تاکید سازمان ملل بر لغو تحریم‌های ایران از سوی آمریکا/ تکرار ادعاهای پهپادی علیه ایران

۲۸ آذر ۱۴۰۲ | ۱۲:۴۵ کد : ۲۰۲۳۷۰۲ سرخط اخبار

در جلسه شورای امنیت سازمان ملل درباره قطعنامه ۲۲۳۱ که سند قانونی توافق هسته‌ای میان ایران و قدرت‌های جهانی در سال ۲۰۱۵ است، نمایندگان به بیان ارزیابی‌های خود از پایبندی ایران به این قطعنامه پرداختند که با ادعاهایی نیز درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران، همکاری‌های دفاعی آن با برخی کشورهای شریک و نقش آن در منطقه همراه بود.

به گزارش ایسنا، طبق گزارشی که از این جلسه در وبگاه سازمان ملل منتشر شده است، رزماری دی‌کارلو، معاون سیاسی دبیرکل سازمان ملل گزارش داد که دبیرکل هنوز توافق هسته‌ای(برجام) را بهترین گزینه در دسترس برای اطمینان‌یابی از صلح‌آمیز بودن ماهیت برنامه هسته‌ای ایران می‌داند.
او همچنین گفت که بازگردانی اقدامات ناسازگار با تعهدات برجامی توسط ایران و لغو تحریم‌های نفتی ایران طبق توافق از سوی آمریکا ضرورت دارد.

در  ادامه، دی‌کارلو گفت که هیات آمریکا اطلاعاتی را به اشتراک گذاشته و مدعی شده است که شواهد آشکاری از تحویل پهپادها توسط ایران به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین دارد که البته نمایندگان ایران و روسیه استدلال خود را در رد این ادعا بیان کردند.
معاون دبیرکل سازمان ملل همچنین اشاره کرد که رژیم صهیونیستی با ارسال نامه‌هایی به این نهاد بین‌المللی مدعی شده پهپادها، موشک‌های کروز و بالستیک استفاده شده در حملات نیروهای مسلح یمن علیه رژیم صهیونیستی در ماه اکتبر و نوامبر از سوی ایران به آن‌ها عرضه شده است و نقض قطعنامه ۲۲۳۱ محسوب می‌شود.
او همچنین بیان کرد: سازمان ملل به درخواست خود از اعضا برای نشان‌ دادن حداکثر خویشتن‌داری و طی تمامی مسیرهای دیپلماتیک برای احیای توافق هسته‌ای ادامه می‌دهد.
در ادامه، بیورن اولاف اسکوگ ، نماینده اتحادیه اروپا مدعی شد که توسعه برنامه هسته‌ای ایران که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز آن را گزارش کرده است، «انحراف جدی» از تعهدات برجامی محسوب می‌شود.

اسکوگ با اشاره به افزایش ظرفیت غنی‌سازی ایران، مدعی شد که در این بین، روابط ایران با آژانس بدتر شده است.
او همچنین به آسیب‌های اقتصادی ناشی از اعمال تحریم‌های «یکجانبه» آمریکا بر ایران اشاره کرد که پس از خروج آن از توافق هسته‌ای در سال ۲۰۱۸ اعمال شدند.
نماینده اتحادیه اروپا افزون بر این، با تکرار ادعای غرب مبنی بر حمایت نظامی ایران از روسیه در جنگ اوکراین و عرضه پهپادها به روسیه آن را نقض قطعنامه ۲۲۳۱ دانسته و  گفت: ایران باید همکاری خود با کشوری را پایان دهد که تمامی اصول منشور سازمان ملل را نقض کرده است.
او با اشاره به این که توافق هسته‌ای نقشی اساسی در برقراری ثبات در خاورمیانه دارد، گفت که تمامی طرفین توافق هسته‌ای باید بدون تاخیر، گفت‌وگوها را برای احیای توافق هسته‌ای از سر بگیرند.
جان کلی، معاون نماینده آمریکا در سازمان ملل مدعی شد که ایران به انجام دادن اقدامات «تحریک‌آمیز» ادامه می‌دهد و «عامدانه»در فعالیت‌های راستی‌آزمایی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ایران ایجاد اخلال می‌کند.
کلی با نادیده گرفتن اقدامات یکجانبه و غیرقانونی کشورش در زمینه توافق هسته‌ای گفت که ایران باید اقداماتی برای جلب اعتماد بین‌المللی انجام بدهد و اقدامات تحریک‌آمیز خود را متوقف کند.

