باید به شرایط بین المللی نگاه چندبعدی داشت
لزوم بهره مندی از پدافند استراتژیک جمهوری اسلامی ایران در مقابل آفند رژیم صهیونیستی
نویسنده: دکتر زینب السادات رفیعی پور علوی
دیپلماسی ایرانی: رژیم صهیونیستی در تهاجمات اخیر آفندی به ایران، هدفش اقدامات پدافندی با سلاح های نظامی و یا حملاتی شبیه حملات خود او توسط جمهوری اسلامی ایران است. رژیم صهیونیستی واکنشی توسط جمهوری اسلامی ایران را دنبال می کند که آن را به اهداف مد نظرش برساند. از جمله اهداف رژیم صهیونیستی درگیری مستقیم ایران در جنگ و دور ماندن رژیم صهیونیستی از مرکز ثقل بودن جنگ است.
آفند، حمله یا تهاجم و تعرض کشوری به کشور دیگر است. در این موقعیت کشوری که مورد تهاجم قرار گرفته است به دفاع یا پدافند در جهت خنثی سازی اقدامات دشمن می پردازد.
پدافند عامل؛ مقابله مستقیم با دشمن با استفاده از ابزارهای جنگی است.
پدافند غیر عامل؛ نوعی دفاع غیر مسلحانه برای در امان ماندن از تهاجمات دشمن است به گونه ای که کشور مورد تهاجم قرار گرفته، از تهاجمات دشمن در امان باشد.
پدافند انواع مختلف دارد که یکی از انواع آن پدافند استراتژیک است. پدافند استراتژیک؛ نوعی پدافند است که به دنبال رسیدن به نتیجه برتر با استفاده از اصل غافلگیری است و مبتنی بر رسیدن به نتیجه مطلوب است. به طوریکه دشمن سرکوب شود و به این نتیجه برسد که تهدید، تحریم یا جنگ اثری ندارد، به گونه ای که از اقدامات خود پشیمان شود.
پدافند استراتژیک با هدف دفاع از امنیت ملی با نوعی فریب دشمن همراه است. بخشی از حملات در فضای سایبری یا جنگ مجازی صورت می گیرد. در پدافند استراتژیک تحلیلگران درک دقیقی از مطالعه چالش ها دارند. موضوعات مربوط به مسائل اجتماعی، وضعیت روانی مردم، مسائل اقتصادی و تمامی مسائلی که باید در نحوه پاسخ به تهاجم دشمن در نظر بگیرند توسط استراتژیست های سیاست خارجی، مورد بررسی قرار می گیرد.
پدافند استراتژیک اگرچه ممکن است به ظاهر دفاعی تهاجمی با ابزارهای نظامی نباشد ولی نتیجه را به گونه ای رقم می زند که دشمن با شکست مواجه و از حملات تهاجمی خود پشیمان می شود.
جنگ غزه و رژیم صهیونیستی، جنگی است که در آن، عوامل داخلی رژیم صهیونیستی، مردم شهرک نشین به طور مستقیم در معرض خطر قرار گرفته و تأثیر بسیار منفی به اقتصاد، امنیت، حیثیت اخلاقی رژیم جهت نسل کشی ایجاد کرده است. مشکلات داخلی در بین گروه های سیاسی رژیم صهیونیستی بسیار زیاد است. نتانیاهو به شدت تحت تأثیر فشارهای داخلی است. به شدت نیازمند فرافکنی در جنگ و وارد کردن جمهوری اسلامی ایران در جنگ جهت فائق آمدن از مشکلات مزبور است. از این رو در جهت تحریک ایران با استفاده از اقدامات تهاجمی، توسط سلاح است به گونه ای که ایران را به انجام پاسخی وادار کند که رژیم صهیونیستی انتظارش را دارد. جمهوری اسلامی ایران برای حفظ قدرت خود در منطقه و حفظ امنیت ملی و رشد اقتصادی کشور در برابر اقدامات رژیم صهیونیستی به پدافند استراتژیک نیازمند است. به گونه ای که دشمن غافلگیر شده و نتواند چگونگی پدافند را درک کند.
در راستای پدافند استراتژیک باید اقدامات از جهت های مختلف پیگیری شود. از جمله اقدامات لازم؛ شکایت به دادگاه بین المللی لاهه، اقدامات رسانه ای برای شناسایی تهاجمات گسترده رژیم صهیونیستی، اقدامات دیپلماسی، تضعیف روابط رژیم صهیونیستی با دیگر کشورها و... است. این اقدامات چند جانبه به منظور پیشبرد پدافند استراتژیک باید به همراه حفظ اقتدار نظامی جمهوری اسلامی ایران به واسطه برگزاری مانورهای بزرگ نظامی همراه با آماده باش کامل نظامی باشد. برخی اقدامات نظامی نیز می تواند به واسطه نیروهای نیابتی علیه رژیم صهیونیستی انجام پذیرد.
چین و روسیه به عنوان دو متحد ایران در صورت جنگ، منافع کشورهای خود را دنبال خواهند کرد. در نظام بین الملل اتحاد تا جایی است که به نفع طرف مقابل باشد و در صورت کاهش منافع، سطح اتحاد نیز کاهش خواهد یافت. بنابراین جمهوری اسلامی ایران به درک استقلال همزمان با همراهی جهانی در نظام بین الملل نیازمند است. کارگیری ترفندهای مناسب و پدافند استراتژیک به همراه اولویت بخشی اقتدارنظامی، غافلگیری، پیگیری مسائل از طریق حقوقی، دیپلماسی فعال، جهاد رسانه ای از جمله اقداماتی است که باید انجام شود.
از آنجا که در روابط بین الملل دوست و دشمن همیشگی وجود ندارد و کشورها بر اساس منافع با یکدیگر به همکاری خواهند پرداخت. جمهوری اسلامی ایران باید با نگاه چند بعدی، نگاه کلان به شرایط بین المللی، شرایط داخلی کشور، منافع اقتصادی، منافع راهبردی، اصول استراتژیک خود را در ضربه زدن به دشمن از طریق پدافند استراتژیک اعمال کند.
نظر شما :