لاچین، اهرم فشار باکو بر ایروان

فاجعه انسانی در قره باغ و منافع علی اف

۲۶ مرداد ۱۴۰۲ | ۰۶:۰۰ کد : ۲۰۲۱۲۷۱ اخبار اصلی آسیا و آفریقا
به باور ناظران این ادعاها تکراری از سوی جمهوری آذربایجان که هنوز هیچ سند و اداله محکم و مستدلی هم برای آن ارائه نکرده است عملا به بهانه های واهی در جهت تداوم انسداد دالان لاچین تبدیل شده است. آنگونه که محافل تحلیلی باور دارند باکو با هدایت آنکارا در تلاش است که با فشار به ایروان بر سر دالان لاچین، موافقت ارمنستان را برای تحمیل کریدور موهوم و جعلی زنگه روز را بگیرد. کریدوروی که به اذعان بسیاری عملا به قطع کاملا مرزهای ایران و ارمنستان منجر خواهد شد و در سوی دیگر این کشور (ارمنستان) را در یک حصر ژئوپلیتیک قرار خواهد داد. 
فاجعه انسانی در قره باغ و منافع علی اف

حسین فاطمی، روزنامه نگار

دیپلماسی ایرانی: اقدام باکو برای انسداد دالان لاچین طی ماه های گذشته عملا شرایط بغرنجی را برای ارمنستان به وجود آورده  و در کنار آن به تنش ها در قفقاز هم دامن زده است تا جایی که روسیه هم روز سه شنبه از جمهوری آذربایجان درخواست کرد تا به انسداد گذرگاه لاچین پایان دهد.

مهر به نقل از شبکه تلویزیونی یورو نیوز گزارش داد که  سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در جریان گفت وگوی تلفنی با جیحون بایراموف، وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان ضمن تاکید بر لزوم کاهش تنش در منطقه خواستار بازگشایی مسیرهای امدادرسانی بشردوستانه از جمله کریدور لاچین شد. با اینحال وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان اعلام کرد که در روزهای اخیر میزان قابل توجهی از تسلیحات، تجهیزات و پرسنل به منظور انجام عملیات نظامی جدید در مرزها مشاهده می‌شود.به ادعای این وزارتخانه، ایروان همچنین نسبت به ایجاد زیرساخت‌های نظامی در منطقه قره باغ کوهستانی که نیروهای حافظ صلح روسیه از سال ۲۰۲۰ در آنجا مستقر هستند، اقدام کرده است.

به باور ناظران این ادعاها تکراری از سوی جمهوری آذربایجان که هنوز هیچ سند و اداله محکم و مستدلی هم برای آن ارائه نکرده است عملا به بهانه های واهی در جهت تداوم انسداد دالان لاچین تبدیل شده است. آنگونه که محافل تحلیلی باور دارند باکو با هدایت آنکارا در تلاش است که با فشار به ایروان بر سر دالان لاچین، موافقت ارمنستان را برای تحمیل کریدور موهوم و جعلی زنگه روز را بگیرد. کریدوروی که به اذعان بسیاری عملا به قطع کاملا مرزهای ایران و ارمنستان منجر خواهد شد و در سوی دیگر این کشور (ارمنستان) را در یک حصر ژئوپلیتیک قرار خواهد داد. 

به همین واسطه تنش‌های اخیر میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان با محوریت گذرگاه لاچین درگرفته است. چون کریدور لاچین تنها مسیری است که ارمنستان را به مرکز قره‌باغ کوهستانی متصل می‌کند. گروهی از اتباع جمهوری آذربایجان که خود را فعال محیط زیست می‌خواندند، ۱۲ دسامبر ۲۰۲۲ (۲۱ آذر ۱۴۰۱)، کریدرو لاچین را که نیروهای حافظ صلح روسیه در آن مستقر شده اند را مسدود کردند.

