سعودی در حال تحقیر سنی های لبنان است

ایران، پیروز تمام جنگ های خاورمیانه

۲۷ آبان ۱۳۹۶ | ۲۱:۳۰ کد : ۱۹۷۳۲۸۰ اخبار اصلی خاورمیانه
عربستان سعودی چه طور قصد دارد با تحقیر سنی های لبنان، به سوی پیشرفت سنی ها گام بردارد؟
 ایران، پیروز تمام جنگ های خاورمیانه

کرید نیوتن

دیپلماسی ایرانی: عربستان سعودی و ایران سال هاست برای به دست آوردن برتری در منطقه با یکدیگر مبارزه می کنند.

از زمانی که عربستان، توافق هسته ای 2015 را که به واسطه آن نفوذ ایران در منطقه افزایش یافته بود، رد کرد، خصومت ها افزایش یافت.

اکنون عربستان سعودی مظنون به نگه داشتن سعد حریری، نخست وزیر لبنان، خلاف میل او، در ریاض است. حریری یکشنبه شب برای اولین بار پس از اعلام استعفای خود مصاحبه کرد و گزارشها مبنی بر بازداشت خود را رد کرد و گفت "خیلی زود" باز خواهد گشت تا مناسبات اداری کناره گیری از نخست وزیری را به انجام برساند.

اما بسیاری، از جمله کارکنان و متحدان حریری در دولت وحدت وی هراس دارند که رهبر سعودی، وی را وادار به این اقدام کرده باشد.

استعفای ناگهانی حریری، به همراه گزارش ها مبنی بر نگه داشتن حریری در ریاض علیرغم میل وی، این سوال را مطرح کرده است که آیا محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، در تلاش برای مبارزه علیه نفوذ ایران در لبنان است.

عماد سلامی، استاد علوم سیاسی و امور بین الملل در دانشگاه آمریکایی لبنان در اشاره به دستگیری تجار و شاهزادگان در عربستان، گفت که ملک سلمان در حال تحکیم قدرت خود است. و به اعتقاد او، به همین دلیل است که استفعای حریری مصادف با دستگیری ها در عربستان شده است. سلامی توضیح داد که این تحکیم قدرت، به خارج از مرزهای عربستان نیز گسترش می یابد و در جنگ های نیابتی با ایران در سوریه، عراق، و یمن خود را نشان می دهد.

سوریه

به گفته جوشوا لندیس، رئیس مرکز مطالعات خاورمیانه در دانشگاه اوکلاهما، با توجه به درگیری گسترده عربستان و شکست های آن در این درگیری ها، تصمیم به درگیر کردن ایران در لبنان، عاقلانه نیست.

لندیس معتقد است در حال حاضر مسابقه برای برتری نظامی تمام شده است. ایران در جنگ قدرت در لبنان، سوریه و عراق، پیروز شده است.

جنگ داخلی سوریه در ماه مارس 2011، بین بشار اسد، رئیس جمهور سوریه، و معترضین آغاز شد. این درگیری منجر به کشته شدن نزدیک به 500،000 نفر و آواره شدن میلیون ها نفر دیگر شد.

سعودی ها همواره خواستار براندازی حکومت بشار اسد حمایت شده از سوی ایران بوده اند. در سپتامبر 2015، روسیه به همراه حزب الله و نیروهای ایرانی به جنگ پیوست. مداخله روسیه به اسد کمک کرد.

وضعیت نا به سامان و خلاء سیاسی در سوریه به ظهور داعش کمک کرد. داعش کنترل بخش هایی از سوریه را به دست گرفت، اما اخیرا با شکست های سنگین از جمله رقه، پایتخت خلافتش، رو به رو شده است.

عراق

داعش داستانی مشابه درعراق دارد. این گروه، زمانی کنترل بخش های بزرگی از شمال عراق را در دست داشت. اما اکنون در آستانه از دست دادن تمام قلمرو خود در این کشور است. نیروهای عراقی نیز از طرف شبه نظامیان تحت حمایت ایران و کردهای تحت حمایت ایالات متحده حمایت می شوند.

پس از سرنگونی حکومت صدام حسین، رابطه ایران با عراق حسنه شد و برخی ازمقتدرترین شیعیان عراق، از جمله حیدر العبادی، نخست وزیر عراق، با ایران روابط دوستانه دارند.

به گفته لندیس، نفوذ ایران در سوریه و عراق، دو کشور در نزدیکی جغرافیایی به عربستان سعودی، این کشور را تحریک کرده و موجب اتخاذ سیاست تهاجمی تر از سوی شاهزاده بن سلمان شده است.

یمن

تهاجمی ترین موضع  عربستان علیه مناقشات نیابتی، بر سر یمن است. شورشیان حوثی، در سال 2014 کنترل بخش بزرگی از کشور را در دست گرفتند. از آن زمان ائتلافی تحت رهبری عربستان برای مبارزه با حوثیان ایجاد شد. اما حوثی ها که از سوی ایران پشتیبانی می شوند، کنترل بسیاری از مناطق، از جمله صنعا، پایتخت را در دست دارند.

حوثی ها در روز 5 نوامبر یک موشک بالستیک را به سمت ریاض شلیک کردند.

عربستان ادعا کرد که این موشک ها توسط ایران تأمین شده و گفت این امر به منزله اعلام جنگ است.

لبنان؟

در دولت لبنان رئیس جمهور باید مسیحی مارونی، رئیس مجلس شیعه و نخست وزیر سنی باشد.

لندیس اظهار داشت که اقدامات عربستان در رابطه با حریری، باعث ایجاد اختلاف در جامعه سنی لبنان می شود.

تریتا پارسی، رییس و بنیانگذار شورای ملی ایرانی آمریکایی خاطر نشان کرد که بحران کنونی لبنان بیشتر بر سر قدرت است تا مذهب.

پارسی به تحریم قطر با دولت سنی، از سوی عربستان، و تضعیف سنی های لبنان از طریق برخورد فوق الذکر با حریری اشاره کرد و گفت: "عربستان سعودی چه طور قصد دارد با تحقیر سنی های لبنان، به سوی پیشرفت سنی ها گام بردارد؟"

منبع : الجزیره / ترجمه تحریریه دیپلماسی ایرانی / 33

کلید واژه ها: عراق عربستان لبنان جنگ نیابتی خاورمیانه


نظر شما :