دلایل چیست؟

عقب‌نشینی تاکتیکی ایران در مقابل جنگ سالاران منطقه‌ای

۰۳ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۲:۰۰ کد : ۲۰۲۷۸۶۶ اخبار داخلی خاورمیانه انتخاب سردبیر
نویسنده خبر: اسلام ذوالقدرپور
اسلام ذوالقدرپور در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می نویسد: اصرار برخی کارشناسان و سیاسیون تندروی ایران به واکنش فوری و شدید ایران به اسرائیل با عنوان پاسخ ترور شهید اسماعیل هنیه در تهران، بدون توجه به پیامدها و اثربخشی این پاسخ فوری که البته کارایی چندانی در بازسازی پرستیژ بین المللی ایران نخواهد داشت، با کنش عملگرایانه و دوراندیشی سیاستگذاران ارشد و رهبری انقلاب همراه شده، ایران از پاسخ پرهزینه اما بیهوده اجتناب کرده است.
عقب‌نشینی تاکتیکی ایران در مقابل جنگ سالاران منطقه‌ای

دیپلماسی ایرانی: سیاستگذاری عمومی دارای دو محور است، سیاست‌های راهبردی و تاکتیک‌ها. هر یک از این دو محور دارای تعریف و تفسیر خاصی هستند که دارای مؤلفه‌های زمانی، مکانی و ... هستند. سیاست‌های راهبردی دارای بازه زمانی طولانی، ثبات نسبی، ذینفعان و جامعه هدف فراگیر و ... هستند که با سیاست تاکتیکی دارای شاخص: دوره زمانی کوتاه، راهکار موقت، راه حل مصلحتی، اقتضای زمانی و مکانی و ... تفاوت دارند.

در سیاستگذاری خارجی در عصر کنونی، بسیاری از بازیگران دارای یک یا چند سیاست راهبردی مشخص و انگشت‌شمار هستند اما با طیفی از تاکتیک‌های سیاستگذاری سروکار دارند که به اقتضای زمان و مکان از آن بهره برده، منافع ملی و راهبردی خویش را برآورده می‌سازند.

مؤلفه‌های سیاست تاکتیکی؛ فوریت، موقت و مصلحتی بودن آنهاست که می‌تواند بهانه یا عامل مشروعیت‌ساز سیاست‌ها باشند. تاکتیکی بودن یک سیاست بیشتر برای توجیه یا دستکاری افکار عمومی برای اجرای یک برنامه خاص با پیامدهای نامشخص و گاه خسارت‌بار است. مهم‌ترین مؤلفه سیاست تاکتیکی را می‌توان همان مشروعیت‌بخشی به یک سیاست دانست.

سیاستگذاری خارجی در کنار یک یا چند راهبرد اصلی، ده‌ها راهکار تاکتیکی دارد که در موفقیت سیاستگذاری اثرگذاری بالایی دارند. ایران طی چند دهه اخیر دارای برخی سیاست‌های تاکتیکی بوده است که به راهبرد سیاست خارجی تبدیل شده و خسارت‌بار نیز بوده‌اند.

اصرار برخی کارشناسان و سیاسیون تندروی ایران به واکنش فوری و شدید ایران به اسرائیل با عنوان پاسخ ترور شهید اسماعیل هنیه در تهران، بدون توجه به پیامدها و اثربخشی این پاسخ فوری که البته کارایی چندانی در بازسازی پرستیژ بین المللی ایران نخواهد داشت، با کنش عملگرایانه و دوراندیشی سیاستگذاران ارشد و رهبری انقلاب همراه شده، ایران از پاسخ پرهزینه اما بیهوده اجتناب کرده است.

آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب در دیدار مجریان ستاد کنگره ملی شهدای استان کهگیلویه و بویراحمد در 24 مرداد 1403 اشاره مهمی به رویکرد تاکتیکی سیاست‌ها به‌خصوص عقب نشینی تاکتیکی در روابط بین الملل داشتند که گویای سیاستگذاری خارجی ایران در شرایط بحرانی جهان آشوبناک کنونی است. گویا این تفسیر رهبر ایران از آیه 16 سوره انفال و تفکیک عقب‌نشینی تاکتیکی از عقب‌نشینی غیرتاکتیکی، بازتعریف سیاستگذاری خارجی ایران در شرایط حساس کنونی است. نکوهش عقب نشینی غیر تاکتیکی از سوی آیت الله خامنه ای در همه میدان‌ها و حوزه‌ها که مشمول غضب الهی می‌شود و تعریف عقب نشینی تاکتیکی به عنوان یک رویکرد قابل قبول، نشان می‌دهد که ایشان بر وضعیت کنونی نظام جهانی اشراف کامل دارند که می‌فرمایند: "به تعبیر قرآن کریم، عقب‌نشینی غیرتاکتیکی در هر میدانی چه عرصه نظامی و چه میدان‌های سیاسی، تبلیغاتی و اقتصادی، غضب الهی را به دنبال دارد. گاهی عقب‌نشینی تاکتیکی است، گاهی عقب‌نشینی هم مانند پیشروی یک تاکتیک است. آن، عیبی ندارد."

رهبر ایران در 19 اردیبهشت 1384 نیز در تعریف عقب نشینی تاکتیکی می‌فرمایند: «در جنگ، عقب‌نشینی هم گاهی تاکتیک است. عقب‌نشینی غیر از فرار است، نباید فرار کرد، نباید منهزم شد. عقب‌نشینی تاکتیکی یکی از فنون جنگ است، مثل پیشرویِ تاکتیکی است. فرار یعنی عقب‌نشینی بی‌نقشه، کما این‌که پیشروی بی‌نقشه هم منجر به شکست خواهد شد. همه چیز باید با میزان و با حساب باشد. منتها در جهت حرکت به جلو.»1

تفسیر رهبر معظم انقلاب ایران از سکوت، صبر، تأمل و ... در مقابل دشمن که برخی آن را عقب‌نشینی و شکست می‌دانند، بسیار متفاوت است. ایشان این سکوت، صبر و تأمل را عقب نشینی تاکتیکی یا بازنویسی طرح و نقشه برای حمله موفق و پیشروی می‌دانند. رویکردی که در پاسخ ایران به تهاجم اسرائیل در خاک ایران و ترور شهید اسماعیل هنیه در تهران قابل مشاهده است.

فهم کارشناسان امنیتی، نظامی و سیاست خارجی ایران از پاسخ به تهاجم اسرائیل باید در چارچوب این فرمایش آیت الله خامنه‌ای تعریف و تفسیر شود. مؤلفه‌های ضرورت عقب‌نشینی تاکتیکی یا صبر تاکتیکی ایران مقابل اسرائیل بر اساس توصیه رهبری ایران را می‌توان چنین برشمرد:

یکم – دوره گذار دولت: یکی از مؤلفه‌های ضرورت عقب نشینی تاکتیکی که برخی آن را صبر در مقابل اسرائیل می‌دانند، این واقعیت است که ایران از زمان سقوط بالگرد آیت الله رئیسی و شهادت ایشان، در چرخه تغییر دولت یا گذار از دولت سیزدهم به دولت جدید قرار گرفته و در یک نابسامانی اداره امور عمومی گرفتار شده است. نابسامانی اداره امور عمومی ایران که پیامد شوک سقوط بالگرد و ورود کشور به فضای انتخابات ریاست جمهوری بوده، سکته حکمرانی و سرگردانی نهادها و ساختارهای قدرت به‌ویژه قوه مجریه را به دنبال داشته است. این نابسامانی حکمرانی ایران که شکنندگی نظام را سبب شده در صورتی که با پاسخ فوری ایران به اسرائیل همراه می‌شد، می‌توانست به تشدید فشار بر ایران و فروپاشی ساختاری کشور تبدیل شود. عقب نشینی ایران از پاسخ فوری به تهاجم اسرائیل، جلوه‌ای از عقب‌نشینی تاکتیکی برای بازیابی و تقویت قوا، انتخاب ابزارها و اهداف پاسخ است که پیامدهای بی‌ثباتی دوران گذار دولت در ایران را مدیریت کرده است.    

دوم – اهمیت امنیت اربعین: یکی دیگر از مؤلفه‌های ضرورت عقب‌نشینی تاکتیکی نهفته در فرمایش رهبر ایران را می‌توان اهمیت ژئوپلیتیکی برگزاری باشکوه و ایمن مراسم اربعین حسینی دانست که با بازه زمانی پاسخ ایران به اسرائیل تداخل یافته است. 

