با امضای توافقنامه های اخیر میان دو کشور

عراق و ترکیه از پس پ.ک.ک بر می آیند؟

۰۶ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۶:۰۰ کد : ۲۰۲۷۸۸۸ اخبار اصلی خاورمیانه
انسجام و توافق عراق و ترکیه بر سر پرونده حزب کارگران کردستان، با وجود حضور متحدان «پ.ک.ک» در بغداد و وجود دیدگاه سیاسی در سلیمانیه که ضربه سنگین به حزب کارگران را نمی‌پذیرد، ممکن است ادامه نداشته باشد.
عراق و ترکیه از پس پ.ک.ک بر می آیند؟

دیپلماسی ایرانی: ثابت العباسی، وزیر دفاع عراق و یاشار گولر، وزیر دفاع ترکیه در آنکارا، یادداشت تفاهمی برای همکاری نظامی، امنیتی و مبارزه با تروریسم امضا کردند. به گزارش میدل ایست نیوز، این یادداشت تفاهم، بخشی از تفاهمات عراق و ترکیه درخصوص تثبیت امنیت در مرزهای دو کشور و از بین بردن عناصر حزب کارگران کردستان (پ.ک.ک) است که فعالیت آن منجر به نفوذ نیروهای ترکیه ای به خاک اقلیم کردستان عراق شده است.

این تفاهم میان عراق و ترکیه، در حاشیه سفر یک هیئت رسمی عراق به آنکارا برای بررسی پرونده های امنیتی متعدد انجام شد.

از طرفی دیگر، فؤاد حسین، وزیر خارجه عراق در کنفرانس مطبوعاتی با هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه به اهمیت نهایی کردن یادداشت های تفاهم امضا شده میان دو کشور که شمار آنها به 27 یادداشت تفاهم می رسد، اشاره کرد.

وزیر امور خارجه عراق ضمن اشاره به اینکه فعالسازی این یادداشت های تفاهم نیازمند پیگیری مستمر از سوی طرفین است، افزود که همکاری مشترک به سطح بالایی از هماهنگی رسیده و کمیته های تخصصی آماده سازی و براساس بخش های مختلف تقسیم شده اند.

عراق و ترکیه درباره مساله حضور عناصر پ.ک.ک در مناطق قندیل، مخمور و سنجار رایزنی کردند.

فؤاد حسین، وزیر امور خارجه عراق در همین راستا، بر خطر حضور پ.ک.ک بر دموکراسی و جامعه عراق تاکید کرد و گفت که شورای وزارتی امنیت ملی عراق، حزب کارگران کردستان را در فهرست احزاب ممنوع قرار داده است.

در اقدامی دیگر نیز کمیته قضایی انتخابات عراق، 3 حزب سیاسی مرتبط با حزب کارگران کردستان را منحل کرد.

وزیر امور خارجه عراق با فیدان درباره پرونده های امنیتی و نظامی رایزنی کرد و آن را نخستین رایزنی در نوع خود به شمار آورد. از جمله مسائل مورد مذاکره، چگونگی مبارزه با جرائم به ویژه جرائم فرامرزی از جمله گروه های مسلح، سازمان های جرائم سازمان یافته، باندهای قاچاق و قاچاق انسان علاوه بر پدیده مواد مخدر و جلوگیری از هرگونه اقدام از خاک عراق علیه هر کشور دیگر بود.

وزرای خارجه عراق و ترکیه درباره تفاهم بر سر تبدیل اردوگاه بعشیقه که محل حضور نیروهای ترکیه ای است، به یک اردوگاه آموزشی نیز تبادل نظر کردند.

در همین راستا، یک مقام مسئول در وزارت خارجه عراق که نخواست نامش فاش شود، گفت که تفاهمات ترکیه و عراق به مراحل پیشرفته ای از اعتماد رسیده به ویژه با توجه به اینکه عراق با قرار دادن 3 حزب مرتبط با پ.ک.ک در فهرست گروه های ممنوع، حسن نیت خود را نشان داده است.

