نقش سردار سلیمانی در ائتلاف النصر

ایران و تلاش برای شکل دادن دولت آینده عراق

۲۰ بهمن ۱۳۹۶ | ۱۲:۳۰ کد : ۱۹۷۴۸۷۴ اخبار اصلی آسیا و آفریقا
تحلیل الفتح نشان می‌دهد که ائتلاف نیروهای اسلامی و بال سیاسی آن با حمایت ایران نیرویی محبوب دربین بسیج نیروهای عراق شده است. اکثریت اعضای این بال سیاسی پیوندی دیرینه با ایران دارند.
ایران و تلاش برای شکل دادن دولت آینده عراق

نویسنده: امیر توماج

دیپلماسی ایرانی: در پی انتخابات پارلمانی عراق، نیروهای نظامی مورد حمایت ایران اعلام کردند که ائتلافی را به نام الفتح المبین تشکیل داده اند. هادی العامری، رئیس سازمان بدر و عضو فعلی پارلمان که روابط نزدیکی با سپاه پاسداران ایران و قاسم سلیمانی دارد رهبری این ائتلاف را برعهده دارد. قاسم سلیمانی، رهبر سپاه قدس ایران عامری را «شهید زنده» لقب داده است. نیروی مورد حمایت سپاه خود را برای شکل دادن دولت بعدی عراق آماده می کند تا نظام سیاسی جدیدی در عراق رقم بزند.

تحلیل الفتح نشان می دهد که ائتلاف نیروهای اسلامی و بال سیاسی آن با حمایت ایران نیرویی محبوب در بین بسیج نیروهای عراق شده است. اکثریت اعضای این بال سیاسی پیوندی دیرینه با ایران دارند. این ائتلاف همچنین شامل احزاب کوچکتری است که شاخه های نظامی ندارند و همچنین اقلیت هایی با شاخه های نظامی که تجربه سیاسی نداشته اند. گروه های مورد حمایت ایران از این ائتلاف استفاده کرده اند تا با ایجاد مشارکت سیاسی پوششی مشروع برای ادامه فعالیت های خود داشته باشند. این ائتلاف نشان می دهد که چگونه نیروهای مورد حمایت ایران عمل می کنند و چگونه نیروهای شیعی موثر در بغداد و نجف شاخه های جداگانه نظامی و سیاسی خود را ترکیب کرده تا از محدودیت فعالیت های خود عبور کنند.

در 14 ژانویه، حیدرالعبادی، نخست وزیر عراق که رهبر نیروی ائتلاف نصر العراق نیز شناخته می شود اعلام کرد که ائتلاف آنها با الفتح به اتمام رسیده است. این حرکت نارضایتی بسیاری را برانگیخت. مقتدی صدر یک روز پس از اعلام جدایی العبادی و الفتح گفت که این راهی است که به سوی فساد و تباهی می رود. العامری اما در این باره گفت که الفتح آماده است تا به معامله ای دیگر پس از انتخابات برسد و این جدایی را مشکلی فنی اعلام کرد. ائتلاف فتح عراق با انتشار بیانیه ای اعلام کرد: «خروج این جریان از ائتلاف با جریان النصر به دلایل فنی است و ما اختلافی با حیدر العبادی، نخست وزیر عراق نداریم.» در بیانیه جریان فتح آمده است: «العبادی نه پیشتر و نه اکنون درباره شروط نامزدی برای پست نخست وزیری در حکومت آینده صحبتی نکرده است. ما روابط برادرانه و دوستانه ای با العبادی داریم و آماده ائتلاف با او بعد از برگزاری انتخابات هستیم.» فتح همچنین با اعلام اینکه دعوت از مقتدا صدر، نوری مالکی و عمار حکیم برای ائتلاف با نصر العراق با توافق العبادی انجام شده بود، برخی شایعات را درباره اینکه ائتلاف فتح برای العبادی شرط گذاشته است تا صدر و حکیم در ائتلاف مشارکت نداشته باشند، تکذیب کرد.

بر اساس گزارش روزنامه نگاران و رسانه های عراقی سلیمانی کسی بود که میانجیگری برای معامله اولیه بین عبادی و فتح را ایجاد کرد. عبدااله هویز کسی بود که توییت کرد ژنرل ایرانی در 13ژانویه در ملاقاتی برای ایجاد معامله حاضر بود. یک مقام ارشد از اتحاد ملی می گوید که سلیمانی با همه رهبران شیعه بزرگ به جز عبادی و صدر دیدار کرد. برخی از رسانه های محلی معتقدند که اتحاد جدید به این دلیل از بین رفت که صدر معترض حضور گروه های مورد حمایت ایران بود.

با نزدیک شدن به انتخابات عراق، ایران از تمام راه های ممکن برای حضور و گشترش نفوذ خود در عراق و دولت این کشور استفاده می کند و به دنبال تقویت شبکه خود در این کشور است. دولت فعلی عراق نیز برای تامین امنیت به نیروهای مورد حمایت ایران وابسته است. بسیاری معتقدند که یکی از معاونان سلیمانی کسی است که ائتلاف سیاسی و دولت آینده عراق را شکل می دهد.

ایرج مسجدی، سفیر ایران در عراق و فرمانده نیروی قدس گفت که در این ماه او سرپرستی بسته کمک های «لجستیکی، مهندسی و سلاح» را به ارتش عراق برای «نیازهای بازسازی» به دست دارد و علاوه بر آن آنها ملاقات ها و مشاوره های خود را به وزارت دفاع عراق، پلیس فدرال و وزارت داخله ادامه می دهند. در این میان ایران تلاش دارد تا تجارت میان این کشور و عراق را بیشتر کرده و در عرض 5 سال به 20 میلیارد دلار برساند و پروژه های مذهبی و گسترش زیارتگاه های شیعه را نیز ادامه دهد.

منبع: بیزنس اینسایدر/ مترجم: روزبه آرش

کلید واژه ها: الفتح مورد حمایت ایران العبادی عراق


نظر شما :