او همچنین از بررسی نشدن ادعای واشنگتن مبنی بر عرضه پهپادهای ایرانی به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین در دبیرخانه سازمان ملل ابراز ناامیدی کرده و گفت ایران به دنبال کسب تسلیحاتی به ارزش‌ میلیاردها دلار از روسیه است که نقض قطعنامه‌های سازمان ملل محسوب می‌شود و شورای امنیت باید آن را محکوم کند.
در ادامه، گنگ شوانگ، نماینده هیات چین تاکید کرد که برجام تنها مسیر درست برای حل‌وفصل مسئله هسته‌ای ایران است.
شوانگ با اشاره به آمریکا به عنوان «آغازگر بحران هسته‌ای ایران»گفت که این کشور باید مسئولیت‌های خود را بشناسد و تمامی تحریم‌های یک‌جانبه و اقدامات بلندمدت علیه ایران را لغو کند.

تاکید سازمان ملل بر لغو تحریم‌های ایران از سوی آمریکا/ تکرار ادعاهای پهپادی علیه ایران

او همچنین از اعضا خواست که موضوع مذاکرات هسته‌ای ایران را برای رسیدن به اهداف ژئوپولیتیکی به مسائل دیگر مرتبط نسازند.
واسیلی نبنزیا، نماینده هیات روسیه خروج آمریکا از توافق هسته‌ای در سال ۲۰۱۸ را عامل اجرایی نشدن توافق هسته‌ای دانست.

تاکید سازمان ملل بر لغو تحریم‌های ایران از سوی آمریکا/ تکرار ادعاهای پهپادی علیه ایران
نبنزیا همچنین، گفت: اقدام انگلیس، آلمان، فرانسه و اتحادیه اروپا را برای حفظ یک‌جانبه محدودیت‌های تسلیحاتی علیه ایران را که در ۱۸ اکتبر تاریخ آن به پایان می‌رسید، به اندازه اقدامات آمریکا «مخرب» است.
نماینده روسیه همچنین گفت که هیچ شواهد قانع‌کننده‌ای برای اثبات ادعای غرب مبنی بر حمایت نظامی ایران از روسیه در جنگ‌ اوکراین ارائه نشده است، چراکه هیچ اقدام ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ در این زمینه از سوی ایران و روسیه انجام نگرفته است.

امیرسعید ایروانی، نماینده ایران در سازمان ملل نیز گفت در حالی که ایران دائما، برای احیای توافق هسته‌ای در تلاش بوده است، آمریکا و اتحادیه اروپا مصمم هستند که به تعهداتشان ذیل توافق و قطعنامه ۲۲۳۱ عمل نکنند.

ایروانی اشاره کرد که در پی خروج آمریکا از توافق هسته‌ای، ایران اقداماتی جبرانی برای برقراری تعادل در تعهدات متقابل ذیل توافق انجام داد و این اقدامات به محض لغو تمامی تحریم‌ها به شیوه‌ای قابل راستی‌آزمایی، به حالت قبل بازگردانده خواهد شد.

او بر برخورداری ایران از حق غنی‌سازی اورانیوم برای اهداف مسالمت‌آمیز، طبق توافق هسته‌ای، تاکید کرد.

نماینده ایران تلاش‌ها برای مرتبط دانستن به کار رفتن پهپادها در جنگ اوکراین با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل را «گمراه‌کننده و به کلی، بی‌اساس» تلقی کرد.

در بخش دیگری از این جلسه، الکساندر اولمدو، نماینده فرانسه مدعی شد که ایران در مدت ۴ سال گذشته،‌ در حال تخطی از تعهدات برجامی خود و تعهداتش ذیل قطعنامه ۲۲۳۱ بوده است که در مدت شش ماه گذشته بدتر شده است.

تاکید سازمان ملل بر لغو تحریم‌های ایران از سوی آمریکا/ تکرار ادعاهای پهپادی علیه ایران

اولمدو همچنین به افزایش ظرفیت غنی‌سازی اورانیوم در ایران اشاره کرده و مدعی شد که ایران همکاری‌ خود با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را کاهش داده است.

نماینده فرانسه مدعی شد که ایران اقدام به انتقال پهپادهای جنگی، از جمله به روسیه کرده است که طبق قطعنامه ۲۲۳۱ ممنوع است.

او «توسعه برنامه هسته‌ای و موشک‌های بالستیک ایران» را «به شدت جدی» تلقی کرد.

ریکاردا کریستیانا چاندا، نماینده هیات سوییس خواستار همکاری «دقیق، شفاف و بدون ابهام» ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی و پایبندی کامل ایران به تعهدات برجامی شد.

تاکید سازمان ملل بر لغو تحریم‌های ایران از سوی آمریکا/ تکرار ادعاهای پهپادی علیه ایران

او با ادعای این که شواهدی مبنی بر انتقال موشک‌های بالستیک  و پهپادها از ایران به کشورهای طرف سوم، از جمله، یمن و روسیه وجود دارد، در این باره ابراز نگرانی کرده و گفت «تحولات اخیر در منطقه تاکیدی بر میزان اثرگذاری این انتقال (تسلیحات) بر توسعه درگیری‌ها» است.

