برهم زدن برجام خطر جنگ هستهای را در پی دارد
نخست وزیر سابق فرانسه طی اظهاراتی پیرامون برجام، تلاش های رئیس جمهور آمریکا برای برهم زدن توافق هسته ای را زمینه ساز بروز بحران بزرگ گسترش هسته ای، قرار گرفتن جهان در وضعیت جنگی و جنگ هسته ای ارزیابی کرد.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری فارس، «دومینیک دوویلپن» نخست و زیر سابق فرانسه در تازه ترین اظهارنظر پیرامون برجام، با اشاره به تلاش های «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا در برهم زدن توافق هسته ای ایران، برهم زدن توافق هسته ای 2015 ایران را زمینه ساز بروز بحران بزرگ گسترش و اشاعه سلاح های هسته ای در جهان ارزیابی کرد.
دومینیک دوویلپن طی سخنانی در حاشیه پانزدهمین مجمع بین المللی گفتگوی تمدن ها در شهر «رودس» یونان اعلام کرد که تصمیم دونالد ترامپ در برهم زدن توافق سال 2015 در خصوص برنامه هسته ای ایران و ارجاع تصمیم گیری در این خصوص به کنگره آمریکا احتمال ایجاد پیامدها و عواقب عمیق برای نظم بین المللی را در پی دارد و ترک برجام از سوی آمریکا پیامی غیرسازنده برای کده شمالی خواهد بود.
به گزارش روزنامه فرانسوی «اکو» اظهار نظر دومینیک دوویلپن نخست وزیر سابق فرانسه در حالیست که رئیس جمهور آمریکا هم اکنون خود را برای عدم تأیید توافق هسته ای ایران آماده می کند و در صورت تحقق این امر کنگره آمریکا نیز تا 60 روز پس از 15 اکتبر فرصت دارد تا تصمیم خود را اعلام کند؛ تصمیمی که اگر منفی باشد، تحریم های آمریکایی بار دیگر علیه ایران اعمال شده و از سر گرفته خواهند شد.
بازگشت به محور شرارت
به اعتقاد دومینیک دوویلپن نخست وزیر سابق فرانسه که طی سال 2003 در سازمان ملل با قدرت مخالفت فرانسه با مداخله نظامی آمریکا در عراق را اعلام کرد، ترک برجام از سوی واشنگتن خطر بازگشت ایران به آنچه «جورج بوش» رئیس جمهور اسبق آمریکا «محور شرارت» (ایران، کره شمالی و عراق) خوانده بود، را به دنبال دارد.
نخست وزیر سابق فرانسه می گوید که با درخواست از کره شمالی برای پاسخگویی به مطالبات جامعه بین المللی در زمینه عدم اشاعه هسته ای نمی توان به راه حلی دست یافت و در عین حال ایران را به گفته آژانس بین المللی انرژی اتمی، ایران به خواسته ها و مطالبات جامعه بین المللی عمل کرده نادیده گرفت.
به گزارش اکو، این تصمیمی است که به گشایش «دو جعبه مذاکره» درباره استراتژی نفوذ ایران در خاورمیانه و سیاست آن در زمینه توسعه موشک های بالستیک مرتبط خواهد بود.
خطر بروز جنگ هسته ای
دومینیک دوویلپن همچنین با یادآوری این نکته که در سال 2003 به عنوان وزیر خارجه وقت فرانسه به همراه همتایان آلمانی و انگلیسی «جوشکا فیشر» و «جک استرا» خود از آغازکنندگان مذاکرات با ایران بوده است، می گوید که روشن است که ترک توافق هسته ای ایران توسط واشنگتن، خطر ایجاد بحران بسیار بزرگ گسترش اتمی و قرار گرفتن جهان در وضعیت جنگ و حتی جنگ هسته ای را در پی دارد که نمونه آن را در بحران کره شمالی می بینیم؛ مذاکراتی که نهایتا 12 سال بعد به توافق 14 ژوئیه 2015 میان تهران و اعضای گروه 1+5 شامل پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل و آلمان انجامید.
تأکید بر ارجحیت سیاست نسبت به نظامی گری
به اعتقاد نخست وزیر سابق فرانسه، ما در جهان بسیار پیچیده و بسیار خطرناکی زندگی می کنیم که در آن به اصول نیاز داریم و ضروریست که در کنار بازرسی و نظارت بر کشورهای مظنون در زمینه گسترش هسته ای، بر پایه اعتماد و با اقدامات مبتنی بر اعتمادسازی فعالیت داشته باشیم.
دوویلپن همچنین معتقد است که ضروریست اصولی نظیر امتناع از سیاست «تغییر نظام» را دنبال کرد و می گوید که این ما را به کشورهایی نظیر چین و روسیه نزدیک می کند.
وی همچنین می گوید که تأکید بر اصل «ارجحیت سیاست نسبت به نظامی گری» در دست یابی به راه حل برای بحران ها امری ضروریست.
تأمین و حمایت از تروریسم
به اعتقاد دومینیک دوویلپن، پیچیدگی تروریسم از آن جهت است که بدترین روش مقابله با این مسئله از طریق نظامیست و این باعث می شود ما واقعیت اساسی تروریسم را درک نکنیم.
همچنین به موجب مداخلات نظامی، ما منجر به بروز بی ثباتی و ناپایداری بیشتر کشورها خواهیم شد و این چیزیست که در افغانستان، عراق، یمن و لیبی اتفاق افتاده است؛ چرا که کشورهای ضعیفی که قادر به اداره خود نیستند، نمی توانند برای مشکلات خود راه حل و پاسخی بیابند و قالب توسعه اشکال جدید تروریسم را تشکیل می دهند.
جمع بندی
چنانچه ترامپ تا 6 روز دیگر پایبندی ایران به توافق هسته ای را اعلام نکند و بررسی این مسئله را به کنگره بفرستد، قانونگذاران آمریکایی 60 روز فرصت خواهند داشت که درباره بازگرداندن تحریم های هسته ای علیه ایران تصمیم بگیرند.
پیش بینی می شود «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا این هفته اعلام کند که ایران از لحاظ حقوقی موارد لازم را برای ماندن آمریکا در این توافق رعایت نکرده است.
عدم تأیید احتمالی توافق هسته ای ایران از سوی ترامپ در شرایطی اتفاق خواهد افتاد که شماد زیادی از سیاستمداران داخلی در آمریکا و شخصیت های دیپلماتیم و سیاسی خارجی درباره امکان عدم تائید پایبندی ایران به برجام از جانب آمریکا ابراز نگرانی کرده اند و با تأکید بر همکاری بالای ایران با جامعه بین المللی در زمینه برجام، کناره گیری واشنگتن از توافق هسته ای راایده و پیامی بد و خطاب به دشمنان و رقبای آمریکا همچون کره شمالی ارزیابی کرده و هشدار داده اند که اگر ترامپ توافق را تائید نکند و ایران هم از توافق خارج شود، وضعیت خیلی بدی به وجود می آید.
نظر شما :