مراسم بزرگ اربعین حسینی که مؤلفه بارز پرستیژ ایران و جهان مقاومت در نظام جهانی محسوب می‌شود، دارای چنان ظرفیت‌های سیاسی، امنیتی، ژئوپلیتیک و ... مهمی است که دو دولت ایران و عراق، برای برگزاری باشکوه و ایمن آن حدود یک سال به رایزنی و همکاری می‌پردازند، بخش عمده‌ای از توان خویش را بر این مراسم جهانی متمرکز می‌کنند.

پاسخ فوری ایران به ترور شهید اسماعیل هنیه و حمله به اسرائیل، می‌تواند کل آسمان منطقه به‌ویژه آسمان ایران و عراق را قفل کرده و حدود 4 هزار پرواز پیش‌بینی شده اربعین که تنها از ایران به عراق برنامه‌ریزی شده است را لغو ‌کند. علاوه بر لغو هزاران پرواز اربعین از سراسر جهان به مقصد عراق، پاسخ فوری ایران به اسرائیل از بین رفتن امنیت مسافرت زمینی و کل امنیت راهپیمایی اربعین امسال را سبب شود، شکوه اربعین حسینی را خدشه‌دار کند.
 
هر گونه آشفتگی در مراسم اربعین حسینی یا ناامنی آن به منزله شکست ایران و آسیب بزرگ به پرستیژ ایران در نظام جهان قلمداد می‌شود. که عقب‌نشینی تاکتیکی در حمله به اسرائیل را توجیه‌پذیر و امکان‌پذیر ساخته است.

سوم – برتری دیپلماتیک ایران: از همان صبح 10 مرداد 1403 و تنها ساعاتی پس از ترور شهید هنیه بود که تماس‌ها و رایزنی‌ها برای جلوگیری از پاسخ سخت ایران به اسرائیل یا مدیریت و کاهش خسارت پاسخ ایران، آغاز شد. این فعالیت دیپلماتیک که بهانه آن جلوگیری از افزایش تنش و جنگ بزرگ است، برتری دیپلماتیک ایران در نظام جهانی را سبب شده است. در بیش از بیست روز اخیر، تماس‌های پیاپی سران و مدیران ارشد بازیگران مهم نظام جهانی از رهبران قدرت‌های بزرگ اروپایی مانند انگلیس، فرانسه و ایتالیا تا رهبران سازمان‌های بین المللی با رئیس جمهوری و سرپرست وزارت امور خارجه و بعد وزیر امور خارجه ایران را می‌توان بیشتر از چنین تماس‌های طی یک سال گذشته دانست که خود جلوه‌ای از برتری دیپلماتیک ایران در دوران عقب‌نشینی تاکتیکی در تأخیر پاسخ به اسرائیل است.

در بیش از بیست روز اخیر، ایران به کانون رایزنی و نقطه تمرکز نظام جهانی برای کنترل بحران و مدیریت نظم جهانی تبدیل شده است که در صورت زیرکی سیاستگذاران ارشد ایران، می‌تواند فرصت کم‌نظیری برای تغییر شرایط به سود ایران باشد.

*

تاکتیک‌ها یا سیاست‌های تاکتیکی، بخش مهم و عمده سیاستگذاری عمومی هستند که در سیاستگذاری خارجی کاربرد و جلوه بیشتری نیز دارند. سیاستگذاری خارجی را می‌توان حوزه تاکتیک‌ها و اقدامات تاکتیکی بیشماری دانست که پیرامون یک یا چند سیاست راهبردی خاص قرار می گیرند و عملیاتی می‌شوند تا نیت و هدف اصلی سیاستگذار را با کم‌ترین هزینه و بیشترین منافع، برآورده کنند. 

رهبر ایران در سخنان اخیر خویش، عقب‌نشینی غیرتاکتیکی را ناپسند و مترادف با شکست و فرار از رقابت و نبرد برشمرده و عقب‌نشینی تاکتیکی را رویکردی مطلوب در جنگ دانسته‌اند. این فرمایش آیت‌الله خامنه‌ای در جداسازی ارزشی عقب‌نشینی و مطلوب دانستن عقب‌نشینی تاکتیکی بر اساس یک آیه از قرآن را می‌توان اشاره‌ای به سیاستگذاران ارشد و شهروندان ایران قلمداد کرد که در سیاستگذاری خارجی و پاسخ به دشمن، عقب‌نشینی تاکتیکی نیز مطلوبیت دارد.