در ادامه جلسه شورای امنیت درباره قطعنامه ۲۲۳۱، جیمز کاریوکی، نماینده انگلیس با ادعای این که ایران از احیای توافق هسته‌ای خودداری کرده است، گفت که به دنبال آن، برنامه هسته‌ای ایران توسعه یافته است.

تاکید سازمان ملل بر لغو تحریم‌های ایران از سوی آمریکا/ تکرار ادعاهای پهپادی علیه ایران

ادعای کاریوکی مبنی بر خودداری ایران از احیای توافق هسته‌ای در حالی مطرح می‌شود که ایران تاکید کرده است در صورتی که طرفین توافق اراده سیاسی لازم را نشان دهند، آماده نهایی کردن توافقی «خوب» در مذاکرات وین برای لغو تمامی تحریم‌ها است که در راستای منافع ملی ایران باشد.

اما طرفین غربی با وجود پیشرفت‌هایی که در مذاکرات وین حاصل شده بود، این مذاکرات را با گره زدن به مسائل داخلی ایران و ادعای حمایت نظامی آن از روسیه در جنگ اوکراین، از مسیر اصلی خود خارج کرده‌اند.

کاریوکی با دفاع از سیاست تحریمی این کشور و اتحادیه اروپا علیه ایران، گفت که کشورش تماما، نسبت به تلاش‌های دیپلماتیک برای جلوگیری از دست‌یابی ایران به یک سلاح هسته‌ای متعهد است.

این در حالی است که ایران تاکید کرده است تولید و به‌کارگیری تسلیحات اتمی جایی در برنامه دفاعی آن ندارد و برنامه هسته‌ای آن، صرفا، صلح‌آمیز است.

نماینده انگیس ادعای انتقال موشک و پهپاد از سوی ایران به گروه‌های مسلح در یمن، عراق و سوریه را تکرار کرده و آن را نقض قطعنامه ۲۲۳۱ دانست.

شینو میتسوکو، نماینده ژاپن نیز درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران، از جمله افزایش ذخایر اورانیوم‌ غنی‌شده آن با خلوص بالا، ابراز نگرانی کرده و گفت که کشورش تلاش‌های دیپلماتیک رده‌بالایی برای انجام شدن اقدامات سازنده از سوی ایران انجام داده است.

تاکید سازمان ملل بر لغو تحریم‌های ایران از سوی آمریکا/ تکرار ادعاهای پهپادی علیه ایران

او تاکید کرد که «دیپلماسی تنها راه رسیدگی به این مسئله است و ژاپن از تمامی طرفین می‌خواهد عمل به تعهداتشان نسبت به حل‌وفصل مسائل باقی‌مانده را از سر بگیرند.»

افزون بر این، سرجیو فرانکا دانیز، نماینده برزیل از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای در سال ۲۰۱۸ و پاسخ ایران ابراز تاسف کرده و گفت که کشورش از آن موقع نگران وضعیت برجام بوده است.

تاکید سازمان ملل بر لغو تحریم‌های ایران از سوی آمریکا/ تکرار ادعاهای پهپادی علیه ایران

او بیان کرد که جامعه بین‌المللی نباید بپذیرد که هیچ پاسخ چندجانبه یا دیپلماتیکی برای مسئله هسته‌ای ایران وجود ندارد.

نماینده برزیل تاکید کرد که هرگونه چارچوب جدید برای پرداختن به این مسئله باید با قطعنامه‌ای از سوی شورای امنیت همراه باشد.

نماینده آلمان نیز در این جلسه درباره سطح غنی‌سازی اورانیوم در ایران ابراز نگرانی کرده و مدعی شد که اگر این رویه ادامه پیدا کند، ایران مواد شکافت‌پذیر کافی برای تولید سه بمب هسته‌ای را در اختیار خواهد داشت.

او مدعی شد که ایران در همکاری‌هایش با آژانس‌ بین‌المللی انرژی اتمی مانع‌تراشی می‌کند.

نماینده این کشور اروپایی ادعای غرب مبنی بر عرضه پهپادها از سوی ایران به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین را نیز تکرار کرد.

محمد عیسی ابوشهاب، نماینده امارات متحده عربی نیز با ادعای این که توجیه صلح‌آمیز بودن اقدامات هسته‌ای ایران در مدت ۴ سال گذشته دشوار است، خواستار همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، از جمله دادن دسترسی به محل‌های لازم، پاسخ به سوالات باقی‌مانده و ارائه سوابق و مدارک نظارتی شد.

تاکید سازمان ملل بر لغو تحریم‌های ایران از سوی آمریکا/ تکرار ادعاهای پهپادی علیه ایران

او همچنین مدعی شد که طبق گزارش اخیر دبیرکل سازمان ملل، نیروهای مسلح یمن از ایران تسلیحات دریافت می‌کنند.

ایران بارها ادعای کشورهای منطقه و کشورهای غربی را درباره ارائه تسلیحات به نیروهای مسلح یمن رد کرده است.


( ۲ )

نظر شما :