دهمین شکست پیاپی

چرا لبنانی‌ها برای انتخاب رئیس‌جمهور جدید به توافق نمی‌رسند؟

۲۶ آذر ۱۴۰۱ | ۰۸:۰۰ کد : ۲۰۱۶۴۴۹ اخبار اصلی خاورمیانه
مهمترین دلیل عدم تعیین رئیس جمهوری در لبنان به اختلاف نظرهای سیاسی موجود بین گروه‌ها و احزاب سیاسی باز می گردد که باعث شده اعضای پارلمان در لبنان برای انتخاب رئیس‌جمهور جدید این کشور به توافق نرسند. در این میان پارامتر اختلافات سیاسی اصلی ترین عاملی است که سبب شده تا لبنان موفق به تعیین رئیس جمهور نشود.  
چرا لبنانی‌ها برای انتخاب رئیس‌جمهور جدید به توافق نمی‌رسند؟

حسین فاطمی، روزنامه نگار

دیپلماسی ایرانی: پارلمان لبنان برای دهمین بار در انتخاب رئیس جمهور آتی این کشور ناکام ماند و این بار رئیس پارلمان تاریخی را برای جلسه بعدی اعلام نکرد.

به گزارش سایت النشره، پارلمان لبنان پنج‌شنبه گذشته هم برای دهمین بار در انتخاب رئیس جمهور آتی این کشور ناکام ماند. در دور اول رای‌گیری نتایج به این شرح بود: ۳۸ رای برای میشل معوض، ۳۷ رای سفید، ۹ رای برای المیثاق، هشت رای برای عصام خلیفه، شش رای برای لبنان جدید، دو رای برای زیاد بارود، دو رای برای صلاح حنین، دو رای برای التوافق، یک رای برای میلاد ابو ملهب، یک رای برای شفیق مرعی و سه رای باطله.

دور دوم رای گیری نیز  تعداد نمایندگان به حد نصاب نرسید و نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان این جلسه را به دلیل به حد نصاب نرسیدن تعداد نمایندگان در دوره دوم رای‌گیری لغو کرد. بری در ادامه تاریخی را برای برگزاری جلسه آتی انتخاب رئیس جمهور اعلام نکرد. رئیس پارلمان لبنان پیش تر اعلام کرده بود که دهمین جلسه آخرین جلسه سال جاری (میلادی) خواهد بود. او در ادامه ابراز امیدواری کرد که نظرات تمامی نمایندگان در گفتگو مورد توجه قرار گیرد.

بری تاکید کرده بود، اگر توافق حاصل شد، جلسه انتخاب را به جلسه گفتمان تبدیل خواهیم کرد و در غیر این صورت، جلسه را به سال آتی موکول خواهیم کرد.

چرا لبنانی‌ها برای انتخاب رئیس‌جمهور جدید به توافق نمی‌رسند؟

با شکست پارلمان لبنان برای تعیین رئیس جمهوری این کشور برای دهمین بار این سوال بیش از قبل مطرح است که چرا لبنانی‌ها برای انتخاب رئیس‌جمهور جدید به توافق نمی‌رسند؟ در وهله اول به نظر می‌رسد مکانیسم و سازوکار انتخاب رئیس جمهور در لبنان دچار نقص و چالش عمده است، لذا مسیر برای رسیدن به توافق چندان ساده و هموار نیست. چرا که براساس این سازوکار برگرفته از توافق طائف، رئیس جمهور لبنان باید از بین مسیحیان انتخاب شود، آن هم در شرایطی که جامعه مسیحیان در لبنان جامعه سیالی است که بعضا با کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای ارتباط دارند. 

پیرو نکته یاد شده اخیرا نوعی نوگرایی در جامعه مسیحی لبنان با توجه به ارتباطات آنها با کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای در سایه روی کار آمدن میقاتی شکل گرفته است که می‌تواند یکی از عوامل موثر در عدم رسیدن به توافق برای انتخاب رئیس جمهور جدید باشد. در همین خصوص عامل دیگر عدم تعیین رئیس جمهوری لبنان به نقش مخرب این کشورها باز می گردد. یعنی به موازات نکته یاد شده طرف‌های خارجی به خصوص عربستان سعودی و نیز فرانسه و ایالات متحده در میان عدم توافق گروه های لبنانی، پررنگ‌ترین بازیگران در پرونده ریاست‌جمهوری لبنان هستند و چون هریک به دنبال تحمیل گزینه خود برای این پست می باشند باعث شده است تا این موضوع به عنوان کاتالیزور تشدید اختلافات میان احزاب و گروه های سیاسی لبنانی برای تعیین رئیس جمهور این کشور عمل کند. 

از دیگر سو باید گفت که بنا به دلایلی از جمله نتایج انتخابات که بیشتر باعث اختلال در فرآیند سیاسی در این کشور می شود، ایده و طرح پخته و حساب شده ای برای انتخاب رئیس جمهور ارائه نشده است. این موضوع هم به سهم خود سبب شده تا مسیر و روند روشن و ملموسی برای تعیین رئیس جمهور در لبنان در دست نباشد. ولی مهمترین دلیل عدم تعیین رئیس جمهوری در لبنان به اختلاف نظرهای سیاسی موجود بین گروه‌ها و احزاب سیاسی باز می گردد که باعث شده اعضای پارلمان در لبنان برای انتخاب رئیس‌جمهور جدید این کشور به توافق نرسند. در این میان پارامتر اختلافات سیاسی اصلی ترین عاملی است که سبب شده تا لبنان موفق به تعیین رئیس جمهور نشود.  

در این راستا اختلاف سیاسی بین گروه‌های سیاسی در لبنان بیش از گذشته خود را نشان می‌دهد و اگر سابق بر این اختلاف و دعوای عمده بین دو جریان ۱۴ مارس و ۸ مارس بود، اکنون اختلافات ابعاد گسترده تر و در عین حال عمیق تر به خود گرفته است. لذا احزابی که پیش از این حول محور دو جریان مذکور (۱۴ مارس و ۸ مارس) فعالیت می‌کردند اکنون بیش از گذشته فعال شده‌اند و خود اقدام به نقش‌آفرینی می‌کنند.

مضافا باید در نظر داشت میشل عون فرمانده پیشین ارتش لبنان و رهبر حزب «جریان ملی آزاد» است و طی این سال ها مشی سیاسی او (عون) نزدیکی به جریان مقاومت و حزب الله بوده لبنان است. با اینحال اگرچه «جریان ملی آزاد» ائتلاف استراتژیکی با «مقاومت» دارد، اما ائتلاف این جریان با حزب الله از نوع «تفاهم و توافق» است، نه «ادغام کامل». از این رو این دو (جریان ملی آزاد و حزب الله) درباره برخی مسائل با هم توافق دارند و درباره برخی دیگر هم اختلاف. از این منظر وجود سطحی از اخافات هم سبب شده تا یک صدای واحد برای تعیین رئیس جمهور شنیده نشود./ایران

کلید واژه ها: لبنان حزب الله لبنان جریان 14 مارس جریان هشتم مارس میشل عون عربستان سعودی آمریکا فرانسه


( ۱ )

نظر شما :