باکو مدعی شد که هدف مسدود کردن هیچ جاده‌ای نبوده و خودروها می‌توانند آزادانه در هر دو جهت حرکت کنند، اما ایروان آن را اقدامی تحریک آمیز از سوی باکو با هدف ایجاد یک فاجعه انسانی در منطقه ارمنی نشین قره باغ عنوان کرد. در پی ادامه دار شدن این اختلافات، ارمنستان چندی پیش به دیوان بین المللی دادگستری در شهر لاهه هلند شکایت کرد و این دیوان نیز به نفع ایروان رأی داد.

-    تکذیب ایروان

در مقابل ادعاهای آذربایجان، وزارت دفاع ارمنستان در یک بیانیه مطبوعاتی به این موضوع واکنش نشان داد و هرگونه انباشت سلاح و نیرو در نزدیکی مرز و در قره باغ کوهستانی را تکذیب کرد. ارمنستان همچنین با «غیرواقعی خواندن» این اظهارات، آنها را محکوم کرد.

در همین حال وزارت امور خارجه ارمنستان شنبه جاری در بیانیه‌ای اعلام کرد، ایروان از سازمان ملل خواسته تا نشست فوق‌العاده‌ شورای امنیت را برای گفت‌وگو درباره اوضاع انسانی قره‌باغ برگزار کند.ایسنا، به نقل از خبرگزاری تاس اعلام کرد که در این بیانیه، جمهوری ارمنستان ۱۱ اوت از شورای امنیت سازمان ملل خواست تا نشست فوق‌العاده‌ای را پیرامون وضعیت وخیم انسانی در قره‌باغ در نتیجه محاصره کامل اجباری غیرنظامیان در این منطقه برگزار کند.

مهر مارگاریان، نماینده دائم ارمنستان در سازمان ملل در نامه‌ای به رئیس شورای امنیت گفت، به خاطر محاصره کریدور لاچین کمبود کالاهای ضروری از جمله مواد غذایی، دارو و سوخت در قره‌باغ وجود دارد. دو تن از مخبرهای ویژه سازمان ملل و یکی از کارشناسان مستقل سازمان ملل روز دوشنبه از جمهوری آذربایجان خواستند تا فورا محاصره کریدور لاچین را رفع کند. آنها تاکید کردند که این مسدودیت باعث یک وضعیت فوق‌العاده انسانی در این منطقه مورد مناقشه شده است.

شورای امنیت سازمان ملل هم چهارشنبه (۲۵ مرداد- ۱۶ اگوست) در پاسخ به درخواست ارمنستان که گفته بود منطقه عمدتا ارمنی‌نشین قره‌باغ محاصره شده و ۱۲۰ هزار نفر با گرسنگی و «فاجعه انسانی تمام‌عیار» مواجه هستند، تشکیل جلسه اضطراری می‌دهد. علیرغم درخواست ایروان از شورای امنیت، کارشناسان مسائل قفقاز ضمن بیان اینکه شورای مذکور (امنیت) در حل بحران‌هایی مانند قره‌باغ منشأ اثر نبوده است، بر این گزاره نیز تاکید دارند، از آنجا که انگلیسی‌ها منابع نفت و گاز جمهوری آذربایجان را در اختیار دارند، اعمال نفوذ بسیاری هم دارند و مسائل انسان‌دوستانه و حل بحران‌ها قربانی مطامع انگلیسی‌هاست.

-    بحران انسانی در لاچین

اهداف و منافع باکو از تداوم انسداد دالان لاچین رفته رفته یک فاجعه انسانی را در قره باغ رقم زده است. در این باره اخیرا پایگاه «دویچه وله» در گزارشی درباره بالا گرفتن مجدد مناقشه میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر منطقه قره باغ می‌نویسد: «فروشگاه‌ها در شهر استپاناکرت (خانکندی- مرکز قره‌باغ) هنوز باز هستند اما قفسه‌های فروشگاه از کالا خالی است. مواد غذایی، دارو، سوخت و کالاهای بهداشتی – در این پایتخت غیررسمی منطقه جدا افتاده قره‌باغ، منطقه‌ای که در سطح بین‌المللی به عنوان بخشی از خاک جمهوری آذربایجان به رسمیت شناخته شده، عملا کمبود هر نوع کالایی وجود دارد.»

