای امریکا، فرانسه، بریتانیا، روسیه، چین و آلمان مشغول بررسی نامه جدید ایران به سولانا هستند و به زودی نظر خود را اعلام میکنند.
یک دیپلمات اروپایی در واشنگتن گفت: «انتظار نمیرود ایران بیش از این پاسخی به طرفهای غربی بدهد. از این رو ما نیز به سمتی پیش میرویم که تحریمهای تازهای را متوجه ایران کنیم که احتمالا عمده این تحریمها متوجه بانکهای ایرانی و دیگر بانکهای همکار با آن باشند.»
وی همچنین تاکید کرد، کشورهای روسیه، چین و حتی آلمان مخالف اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران هستند.
این در حالی است که نفر دوم آژانس بینالمللی انرژی هستهای سازمان ملل روز پنج شنبه 7 اوت به تهران سفر خواهد کرد تا با مقامهای ارشد ایرانی درباره برنامههای هستهای این کشور به گفت و گو بپردازد.
در همین حال منابع دیپلماتیک غربی در گفت و گو با روزنامه الحیات اعلام کردهاند، به زودی تحریمهای تازهای متوجه بانکهای ملی و صادرات خواهد شد.
نظر شما :