خواسته‌های آنی میشل عون عامل تعلیق کابینه

۰۹ تیر ۱۳۸۷ | ۱۸:۴۶ کد : ۲۱۹۳ اخبار اصلی
نویسنده خبر: على موسوى خلخالى
بحران لبنان این بار بر سر چگونگی توزیع اعضای کابینه است. گرچه منابع خبری گزارش داده­اند که کابینه ظرف 48 ساعت آینده انتخاب می­شود اما هشدارهای نبیه بری نشان مى‌دهد، دولت جدید دولتی است که خواب را بر سنیوره حرام خواهد کرد.
خواسته‌های آنی میشل عون عامل تعلیق کابینه

دولت جدید لبنان باز هم به چالش تازه­ای برخورد است. پس از ماه ها کش و قوس بر سر انتخاب میشل سلیمان به سمت ریاست جمهوری که تا مرز جنگ داخلی نیز پیش رفت و سرانجام با مداخله کشورهای عربی به رهبری قطر در دوحه به پایان رسید، اکنون نوبت به تشکیل دولت رسیده است. در روز­های ابتدایی گمان می­رفت که انتخاب نخست­وزیر چالش­زا باشد. گرچه جریان 8 مارس از انتخاب سنیوره به این سمت ناخشنود بود اما بر اساس نشست دوحه به انتخاب وی تمکین کرد و مشکلی برای انتخاب وی ایجاد نکرد. جریان 8 مارس حتی از ابراز نظر رد مطبوعات حتی رسانه­های وابسته به خود اجتناب کرد و تنها از تمایلش به حضور سعد حریری به جای سنیوره در این سمت سخن گفت.

 

عبور از بحران انتخاب سنیوره، لبنان را وارد فاز تازه­ای کرده است. این بار مسئله بر سر چگونگی توزیع اعضای کابینه است. گرچه منابع خبری گزارش داده­اند که کابینه ظرف 48 ساعت آینده انتخاب می­شود اما هشدارهای نبیه بری رئیس جمهوری لبنان و اخبار مطبوعات لبنانی خبر دیگری می­دهند. خبری که می­گوید، اگر کابینه هم بخواهد ظرف 48 ساعت آینده همان طور که برخی مطبوعات عربی گفته­اند، تشکیل شود، دولتی پر حاشیه خواهد بود که خواب را بر سنیوره حرام خواهد کرد.

 

عمده اشکال­تراشی­ها هم همانند مشکلات گذشته دولت لبنان از جبهه جریان میهنی آزاد به رهبری میشل عون سرچشمه می­گیرد. وی که تا قبل از انتخاب میشل سلیمان به سمت ریاست جمهوری اصرار داشت، حتما خودش به این سمت انتخاب شود، اکنون هم اصرار می­کند بیش از گذشته از دولت امتیاز بگیرد.

 

میشل عون در کش­مکش­های انتخاب ریاست جمهوری اصرار داشت، سلیمان تعهد دهد پس از انتخابات نمایندگان مجلس در سال 2009 از سمت خود کناره­گیری کرده و جای خود را به میشل عون بدهد. گرچه این اتفاق در نهایت نیفتاد و با فشارهای بسیار و تحولات بعدی عون مجبور به عقب­نشینی شد اما با این حال تا آخرین لحظه برای رسیدن به این هدف تلاش کرد و تا آنجا که امکان داشت بر آتش سوزان انتخابات ریاست جمهوری لبنان دمید.

 

حال گویا نوبت به تشکیل کابینه رسیده است. فواد سنیوره تلاش می­کند همه گونه با میشل عون کنار بیاید، اما خواسته­های ناگهانی وی مانع از پیشبرد کار می­شود و عرصه را دائما تنگ و تنگ­تر می­کند. میشل عون خواهان يک پست کليدى از سهم جريان اکثريت يا سهم رييس‌جمهوری است. وی می­خواهد يکى از نزدیکانش به نام عصام ابوحمزه به سمت معاون نخست وزير با حفظ پست اصلى خدماتى يعنى وزارت اشتغال و حمل و نقل منصوب شود.

 

در آخرین تلاش­ها، سنیوره پیشنهاد داده وزارت دادگسترى و پست معاونت نخست وزير را به فراکسيون ميشل عون، رهبر جريان آزاد ملى بدهد.

 

به گفته‌ منابع نزدیک به دولت لبنان اين فرصت آخرين شانسى است که سنيوره به معارضان داده و در صورتى که شروط جديدى مطرح نشود و پاسخ‌هاى نهايى گروه‌هاى معارض به سنيوره داده شود دولت لبنان ظرف چند ساعت آینده اعلام مى‌شود.

 

انور الخليل، عضو فراکسيون ‌آزادى و توسعه اظهار داشت، اوضاع همچنان مانند گذشته است نه اميدوار کننده و نه نااميد کننده. من همچنان از اوضاع امنيتى کشور نگرانم.

 

این در حالی است که نبیه بری رئیس پارلمان لبنان که او هم به تدریج می­رود که جزو کسانی شود که از اوضاع نگرانند و از آینده سیاسی کشورش بیمناک است، هشدار داد، در صورتى که دولت جديد ظرف 48 ساعت آينده تشکيل نشود، کشور وارد تنگنا خواهد شد.

 

وی به روزنامه‌ لبنانى النهار گفت: «اوضاع کشور به گونه‌اى است که بايد دولت هرچه سريعتر تشکيل شود تا با چالش‌ها رويارويى کند. بعد از توافق بر سر اينکه پست‌ها به طوائف خاص منحصر نشود، اين تاخير ديگر چه معنايى دارد؟ پست‌ها بايد براى تمام گروه‌ها مطرح شود و دولت فورا تشکيل شود. مقاومت در صورت عدم وجود وحدت ملى وجود نخواهد داشت. وحدت ملى و نابودى آشوب در کشور اساس مقاومت است.»

