نخستین بخش از سلسله یادداشت‌های جدید سرکیس نعوم

بن‌سلمان دنبال جنگ با ایران نیست، می‌خواهد آمریکا به جایش بجنگد

۳۰ اردیبهشت ۱۳۹۷ | ۱۷:۳۰ کد : ۱۹۷۶۷۵۳ اخبار اصلی خاورمیانه
نویسنده خبر: سرکیس نعوم
شاهزاده محمد بن سلمان جنگ مستقیم با ایران را نمی‌خواهد برای این که کشورش را ویران می‌کند. البته حرف دیگری از او زده می‌شود مبنی بر این که او جنگ علیه ایران را می‌خواهد، این حرف صحیح است. اما می‌خواهد که این جنگ را آمریکا انجام دهد نه کشورش.
بن‌سلمان دنبال جنگ با ایران نیست، می‌خواهد آمریکا به جایش بجنگد

دیپلماسی ایرانی: امسال برای هشتمین سال متوالی است که دیپلماسی ایرانی یادداشت های سرکیس نعوم را منتشر می کند. این یادداشت ها بعد از سفر وی به امریکا و دیدارش با مقامات فعلی و سابق امریکایی به طور مرتب در روزنامه النهار منتشر شده است. به دلیل تغییراتی که در روزنامه النهار ایجاد شده نتوانستیم به همه این یادداشت ها دسترسی داشته باشیم اما آن دسته از یادداشت هایی که امکان دسترسی به آنها وجود داشته و از اهمیت و جذابیت بالایی برخوردار بوده است را تهیه و منتشر می کنیم. در این جا نخستین بخش از این یادداشت ها را می خوانید:

نخستین دیدارم با کارمند سابق وزارت امور خارجه بود که ده ها سال در کشورهای متعدد خاورمیانه فعال بوده و همچنان تحولات این منطقه را دنبال می کند. او در عین حال خیلی به دقت اوضاع کشورش را می داند. ابتدای صحبتمان تمرکز روی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری امریکا بود که صحبتمان به «آینده» ریاست جمهوری – سیاسی اش کشیده شد، جواب داد: «حلقه پیرامون او در پی تحقیقاتی که «بازرس ویژه» مولر انجام می دهد، خیلی تنگ شده است. او ابتدا به ساکن، به پایان راه نزدیک شده است. شاید این پایان قبل از انتخابات میان دوره ای در نوامبر آینده باشد شاید هم بعد از آن. جمهوریخواهانِ وابسته به او ترسیده اند. شاید او باعث شود که مجلس نمایندگان و شاید هم مجلس سنا را از دست بدهند. مولر به اندازه کافی ادله علیه ترامپ و معاونانش مثل فلن و مانافورت و دیگران دارد و اتفاقات برایش ثابت شده است. تلاش هایی شد تا ترامپ را راضی کنند که از قدرت کناره گیری کند و در مقابلش به او ضمانت هایی دادند، به او وعده دادند که خودش و خانواده اش از جمله جارد کوشنر، دامادش تحت پیگرد قرار نگیرند، اما برای دیگران، حتما آنها زندان خواهند رفت و سرنوشتشان مطابق قانون ممکن است زندان های طولانی مدت باشد. اما او همه اینها را رد کرد.»

بعد می افزاید: «ترامپ دنبال همکاری با روسیه بود اما نتوانست چنین کاری کند. الآن روسیه دشمن اول امریکا و حتی اروپا، شرق و غربش، شده است، به خصوص بعد از دخالتش در انتخابات ریاست جمهوری روسیه و انتخابات های متعدد در اروپا. اروپایی ها اکنون احساس می کنند که باید از خودشان جلوی دخالت های روسیه دفاع کنند. همچنین امریکایی ها هم شروع کرده اند احساس می کنند که روسیه در آنها نفوذ کرده و شروع به جاسوسی انسانی و تکنولوژیکی آنها کرده است. امریکا و اروپا الآن مرحله پاکسازی خود از تجسس روسی را می گذرانند. لهستان چهار میلیارد دلار از امریکا اسلحه خریده و آنها را در مرزهایش با روسیه مستقر کرده است. پیمان ناتو با قدرت کار می کند و خود را آماده کرده است. امریکا هم همین کار را می کند. پوتین فریب داد و پیش افتاد اما در آخر شکست می خورد.»

پرسیدم انتظاراتت از خاورمیانه بعد از بازگشت روسیه به صحنه منطقه ای و بین المللی از طریق دخالت مستقیم و محدود در سوریه چیست؟ جواب داد: «شاید کارها به جنگ میان امریکا و ایران بکشد اگیر ایران بخواهد به سیاست های تهاجمی اش ادامه دهد. امریکا ترجیح می دهد با ایران گفت وگو کند یا حداقل در ابتدا این گفت وگوها را زیر میزی انجام دهد. اما ایران درها را قفل کرده است. مرجع آیت الله خامنه ای و «سپاه پاسداران» به این سمت رفته اند. تلاش هایی با دولت شیخ حسن روحانی انجام شد اما به موفقیت نرسید به این دلیل که جواب نداد و اساسا هم او تصمیم گیر اصلی سیاسی در کشور نیست. ولیعهد عربستان سعودی، آن طور که امریکایی ها او را می نامند، یعنی شاهزاده محمد بن سلمان جنگ مستقیم با ایران را نمی خواهد برای این که کشورش را ویران می کند. البته حرف دیگری از او زده می شود مبنی بر این که او جنگ علیه ایران را می خواهد، این حرف صحیح است. اما می خواهد که این جنگ را امریکا انجام دهد نه کشورش. و امریکا همچنان در حال بررسی این موضوع است.»

سپس در ادامه افزود: «توافق هسته ای با ایران وجود دارد. اگر ترامپ ایالات متحده را از آن خارج کند درها را جلوی هر گونه گفت وگوی احتمالی با ایران خواهد بست، و احتمال برخورد بسیار بالا خواهد رفت. اما اگر تصمیم به عدم خروج از آن بگیرد درها همچنان باز خواهند ماند. اما ورود به فاز گفت وگو و شاید هم توافق نیاز به وقت دارد که شاید طولانی باشد. از «نگاه ما» ترامپ امریکا را از توافق هسته ای خارج می کند. اما به نظر می رسد هیچ کس در واشنگتن از این بابت مطمئن نیست. پوتین موفق نشده روسیه ای که بر آن حکمرانی می کند را «سوپر پاور» یا ابرقدرت مثل دوران اتحاد جماهیر شوروی که بود، کند. شوروی که به او به ارث رسید فروپاشیده و از هم گسسته بود. این مرحله به پایان رسیده است. چین الآن کشور ابرقدرت است. و تلاش می کند که اوضاعش را بهبود ببخشد.»

ادامه دارد...

سرکیس نعوم

نویسنده خبر

سركيس نعوم، نويسنده و روزنامه نگار مشهور لبناني ويكي از ستون نويسان روزنامه النهار است. وی در سال 2011 جایزه جهانی جبران خلیل جبران را در استرالیا دریافت کرد. ...

اطلاعات بیشتر

کلید واژه ها: سلسله یادداشت های جدید سرکیس نعوم


نظر شما :