شبکه های اجتماعی بر گسترش جنبه های روانی بیماری تاثیر دارند
ویروس کرونا از توهم توطئه تا سیاسی بازی
نویسنده: صادق الطائی
دیپلماسی ایرانی: با شیوع ویروس جدید کرونا نظریه های توطئه و خرافات های مختلفی ظهور پیدا کرده است. نظریه توطئه ای که بیشترین رواج را پیدا کرده، این است که این ویروس در آزمایشگاه ها به عنوان یک سلاح بیولوژیکی ساخته شده است. این نظریه دو جهتگیری دارد. در جهت گیری نخست، ویروس از یکی از آزمایشگاه های شهر ووهان به بیرون درز کرده است. اما در جهت گیری دوم ایالات متحده آمریکا به علت رقابت و کشمکش های سیاسی و اقتصادی با چین متهم شده که این ویروس را ساخته و در این کشور منتشر کرده و الآن در جهان فراگیر شده است.
لازم به ذکر است این نظریه توسط دانشمندان بیماری های واگیردار و دانشمندان علوم پزشکی کاملا رد شده است.
از جمله برخوردهای غیر منطقی و خرافاتی که در شبکه های اجتماعی در جهان عرب شاهد آن بودیم، این بود که ویروس کرونا انتقام الهی از چین در نتیجه ظلم و ستم حکومت این کشور به مسلمان اویغور است، اما بلافاصله این ویروس در کشورهای مسلمان از جمله ایران شیوع پیدا کرد.
شبکه های اجتماعی در گسترش ترس و وحشت از این ویروس جدید به میزان زیادی نقش داشته اند. در مقایسه، ویروس هایی که در گذشته شیوع پیدا کردند خطر کمتر و میزان مرگ و میر بیشتری نسبت به کرونا داشتند، اما این بار سیطره شبکه های اجتماعی بیشتر است و بنابراین با پدیده ترس از این ویروس روبه رو شده ایم که این موضوع ابعاد تازه ای در جهت مقابله با این ویروس ایجاد کرده است.
آنچه در برخورد با شیوع این ویروس جلب توجه می کند بعد سیاسی این مسئله است. از جمله این که انتقادهای شدیدی علیه ایران صورت گرفته و ایرانی ها متهم شده اند که اقدامات پیشگیرانه ضعیفی انجام داده اند، حتی فراتر ادعا می شود که ایرانی ها شمار مبتلایان را پنهان می کنند، در نتیجه این بیماری به کشورهای همسایه این کشور انتقال یافته است.
این ویروس وارد محدوده درگیری ایران – آمریکا نیز شده است. به این ترتیب که مایک پمپئو، وزیر امور خارجه ایالات متحده خواستار بیان واقعیت توسط ایران شده و روحانی گفته است که اجازه نمی دهیم آمریکا ویروسی به نام ترس را به ویروس کرونا اضافه کند.
به نظر می رسد بعد سیاسی این ویروس در ایران پررنگ تر است زیرا نخستین کشوری است که در آن شخصیت های رسمی و حکومتی برجسته به این بیماری مبتلا شده اند.
از سوی دیگر بسیاری از هیئت های دینی در کشورهای اسلامی با این بیماری برخورد آگاهانه ای داشته اند و برخی مراسم و عبادت ها مانند نماز جمعه را متوقف کرده اند و از تجمع در مراکز دینی جلوگیری می کنند. به این ترتیب عربستان سعودی اجازه ورود به این کشور برای انجام مناسک عمره را نمی دهد. روز گذشته تصاویری منتشر شد که نشان می داد بیت الله الحرام و مسجد نبوی برای جلوگیری از گسترش ویروس کرونا خالی از زوار است.
منبع: القدس العربی / تحریریه دیپلماسی ایرانی
نظر شما :