پایان ماموریت سفیر جنجالی آمریکا در عراق+تصاویر

۰۶ آذر ۱۴۰۳ | ۱۵:۲۹ کد : ۲۰۲۹۶۱۸ سرخط اخبار

ماموریت سه ساله «الینا رومانوفسکی»، سفیر جنجالی آمریکا در عراق در دیدار با رئیس جمهور عراق پایان یافت. «رومانوفسکی» جزو خبرسازترین سفرای خارجی حاضر در بغداد به شمار می‌رفت.

به گزارش تسنیم، ماموریت سه ساله «الینا رومانوفسکی»، سفیر جنجالی آمریکا در عراق در دیدار با رئیس جمهور عراق پایان یافت. «رومانوفسکی» جزو خبرسازترین سفرای خارجی حاضر در بغداد به شمار می‌رفت. وی به واسطه برگزاری همایش‌ها، دعوت از ستاره‌ها و چهره‌های محبوب در عراق قصد داشت چهره خبیث آمریکایی‌ها در عراق را تطهیر کند.

پس از اعلام نتایج انتخابات عراق در سال 2021، به دلیل عدم تفاهم جناح های سیاسی، این کشور خلاء دولت را احساس می‌کرد. در آن زمان «جریان صدر» به رهبری مقتدی صدر با حزب «تقدم» به رهبری محمد الحلبوسی و «حزب دموکرات» به رهبری مسعود بارزانی قصد داشتند ائتلافی تشکیل دهند که دیگر جریان‌های شیعی، سنی و کردی را در جناح اپوزیسیون قرار دهند.

پشت پرده تشکیل چنین ائتلافی که می‌توانست زمینه‌های شعله ور شدن یک هرج و مرج دیگر در خیابان‌های عراق را ایجاد کند، فعالیت‌های مرموزانه سفیر آمریکا بود. در نهایت دولت عراق پس از تجربه نزاع خیابانی در منطقه سبز بغداد، بدون مشارکت این جریان‌های سیاسی پایه‌ریزی شد.

مقدمات ساختاربندی دولت فعلی عراق در قالب چارچوب هماهنگی شیعیان (ائتلاف های شیعی به غیر از جریان صدر) ایجاد شد که برای کسب رای پارلمان ائتلاف بزرگ‌تری به نام ائتلاف «اداره دولت» تاسیس کردند تا دولت فراقومیتی تشکیل داده باشند. در ائتلاف فراگیری که دولت فعلی عراق را اعم از کرد و شیعی و سنی  تشکیل داد، نخست وزیری انتخاب شد تا نگاه ملی نسبت به تمام مسائل داشته باشد.

در این راستا، سفیر آمریکا برای آنکه نشان دهد همچنان بر پشت پرده تحولات سیاسی عراق کنترل دارد همزمان با دستور واشنگتن برای اعمال فشار اقتصادی به بغداد، با سران چارچوب هماهنگی دیدار کرد تا پیام تهدیدآمیز دولت متبوع خود مبنی بر فروپاشی اقتصادی در عراق را رسانده باشد. هدف از ارسال چنین پیام تهدیدآمیزی از سوی واشنگتن تلاشی مذبوحانه برای کنترل گروه‌های مقاومت در عراق به ویژه حملات پیاپی به پایگاه‌های اشغالی آمریکا در عراق و سوریه بود.

کشور عراق , مقاومت عراق , بغداد , واشنگتن ,

فعالیت آزادانه سفیر آمریکا به بهانه توسعه

آژانس توسعه جهانی آمریکا  USAID در دولت جان اف کندی تاسیس شد. این آژانس زیر نظر وزارت خارجه آمریکا فعالیت می‌کند. USAID در سال 2003 و به بهانه بازسازی و توسعه وارد عراق شد. 

نوع فعالیت این آژانس تحت تاثیر رئیس جمهور مستقر در کاخ  سفید است. «الینا رومانوفسکی» نیز در همین راستا و در پوشش برنامه های بازسازی و توسعه  USAID در دانشگاه‌ها، گروه‌های رسانه‌ای و اجتماعی عراق نفوذ کرد. «رومانوفسکی» از این طریق سعی داشت به ملت عراق ثابت کند که آمریکا خواهان پیشرفت عراق است. طرح این ادعای دروغین از سوی سفیر کاخ سفید در بغداد در حالی بود که علیرغم حضور بیش از 20 ساله این آژانس در عراق، مشکلات آب، برق، گاز، جاده، مدارس و ... همچنان لا ینحل باقی مانده است. در طول سه سال حضور «الینا رومانوفسکی» در عراق نیز مشکلات عراقی‌ها در بسیاری از بخش‌های مرتبط با زیرساخت‌های حیاتی همچنان لاینحل باقی مانده است. 

سفیر آمریکا در عراق همواره سعی می کرد آژانس توسعه جهانی آمریکا را فعال نشان دهد و حضور آن را به گونه‌ای توجیه کند که بر اساس منافع عراقی‌ها فعالیت می‌کند.

