تداوم برجام و طرح قاطع مطالبات ایران
به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا 18 اردیبهشت با اعلام خروج واشنگتن از برجام مقررات بین المللی را زیر پا گذاشت و سقف مطالبات خود از ایران را افزایش داد. این اقدام دولت آمریکا با مخالفت یکپارچه اتحادیه اروپا، چین و روسیه مواجه شد.
مقامات جمهوری اسلامی هم در برابر زیادخواهی های واشنگتن واکنش نشان دادند و خواسته های آن را رد کردند. رسانه های عربی اخبار و تحلیل هایی را در این ارتباط منتشر ساختند که این گزارش به آن ها می پردازد.
** طرح مطالبات به حق ایران
صفحه عربی شبکه خبری «اسپوتنیک» روسیه و روزنامه «المصری الیوم» شروط ایران برای ادامه توافق هسته ای و قاطعیت ایران در برابر آمریکا را در کانون توجه قرار دادند.
«ابوزید جابر» کارشناس مسائل ایران به خبرگزاری اسپوتنیک گفت: شرایطی را که رهبر انقلاب اسلامی برای ادامه توافق هسته ای مطرح کرده آسان و از قابلیت اجرایی برخوردار است. این شروط حق اصیل این کشور است. موضع ایران حفظ حق صادرات نفت بدون هیچ گونه موانع و قید و بندی است.
به گفته این تحلیلگر، حضرت آیت الله خامنه ای به طور کامل از منافع کشورش دفاع می کنند و همزمان این پیام را ارسال می کند که به طور واقعی نبرد سیاسی، دیپلماسی، اقتصادی و تجاری، نظامی و تسلیحاتی با آمریکا ادامه دارد.و اینکه ایران می تواند در این نبرد آمریکا را شکست دهد.
این کارشناش افزود: آمریکا به طور یکجانبه از توافق هسته ای خارج شد و امیدوار بود که بتواند دیگر کشورها را با خود همراه سازد. این کشور وجود منافع بالا و ارتباط این کشورها با ایران را در محاسبات خود قرار نداده بود.
به نوشته روزنامه المصری الیوم، «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ضمن پاسخ گویی به شروط 12 گانه «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا، برجسته ترین مطالبات دولت و ملت ایران را از دولت آمریکا بیان کرد. او در پاسخ به درخواست های آمریکا از ایران نوشت: برجام پس از توافق نامه همکاری تجاری در حوزه اقیانوس آرام و معاهده آب و هوایی پاریس، سومین توافق بین المللی است که دولت آمریکا از آن خارج شده است.
توافق توسط دولت آمریکا بود. این درحالی است که آژانس بین المللی انرژی اتمی به عنوان تنها نهاد تخصصی ذی صلاح بین المللی به طور مکرر پایبندی ایران به برجام را تایید کرده است.
او گفت: وزیر امور خارجه آمریکا اندک اطلاعاتی در مورد تاریخ و فرهنگ ایران ندارد. او تصمیم های ترامپ را متکی بر خیال پردازی و توهم به شمار آورد و از دولت آمریکا خواست به استقلال و حق حاکمیت ملی ایران احترام بگذارد و از به کارگیری زبان تهدید دست بردارد.
او گفت: واشنگتن باید سیاست های تجاوزکارانه اقتصادی خود در 4 دهه گذشته علیه مردم ایران را پایان دهد و تحریم های ظالمانه و گسترده مستقیم و فرامرزی علیه ایران را باطل و خسارات عظیم بر ملت و اقتصاد ایران را جبران کند.
** جنجال آفرینی های بی نتیجه آمریکا علیه ایران
روزنامه های «الثوره» سوریه، «المغرب» تونس و خبرگزاری «عربی الیوم» سوریه با اشاره به عقب نشینی آمریکا از توافق هسته ای و پایبندی دیگر طرف ها به این توافق، ایران را برنده این کارزار معرفی کردند و تحریم های آمریکا را ناکارامد به شمار آوردند.
به نوشته روزنامه الثوره، تاکنون جنجال آفرینی های ترامپ درباره توافق هسته ای با شکست روبرو شده است. ایران و دیگر کشورهای امضا کننده توافق هسته ای به دنبال اجرای آن هستند .
با این وجود و با توجه به شکست آمریکا در ویران سازی برجام می توان پیش بینی کرد که آمریکا و همپیمانان منطقه ای آن جنجال آفرینی های خود را افزایش دهند.
«عبدوالقیس» کارشناش روابط بین الملل و مسائل ایران در روزنامه المغرب نوشت : ایران با درخواست تضمین از اتحادیه اروپا درباره ادامه توافق هسته ای به بازیگری قدرتمند تبدیل شده است. تصمیم ترامپ به ضرر وی تمام شده است. زیرا ایران در روابط بین الملل از جایگاه بالایی برخوردار است و بسیاری از کشورهای قدرتمند که توافق هسته ای را امضا کرده اند هنوز هم با تحرک دیپلماسی خود تلاش می کنند ایران را خرسند سازند تا از توافق هسته ای خارج نشود.
در برابر، امکان ندارد ایران بر پایه وعده های گذشته به توافقی که آمریکا از آن خارج شده است، ادامه دهد. بلکه این کشور خواستار ضمانت های بیشتر از توافق هسته ای شده ، در این توافق حق هسته ای ایران به رسمیت شناخته شده است.
تلاش ها برای وارد کردن فشار علیه ایران از راه تحریم های هسته ای نتیجه ای به دنبال نخواهد داشت. زیرا جمهوری اسلامی ایران از زمان انقلاب تاکنون با تحریم اقتصادی روبرو شده است و به دلیل اعتماد به ظرفیت داخلی، خود را با آن سازگار کرده است.
خبرگزاری عربی الیوم در گزارشی به قلم «سلام عباس» نوشت: با نگاهی بی طرفانه به وضعیت آمریکا پس از عقب نشینی این کشور از توافق هسته ای دیده می شود که نقش و نفوذ این کشور پس از خروج از توافق کاسته شده است. پس از تصمیم دیگر طرف ها، برای ادامه توافق و دور زدن تحریم های اقتصادی، آمریکا منزوی شده است.
سایر کشورهای امضا کننده توافق که شرکت های آنان در حال حاضر با ایران در حال همکاری هستند ، برای دور زدن تحریم تلاش می کنند در این میان چین در راس این کشورها قرار داشته و در این بازی مهارت بالایی دارد. ترامپ با عقب نشینی از توافق هسته ای به اعتبار آمریکا لطمه بسیار بزرگی وارد کرد.
نظر شما :