در ادامه این گزارش آمده که، «این منطقه مورد مناقشه ساکنان اکثرا ارمنی دارد. کالاهای این منطقه تنها از یک مسیر دسترسی یعنی کریدور لاچین منتقل می‌شوند؛ این کریدور به ارمنستان منتهی می‌شود اما جمهوری آذربایجان در دسامبر ۲۰۲۲ این کریدور را مسدود و ارتباط آن منطقه با جهان خارج را قطع کرد.»

شبکه آلمانی گزارش داده که صلیب سرخ بین‌الملل و نیروهای روسی ناظر بر توافق آتش‌بس حاصل شده در مذاکرات سال ۲۰۲۰ بین ایروان و باکو، اخیرا بعد از مدتها توانستند محموله‌های کمکی را به قره‌باغ انتقال دهند. الهام علی اف، رئیس‌جمهوری آذربایجان ماه ژوئن گذشته بعد از یک مورد درگیری بین سربازان ارمنستان و جمهوری آذربایجان در مرز مشترک دو کشور،‌ محاصره علیه قره‌باغ را تشدید کرده و ساکنان این منطقه را منزوی‌تر از قبل کرد.


( ۵۱ )

نظر شما :

ناشناس ۲۶ مرداد ۱۴۰۲ | ۱۰:۲۸
علی پانترکه ... نظرش رو بگه تا ببینیم تکلیف چیه .
کامران ۲۶ مرداد ۱۴۰۲ | ۱۱:۲۶
ارمنستان به جای هیاهوی بیجا بهتر است به پیشنهاد اذربایجان در مورد تامیین مایحتاج ارامنه قره باغ از طریق جاده کوتاه شهر اقدام به خانکندی فکر کند.اگر صرفا تامیین مایحتاج هدف است نه چیز دیگر !! بالاخره ارامنه قره باغ باید به تدریج در جامعه اذربایجان ادغام شوند والا الترناتیو ان برای انها جنگ و مهاجرت از منطقه خواهد بود.
ناشناس ۲۶ مرداد ۱۴۰۲ | ۱۱:۵۹
منافع علیف ؟! واقعا ؟! یعنی متوحه نشده اید که این فرد سرباز اسراییل است برای به هم ریختن قفقاز ؟ عجب .
کوروش ۲۶ مرداد ۱۴۰۲ | ۱۲:۳۷
ترکها طبق تاریخ در نسل کشی و کشتار تبحر خاصی دارند. اگر برای نسل کشی ارامنه و کردها و یونانیها و ... مجازات می‌شدند امروز اینطور دست به تروریسم دولتی نمی‌زدند. متاسفانه جامعه جهانی هم سیرکی بیش نیست.
علی ۲۶ مرداد ۱۴۰۲ | ۱۳:۳۷
اینکه به زعم نویسنده آذربایجان برای اثبات ادعاهایش باید مدرک وادله بیاورد ولی گفته های طرف ارمنی همین طوری هم قابل قبول است ، قابل توجه است. مسیر ارتباط خان کندی از طریق لاچین بواسطه تاراج منابع ومعادن آذربایجان وتخریب محیط زیست سرزمین آذربایجان توسط ارمنی ها به دست فعالان محیط زیست قرق شده وآنها تنها راه تاراج کنندگان ثروت ملی آذربایجان را سدکرده ومانع از خروج این ماشین آلات سنگین می شوند واین ادعای ارمنی ها مبنی بر وقوع فاجعه انسانی واقعیت ندارد. قره باغ جزءسرزمین اذربایجان است واین مسئله قابل مذاکره نیست وارمنستان راهی جزانجام توافقات پذیرفته شده را ندارد ودرصورتی که بخواهد این مسئله را هم مثل موضوع قره باغ که به مدت سی سال با پشتیبانی روسها بدون پیشرفت نگهداشته بود فریز کند اعمال زور تنها راه باقی مانده برای اذربایجان خواهدبود. ارمنستان باید به یاد بیاورد که امضای توافق تنها برای آتش بس به نفع ارمنی ها نبوده است و بدون انجام مفاد توافق،آتش بس معنی نخواهد داشت واین حق برای اذربایجان محفوظ خواهد بودکه بخواهد برای انجام توافق متوسل به زور شود.