بخش دیگری از فعالیت «الینا رومانوفسکی»، ترویج فرهنگ غربی به ویژه در بین زنان عراقی بود. «رومانوفسکی» به واسطه مناسبت‌های مختلف، از زنان بازیگر و فعال در فضای مجازی برای شرکت در مراسم‌های سفارت کشورش در بغداد دعوت به عمل می‌آورد.

کشور عراق , مقاومت عراق , بغداد , واشنگتن ,

کشور عراق , مقاومت عراق , بغداد , واشنگتن ,

کشور عراق , مقاومت عراق , بغداد , واشنگتن ,

کشور عراق , مقاومت عراق , بغداد , واشنگتن ,

 فعالیت‌های سفیر آمریکا در عراق در پوشش آژانس توسعه جهانی آمریکا  USAID

دیپلماسی عمومی و رسانه‌ای سفیر آمریکا در عراق

«رومانوفسکی» با بهره‌گیری از فضایی که در عراق حاکم است از شبکه مجازی «اکس» نهایت استفاده را به عمل آورد. پس از آغاز مذاکرات جدی عراق و آمریکا، فرستاده واشنگتن هشتگ «#الشراکة_الأمریکیة_العراقیة_الشاملة» را برای آن که نشان دهد شریک واقعی عراق، آمریکایی‌ها هستند به راه انداخت. «رومانوفسکی» این هشتگ را در هر مناسبت و دیداری که مرتبط با روابط عراق و آمریکا بود، بازنشر می‌کرد.

وی با دعوت از فعالان رسانه‌ای و فضای مجازی مانع از ایجاد جو منفی علیه خود و کشورش می‌شد. برگزاری کلاس‌های آموزش زبان انگلیسی و خبرنگاری برای جوانانی که علاقه‌مند به فعالیت در حوزه رسانه هستند، زمینه تعلق و ایجاد دلبستگی نزد برخی عراقی‌ها نسبت به فرهنگ آمریکایی و گرایش به همکاری با سفارت آمریکا را تقویت می‌کرد. «الینا رومانوفسکی»، حتی در آخرین روزهای ماموریت خود، از دخالت در امور داخلی عراق دست نکشید.

در همین راستا در چند هفته گذشته، عراق میزبان کنفرانسی بود که عمده میهمانان آن به تطهیر چهره پلید آمریکایی‌ها در عراق می‌پرداختند. به نظر می‌آید این کنفرانس با حمایت دولت آمریکا برگزار شده است. فضای حاکم بر این نشست، حضور آمریکایی‌ها در عراق را امری ملزم و حیاتی دانسته و به طور مداوم بر خطر داعش در عراق تاکید می‌کرد.

شاید بتوان گفت الگوی فعالیت «الینا رومانوفسکی» با سیاست اتخاذ شده از سوی آمریکا در قبال عراق در سه سال اخیر همسویی داشت. در روزهای پایانی تابستان امسال، بغداد و واشنگتن بر سر خروج نیروهای نظامی آمریکایی از عراق به توافق رسیدند. مرحله‌ای که به تعبیر آمریکایی‌ها تحولی در روابط دوجانبه با عراق قلمداد می‌شد. 

وظیفه اصلی فرستاده واشنگتن به بغداد، افزایش نفوذ کشورش در نهادها و جامعه عراقی با تمرکز بر کاهش تنفر از سیاست های آمریکا در سالهای اشغال عراق بود. تاسیس و فعال سازی نهادهای آمریکایی، حضور مستمر در مراسم‌های مختلف که به میزبانی سیاستمداران یا فعالان اقتصادی عراقی برگزار می‌شد، افزایش لابی‌گری در پارلمان عراق بر سر قوانینی که موافقت اغلب جریان‌های سیاسی را به همراه داشت با فعالیت سفیر آمریکا در فضای عمومی برای پاک‌سازی سابقه آمریکایی نزد جوانان عراقی همراه شده بود. 

دخالت بی حد و مرز سفیر آمریکا در امور داخلی عراق، انتقادات فراوانی را در میان رسانه‌های عراقی به همراه داشت، تا جایی که دولت بایدن تصمیم گرفت سفیر جدیدی را به جای «رومانوفسکی» به عراق بفرستد. «تریسی جاکوبسن»، سفیر احتمالی آمریکا در عراق در جلسه سنا به قدری بی پرده از سیاست‌های خصمانه واشنگتن علیه ایران و محور مقاومت صحبت کرد که از هم اکنون می توان انتظار تقابل جدی و رو در روی با گروه‌های مقاومت عراقی را متصور شد. 

در این بین دولت بایدن انتصاب زودهنگام «تریسی جاکوبسن» را فعلا عقب انداخته تا گمانه‌زنی‌ها در مورد گزینه جانشینی «الینا رومانوفسکی» بار دیگر آغاز شود.


( ۱ )

نظر شما :