با توجه به شرایط کنونی جهان به‌ویژه مؤلفه‌های سه‌گانه منطقه پس از ترور اسماعیل هنیه در ایران که در بالا به آنها اشاره شد، توصیه و تفسیر رهبر ایران پیرامون عقب‌نشینی تاکتیکی را می‌توان بهترین الگوی سیاست خارجی دانست که اکنون در حال اجراست.

با توجه به تنها همین سه مؤلفه ذکر شده (دوره گذار دولت – اهمیت مراسم اربعین – برتری دیپلماتیک ایران) که پاسخ فوری و سهمگین ایران به اسرائیل را به عقب انداخته است، می‌توان ادعا کرد که ایران در دام جنگ سالاران منطقه‌ای گرفتار نشده و الگوی عقب‌نشینی تاکتیکی بهترین سیاست امکان‌پذیر برای وضعیت کنونی ایران و منطقه است.
     
منابع:

1- پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار مقام معظم رهبری حضرت آیت‌الله‌العظمی سید علی خامنه‌ای  https://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=3290 

اسلام ذوالقدرپور

نویسنده خبر

 کارشناس ارشد مسائل سیاسی و بین الملل و دانشجوی دکترای سیاستگذاری عمومی

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: اسلام ذوالقدرپور ترور اسماعیل هنیه ترور هنیه ایران و اسرائیل حمله به اسرائیل حمله ایران به اسرائیل شهادت اسماعیل هنیه ایران و امریکا رهبر انقلاب مقام معظم رهبری


( ۶۲۲ )

نظر شما :