علی ۲۶ مرداد ۱۴۰۲ | ۱۴:۰۴
درطول سی سال اشغال قره باغ و چندین شهر اذربایجان توسط ارمنی ها و با پشتیبانی روسها ، نه تنها سایت دیپلماسی ایرانی بلکه هیچ اصحاب رسانه ای از ویرانی شهرهای اذربایجان به دست ارمنی های داشناک وتبدیل مساجد به خوک دانی ونسل کشی های مدوام تورکهای اذربایجانی توسط ارمنی ها سخنی به میان نیاورده بودند ولی با آزادی سرزمینهای اذربایجان و بیرون انداختن اشغالگران ، تقربیاٌ هفته ای دو سه مقاله از تضییع حقوق ارمنستان توسط آذربایجان آن هم با سخنان رکیک به مقامات آذربایجانی ، منتشر می شود وآنها را به انجام فجایع انسانی و غیره متهم می کنند . واقعاٌ این اقایان تا به حال کجا بودند که ظلم های انجام گرفته از سال 1992 به بعدتوسط ارمنی ها را نمی دیدند . یا این طور باید گفت که فجایع انجام گرفته توسط ارمنی ها باب میل آنها بوده که نه تنها انتقادی هم نمی کردند بلکه سعی در پنهان کاری کارهای غیر انسانی ارمنی ها راداشتند. حال چه شده که مرتب مظلوم نمایی می کنند.
علی ۲۶ مرداد ۱۴۰۲ | ۱۵:۲۸
نویسنده نه از منطقه اطلاعاتی داره نه از اتفاقات افتاده شده .ایشون مطالب ارمنیا رو ترجمه کرده و به خورد مخاطب میده . اگر واقعا ارمنیا برای ایروان مهمه چرا مسیر اغدام رو قبول نمیکنه؟ چرا ارمنیا در جاده اغدام رو بستن؟ چون اذربایجان اجازه حمل تسلیحات و شبه نظامیان ارمنی رو از لاچین نمیده اینا اینطوری عصبانی شدن‌
عبدالرضا ۲۶ مرداد ۱۴۰۲ | ۱۶:۰۶
دالان لاچین ارمنستان را به قره باغ که خاک ازربایجان است وصل می کند و ارمنستان حق ندارد بدون گمرک و اجازه ازربایجان وارد اراضی ازربایجان شود و از همین راه سلاخ و مهمات به قره باغ منتقل می کند و ثروتهای ملی ازربایجان از این راه به ارمنستان قاچاق می شود در ضمن راه برای تردد انسانی باز است از سوی دیگر دولت ازربایجان حاضر است از راه اغدام مایحتاج قره باغ را ارسال کند که سرکردگان گروههای مسلح ارمنی انرا قبول نمی کنند و تمام مصیبتها تقصیر همانهاست و به خاطر خودشان مردم را قربانی می کنند
ایراندوست ۲۷ مرداد ۱۴۰۲ | ۱۱:۲۱
باز هم پانترکیسم، باز هم نسل کشی. ایران باید از این وضعیت برای تقویت رابطه با ارامنه استفاده کند چرا که رابطه با باکو برای ایران نتیجه ای نخواهد داشت. ما اگر انگشت عسلی را هم در دهان علیف بگذاریم اون گاز خواهد گرفت.
داریوش ۲۹ مرداد ۱۴۰۲ | ۱۹:۴۶
انشاالله مسلمانان شیعه آذربایجان بر کفار ارمنی و طرفداران منافقشان پیروز خواهند شد و دل امام زمان را خوشنود خواهند
رضا ۳۰ مرداد ۱۴۰۲ | ۰۰:۱۴
تاریخ بخوان فاجعه قتل و عام مسلمانان به دست ارامنه در خوجالی سال 1998 بود