وی با اشاره به اینکه مقامات ترکیه ای از جمله فیدان، خرسندی خود را از اقدامات عراق ابراز کردند، اشاره کرد که دولت عراق به دنبال حل مشکلات امنیتی به وجود آمده از سوی حزب کارگران کردستان در مناطق شمال عراق است اما از درگیری با متحدان غیر علنی حزب کارگران کردستان می هراسد.

عراق سلسله اقدامات امنیتی و اداری برای ایجاد محدودیت برای عناصر حزب کارگران کردستان و شاخه های وابسته به آن که در مناطق شمال عراق هم مرز با ترکیه و سوریه انجام داد.

این اقدامات در راستای تعهدات بغداد به آنکارا درخصوص فعالیت های حزب کارگران کردستان که از اراضی عراق برای حمله به ترکیه استفاده می کند، انجام شده است.

در همین راستا، علی البنداوی، عضو کمیسیون امنیت و دفاع پارلمان عراق گفت که توافقات و تفاهمات و یادداشت های تفاهم که عراق با ترکیه امضا کرده است، همه در راستای خدمت به عراق و با هدف تقویت حاکمیت این کشور است به خصوص با توجه به اینکه جلوگیری از استفاده از اراضی عراق برای حمله به کشورهای همجوار در قانون اساسی عراق آمده است.

وی توضیح داد که عراق به ایجاد و تقویت روابط با کشورهای همجوار و پایان مشکلاتی که بر روابط دوستانه تاثیر می گذارد و به طور مشخص، استفاده از خاک عراق برای حمله به کشورهای همسایه، نیاز دارد.

از طرفی دیگر عامر الفایز، عضو کمسیون روابط خارجی پارلمان عراق گفت که پارلمان از هرگونه رویکرد که در نهایت به نفع عراق باشد حمایت می کند.

وی افزود که ما در کمیسیون، یادداشت های تفاهم امضا شده با ترکیه را بررسی می کنیم از این رو نمی توانیم در مقابل اراده ای که می خواهیم حاکمیت کشور و مرزهای ما را تقویت کند، بایستیم.

الفایز گفت که اقدامات قضایی و دولت در حق گروه های سیاسی وابسته به حزب کارگران کردستان، به نفع عراق است و ما به دنبال ایستادن در مقابل پیشرفت دولت نیستیم.

همچنین شیدو سنجاری، فعال سیاسی از شهر سنجار در استان نینوا گفت که بغداد و اربیل، توافق واضحی با آنکارا در خصوص از بین بردن عناصر پ.ک.ک یا دست کم کاهش نفوذ آن، ترسیم مرزها و تضمین عدم استفاده از خاک عراق برای هرگونه حمله به ترکیه دارند.

وی افزود که این انسجام میان طرف ها ممکن است با وجود حضور متحدان پ.ک.ک در بغداد و وجود دیدگاه سیاسی در سلیمانیه که ضربه سنگین به حزب کارگران کردستان را نمی پذیرد، ادامه نداشته باشد.

این فعال سیاسی توضیح داد که ترکیه پیشتر با عراق بارها بر سر موارد مشابه در توافق اخیر توافق کرده است اما این مساله به دلیل اختلاف سلیقه ها محقق نشده است.