 

در این میان سنیوره تلاش می­کند، امیدواری خود را از دست ندهد و با خویشتنداری و صبر اوضاع را پیگیری کند. به همین دلیل وی در تازه­ترین اظهار نطر پس از دیدار با میشل سلیمان رئیس جمهوری کشور درباره تشکیل دولتش گفت: «من بيش از گذشته نسبت به تشکيل دولت اميدوارم. نمى‌توانم بگويم که تمام موانع از بين رفته و طى 48 ساعت آينده دولت تشکيل خواهد شد. اما اجازه دهيد اوضاع را خوب سبک و سنگين کنم. من بارها گفته‌ام که در کارم جدى هستم و این کار را هم همانند دیگر کارها با جدیت دنبال می­کنم.»

 

در این میان سلیمان از جریان 14 مارس یا به عبارت دیگر گروه اکثریت پارلمان خواسته است، به تقاضای جریان 8 مارس یا گروه مقاومت تمکین کنند تا دولت وحدت ملی هر چه سریعتر تشکیل شود. در این میان برخی منابع آ‌گاه اظهار داشتند، رييس‌جمهوری به تمام رهبران جريان اکثريت گفته است که بايد با معارضان در زمينه‌ تشکيل دولت و اعطاى پست مهم به ميشل عون موافقت کنيد.

 

در همين حال ميشل سيمان فراکسيون حزب الله لبنان به رياست محمد رعد را در کاخ بعبدا به حضور پذیرفت. وی در این ديدار تاکید کرد، دشمن ما اسراييل است و تنها کسى که از اختلاف­های داخلى لبنان خوشحال مى‌شود، این رژیم است. من از شما خواهش می­کنم با دیگر احزاب لبنانی به طور گسترده همکاری کنید تا از ارتش حمایت شود و ناامنی­ها گسترش نیابند.

 

در همین حال منابع ديپلماتيک عربى به روزنامه‌ الحيات چاپ لندن گفتند، شيخ حمد بن جاسم بن جبر آل ثانى رييس کميته‌ عربى ناظر بر توافق‌نامه‌ دوحه و وزير امور خارجه‌ قطر از دمشق و تهران خواست تا در زمينه حل بحران مربوط به تشکيل دولت وارد عمل شوند.

 

 در همین حال دبیرکل سازمان ملل متحد نیز از پیشرفت نکردن روند تشکیل دولت وحدت ملی لبنان ابراز نگرانی کرد و گفت: «ما از نبود پیشرفت در یک دولت وحدت ملی در لبنان ناامید شده ایم. گرچه مسئولان سازمان ملل که در تماس دائم با لبنان هستند، به من گفته­اند که دولت وحدت ملی به زودی تشکیل می­شود. من صادقانه امیدوارم که آنان قادر به اعلام تشکیل دولت وحدت ملی باشند.»

 

این در حالی است که ناامنی­ها در لبنان روز به روز شدیدتر می­شود و سیاستمداران لبنانی از تداوم این اوضاع به شدت نگرانند. بر خلاف گذشته این بار درگیری­ها دیگر جنبه سیاسی ندارد بلکه بیشتر قومی است و بومی­تر از دفعات گذشته است. مثلا بین اقوام مختلف دروزی برخورد صورت می­گیرد یا علویان و سنیان در مناطق بومی خود با یکدیگر درگیر می­شوند. در درگیری علویان و سنیان که هفته گذشته صورت گرفت، 9 نفر کشته و 17 تن زخمی شدند. در برخی نواحی دیگر نیز اقوام مختلف سنی با هم درگیر شدند که در پی آن حادثه نیز ده­ها تن کشته و زخمی شدند.

 

این شیوه درگیری نگرانی­های تازه­ای را میان احزاب لبنانی به وجود آورده است. به گونه­ای که عده­ای آن را زمینه­ای برای یک درگیری تمام عیار در صورت مهار نشدن آن توسط ارتش و دولت می­دانند. غسان توینی مدیر مسئول روزنامه النهار این شیوه نبرد را به موریانه­ای تشبیه می­کند که آرام آرام اسکلت یک ساختمان را می­خورد و به طور ناگهانی فاجعه می­آفریند.

 

جورج آنتوان از روزنامه­نگاران نزدیک به جریان 14 مارس نیز در این رابطه می­گوید: «گرچه درگیری­ها از اختلاف­های عمیق سیاسی و در نهایت مشکلات موجود بر سر فعالیت دولت نشات می­گیرد اما با این وجود به نظر می­رسد شیوه درگیری­ها نیز تغییر کرده است. دیگر درگیری حزب و جنبشی مطرح نیست این بار این طائفه­ها هستند که به اسلحه رسیده­اند و آن را علیه یکدیگر به کار می­برند. این بسیار خطرناک است. اگر آرامش و ثبات به کشور باز نگردد، قطعا آشوب سراسر کشور را فرا می­گیرد.»

 

در همین رابطه یک بمب نیز روز گذشته در یک مرکز خرید در طرابلس شمال بیروت که عمده ساکنان آن را مسیحان تشکیل می­دهند، منفجر شد که منجر به کشته شدن دو نفر و زخمی شدن 17 تن دیگر شد.

على موسوى خلخالى

نویسنده خبر

مترجم، روزنامه نگار و معاون سردبیر دیپلماسی ایرانی.

اطلاعات بیشتر


نظر شما :