مهندس مهراب لاهیجانی ۰۳ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۷:۴۱
حضرت آیت‌الله‌العظمی سید علی حسینی خامنه‌ای معمار بزرگ امنیت ملی ایران.
امیر خان ۰۳ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۷:۵۴
شما درک درستی از همه موضوع نکرده اید، حضرت امام خلمنه ای(حفظه الله)تذکر دادند که عقب نشینی غیر تاکتیکی عقوبت دارد و...، نه اینکه عقب نشینی کنیذ اسمش را بگذارید عقب نشینی تاکتیکی. معنی عقب نشینی تاکتیک در علوم نظامی تعریف و معانی خودش را در سطوح راهبردی، عملیاتی و تاکتیک دارد.
ناصر ۰۳ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۸:۰۰
سلام وعرض ادب جهت اطلاع آن دسته از کسانی که گفتن حضرت آقا چرا حمله نکردن به کسی مربوط نیست حضرت آیت الله عظما هر زمان که صلاح بدانند که موقع آن زمان هست خود حضرت تصمیم می‌گیرند پس کسی اظهار نظر نکنه نظر آقا فقط مهمه وما هم تابع دستورات نایب برحق هستیم
ناشناس ۰۳ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۹:۳۹
سلام بسیار خوب و عالی
محمد ۰۳ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۹:۴۰
البته حضور عملیاتی و نه صرفا نمایشی نیروهای امریکایی هم بی تاثیر نبود . آنها به صراحت اعلام کردندکه حمله ای که منجر به تلفات انسانی شود آنها را مجبور به مداخله خواهد کرد و با منتفی شدن این موضوع ، ایران دیگر نمی توانست حمله پهپادی گذشته را تکرار کند چون هیچ تاثیری نداشته و شاید قدرت موشکی ایران هم بابت این حملات بی تلفات زیر سوال می رفت . خلاصه اینکه مشکل ما نه اسرائیل بلکه امریکا و ناتو است که تمام قد پشت سر این رژیم ایستاده اند و متاسفانه اگر همه 57 کشور اسلامی هم وارد جنگ با اسرائیل شوند توان مقابله با نیروی متحد غربی حامی آن را نخواهند داشت . نه تنها غرب بلکه روسیه هم حامی صهیونیست هاست ، کافی است که جنازه در اسرائیل تولید کنید تا واکنش خشمگین مسکو را ببینید.
محمود ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۰:۱۶
بله
شعبانی ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۰:۲۳
انشاا.... رهبرهرتصمیمی که میگیرند به نفع دوستان واین سرزمین باشه
جانباز ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۰:۳۴
باید ضربه شدید به صهیون وارد کرد! در غیر این صورت باید منتظر ضربه صهیون وامریکا بود . اعتماد به صهیون وامریکا یعنی خودکشی نمونه بارزش پاره کردن برجام به دست ترامپ تمام تلاش اینها برای سرنگونی جمهوری اسلامیست
سیما بهرام ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۱:۰۸
ای ول سیاست سیاستمدرای خودمون مرگ برنتانیاهوی احمق
بابک ش ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۳:۳۰
سلام، گرچه عقب نشینی تاکتیکی در شرایط فعلی منطقی بنظر میرسد اما فراموش نکنیم با رژیمی روبرو هستیم که به هیچ قاعده و قانونی پایبند نیست لذا باید مراقب بود این تاکتیک موجب جری تر شدن دشمن و انجام عملیاتهای بزرگتر علیه منافع ایران نشود اگر لازم است پاسخ ایران به گستاخی دشمن با تاخیر انجام شود میتوان با انجام اقداماتی رژیم اسراییل را متوجه عواقب درافتادن با ایران کرد.
فرخ ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۴:۱۹
از قدبم گفتند پول بده سر سبیل شاه ناقاره بزن سیاست پدر مادر نمیشناسد چه برسد به مهمان
ناصر زالی ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۵:۰۳
قطعا درگیری نظامی در پیش است هرچند که ما با رژیم صهیونیستی در حال جنگ و نبرد بدون اعلان هستیم و این در بازه زمانی یک سال اخیر یا کمتر اتفاق نیوفتاده و ریشه در اتفاقات بعد از سال ۲۰۰۶ و ترورهای بعد آن دارد و اما چیزی به نام عقب نشینی تاکتیکی نداریم در دکترین نظامی عقب نشینی یک تکنیک در تجدید و تغییر است
ایران من ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۵:۵۸
فک کنم این بنده خدا پرستیژ رو تو دوستی با اسراییل میبینه یکی نیست بهش بگه ایران خودش به عالی ترین شکل جواب میده و حواسش به همه چی هست تو این وسط چی داری بلغور می‌کنی
Dada ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۶:۰۲
بزودی وعده حمله صادق 2انجام میشود...ما ملت امام حسین ایم...برو 6
مردم ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۶:۴۷
اسلام ذوالقدر پور.....عقب نشینی تاکتیکی.....
افشین ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۶:۵۳