منبع: العربی الجدید / تحریریه دیپلماسی ایرانی/۱۱

کلید واژه ها: عراق ترکیه عراق و ترکیه پ.ک.ک کردستان کردستان عراق حمله ترکیه به شمال عراق


( ۱۱ )

نظر شما :

ایرانی ۰۶ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۷:۳۲
تا زمانی که حقوق کردها رعایت نشود این کارهای نظامی فایده ندارد.
خسرو ۰۶ شهریور ۱۴۰۳ | ۲۰:۱۹
دولت عراق قوی‌تر و منسجم تر از پیش ، بتدریج بر کل کشور عراق حاکم می‌شود و مصمم است که احزاب تجزیه طلب و تروریستی را نابود کند اگر پ ک ک متحدی در بغداد داشته باشد ( بافل طالبانی ) هم مجبور است مصوبات دولت عراق را رعایت کند وگرنه در سیستم دوگانه شمال عراق ضعیف تر خواهدشد با قدرت یافتن دولت عراق بزودی شاهد کمرنگ شدن دولت اقلیم خواهیم بود
کوروش ۰۷ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۸:۴۰
با گفتمان فاشیستی_تروریستی پانترکها باید به ترکیه هم بگوییم شرق دور مغولستان!
یوسف ۰۷ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۹:۳۱
به خسرو شما پانترکی؟
ابراهیم قدیمی ۰۷ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۹:۴۲
فردی که به زندگی چریکی بهر شکل وعنوان ان عادت کزد بازگشت ان به زندگی سازنده سخت است۔ محصوصا اگر محدک هائی هم داشته باشد۔بعنوان مثال چه گوارا۔چه گوارا در کوبا مستقر میشد مفید تر بود یابه بولیوی رفت۔کار سازندگی هم سختی ها ورتج های خودش را دارد۔کار فیدل کاسترو راحت طلبی نبود۔شما کدام را برای تغییرات مفید سازنده تر میدانید۔
محمد الناری ۰۷ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۲:۰۰
به یوسف, شما پان‌فارسی؟
عادل ۰۷ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۷:۱۶
مشخصه یوسف و کروش یا پانفارس یا پانکرد تروریست و حامی تروریست هستند اینقدر فشار خورد بهشون شما نگران نباشید با شما کار ندارن کرد تروریست باید از بین بره تا سوریه و عراق رنگ خوشبختی رو ببینند وگر نه محاله سازمان ملل گیر نده ترکیه به تنهایی در عرض یک هفته همشون رو نابود میکنه ولی خوب سازمان ملل آمریکا اروپا حامی تروریست نمیزارن از ی طرف هم اسد به سازمان ملل شکایت میکنه از اینور هم خودش مردم رو میکشه ولی این کار عراق خوبه به ترکیه اجازه میده که تروریست رو از بین ببره آمریکا و سازمان ملل هم هیچ کاری نمیتونن بکنن فقط میتونن مثل همیشه بهشون سلاح بدن وسلام یاشاسین ترکیه یاشاسین ترک خالقی ولی خوب هندوزاده ها خیلی ناراحت میشن
خسرو ۰۷ شهریور ۱۴۰۳ | ۲۰:۲۱
حقوق کردها کدام است ؟ پ ک ک به کمتر از تجزیه ایران و عراق و ترکیه و سوریه راضی هست؟ مگر در شمال عراق رفراندوم تجزیه برگزار نشد؟ مگر در شرق فرات در سوریه داعیه استقلال کردستان وجود ندارد؟ مگر پژاک یا ...به کمتر از استقلال رضایت میدهد؟
ناشناس ۰۷ شهریور ۱۴۰۳ | ۲۱:۳۸
کردها یکی از پایه های قومیتی قدرتمند در 4 کشور ایران عراق ترکیه و سوریه هستند و توپوگرافی مکان سکونتگاهی انها در 3 کشور ایران عراق و ترکیه غیر از سوریه باعث سازش حکومتهای مرکزی میشود چه با بودن pkk چه نبودن pkk و هیچ گاه حذف شدن نیستند و این باید ترکیه و پانترکیسم متوجه شدند موضوع اصلی حقوق و قدرت انهاست .سیستم حکومتی عراق به علت مشکلات ذاتی و سهم خواهی طوایف و گروههای سیاسی و نفوذ قدرتهای خارجی قادر به اجرای کامل و یکپارچه قوانین و نفوذ خود نیست