نظم جهان توسط خداوند کنترل میشود...طغیان و تکنولوژی گردنکشان توهمی بیش نیست..شهادت فقط دروازه ای است برای مردان و زنان مومن برای رسیدن به معبود...و این فاسدان ملعون فقط مجریان رسیدن مومنان به آرامش ابدی هستند..مکرو مکروالله الله خیر الماکرین...اینها فقط دست و پا میزنند اما فقط امر خداوند در عالم جاری خواهد بود و هرکس دنیا رو انتخاب کند و هزاران مکر هم بکند فقط خسران خواهد دید...پیروز واقعی مردان حق هستند حتی اگر کشته شوند...بنشینید و سرانجام بایدن و نتانیاهو را ببینید...در نهایت خوراگ حشرات و مارها و عقرب های مامور خواهند شد..یا بصورت مومیایی و مجسمه بی حرکت برای عبرت دیگران در میایند...روزگاری خواهد رسید که عمر این کره خاکی هم به پایان خواهد رسید و هیچ دوباره حاکم خواهد شد..اگر دقت کنید در پهنه جهان شناخته شده همین الان هم هیچ هستیم....وای بر ستمکاران
چه فرقی دار ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۸:۲۲
عالی بود
جعفر ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۸:۲۳
به نظرمن ترور دربرابر ترور باید جواب داد
ابر ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۸:۳۰
هر تصمیمی که رهبری معظم بگیرین چه حمله چه عقب نشینی تاکتیکی و چه ،،، مطمئنا با نظر و خواست امام زمان خواهد بود و همه باید سمعا و طاعتا بپذیریم، چون خواست خدا پیامبر و ائمه اطهار (س) خواهد بود
سیدیوسف هاشمی کتکی ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۴:۳۷
شما فکر کنید فردی بخواهد از جوبی بپرد چند متر عقب تر میرود سپس با سرعت می‌پرد این عقب رفت را تاکتیک بیان میکنند حال اگر از ترس عقب برود واصلا بی خیال پریدن شود حرف دیگری است -اگر وعده صادق با آن همه تبلیغات دستاورد داشت اسراییل جرات حملات دیگر را نداشت !!
محمد ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۵:۰۰
هیچکس از اقدام ایران اطلاع دقیقی نداره ، وتمام این نظرات حدس و گمان میباشه ،هدف ضربه زدن به رژیم منحوس و کودک کش اسرائیله که در حال حاضر حزب‌الله داره به خوبی این کار را انجام میده ،اینکه اسراییل از ترس جواب ایران روز و شب نداره از لحاظ روانی کشنده تر از اقدام عملی میباشه ،وبه حول و قوه الهی دست برتر در منطقه در اختیار ایران و جبهه مقاومت قرار داره
رحمتی ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۵:۲۲
من هم با این جواب امیرخان که به جناب اسلام ذوالقدر پور گفتند موافقم
علی ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۵:۲۵
بنده از آقا سید علی رهبر فرزانه انقلاب ایران متشکرم که خیلی خردمندانه جلوی جنگ رو گرفتند اجرکم عندالله
شهروند ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۵:۵۰
تصممی که‌رهبرگرفتن تصممی مدبرانه است ایشون شرایط را بهتر از خیلها که خودشون عقل کل میداندآگاهی دا رند کسانی که دلسوز این اب خاک هستن مهم بودن این تصمم رهبری را میفهمند
عبدی ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۶:۰۲
کاملا درست و منطقی به موقع جواب میدیم
جانباز جنگ تحمیلی ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۶:۳۷
من این خفت و خواری و ذلت که این کشور صهیونیستی بر سر ما آورده و از پاسخ به آن طفره می‌رویم و ما را مانند ترسوها نشان می‌دهد با این توجیه و بهانه ها قبول ندارم باید اسرائیل را زد با هر عاقبتی که می‌خواهد داشته باشد هیهات من الذله
ابراهیم قدیمی ۰۴ شهریور ۱۴۰۳ | ۲۰:۰۸
ما دوستی خاله خرسه با مردمان خود نداریم۔که خواست مگس را از صورت دوستش بردارد سنگ بزرگ را بر سر او کوفت۔ایران باید مگس های اسرائیلی را در جامعه خود بیابد وانانرا دفع کند وپاسخی متعادل ومتعارف بدهد۔اموزش سیستم های حراستی وتقویت ان با توجه به امکانات جدید تکنولوژیک برای دشمن وخود باید در الویت باشد۔پاسخی متعادل هم ضروری است۔
جانم فدای رهبر ۰۵ شهریور ۱۴۰۳ | ۰۰:۰۶
یک بار برای همیشه کار اسرائیل باید یکسره بشه
حامد ۰۵ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۰:۳۷
عقب نشینی دیپلماتیک تاکتیکی زمانی جواب میده که دشمن پررو تر نشه ولی اسراییل حتماً این موضوع نقطه ضعف ایران در نظر میگیره همانطور که در گذشته وقتی به ترور دانشمندان هسته‌ای پاسخ قاطع داده نشد ترور ها ادامه پیدا کرد تا به فخری زاده ها رسید پس مطمئن باشید بهترین تاکتیک برای اسرائیل همان حمله غافلگیرانه است من نکاتی که باعث تاخیر پاسخ ایران شده است را قبول دارم ولی تو همین مدت باید از رسانه‌های داخلی اسرائیل به گونه‌ای استفاده کرد که ترس حمله هزینه‌های بیشتری تا شروع حمله داشته باشه و هزینه اقتصادی زیادی به اسرائیل وارد کنه
مارادونا ۰۵ شهریور ۱۴۰۳ | ۱۸:۳۶
ما تابع حضرت آیت‌الله‌العظمی امام خاممه‌ای هستیم، ایشان را بسیار دوست داریم و هر چه امر بکنند آنرا انجام می‌دهیم.
ناصرم ۱۱ شهریور ۱۴۰۳ | ۲۲:۳۷
اسراییل بدون اینکه ایران نیاز به اقدامی کند تادوالی سه سال آینده نابود خواهد شد
کاظم ۰۹ مهر ۱۴۰۳ | ۰۷:۰۳
الان این همه پررویی دشمن در ترورها، عقب‌نشینی تاکتیکی بود با غیر تاکتیکی ؟؟!!