وقتی ترامپ خوشحال توییت میکند
منفعت سیاسی از یک پیروزی اقتصادی
نویسنده: چارلز رایلی
دیپلماسی ایرانی: شرکت خودروسازی ژاپنی تویوتا روز جمعه اعلام کرد در چارچوب توافق همکاری با شرکت مزدا برای تاسیس یک کارخانه یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلاری تولید خودروهای برقی در ایالات متحده، برای خرید ۵ درصد سهام این رقیب کوچک تر ژاپنی خود به توافق رسیده است. این قرارداد می تواند 4هزار شغل جدید در ایالات متحده ایجاد کند. شرکت ژاپنی اعلام کرد که این قرارداد تا سال 2021 به اجرا درخواهد آمد اما مکان اجرای آن هنوز به طور دقیق مشخص نیست. این کارخانه ظرفیت تولید ۳۰۰ هزار خودروی برقی یا الکتریکی در سال را خواهد داشت، که هر کدام از آنها سهم مشخصی در تولید آنها را خواهند داشت.
مزدا می خواهد خودروهای شاسی بلند برای بازار آمریکا تولید کند درحالی که تویوتا مدل های کورولای خود را در آمریکا توسعه خواهد داد. این قرارداد علاوه بر جنبه اقتصادی، برای ترامپ در عرصه سیاسی نیز پیروزی محسوب خواهد شد. او اوایل سال جاری به شرکت تویوتا به علت ساختن کارخانه ای جدید در مکزیک حمله کرده و تهدید کرده بود که در صورت عدم فعالیت و ساختن کارخانه ای جدید در ایالات متحده با مالیات گمرکی این شرکت را تنبیه خواهد کرد. تویوتا تا پیش از این قصد داشت که خط تولید کورولا (پرفروش ترین ماشین جهان) را در مکزیک راه اندازی کند. آنها روز دوشنبه اعلام کردند که خط تولید تاکوما به جای کورولا را در مکزیک راه اندازی خواهند کرد. طرح مشترک این دو نام شناخته شده ژاپن سرمایه گذران را شگفت زده کرده است؛ آن هم زمانی که فصل فروش خودرو رو به پایان است. در عین حال این خبر خوبی هم می تواند برای پرزیدنت دونالد ترامپ باشد که پیشتر وعده بازگرداندن فرصت های شغلی به ایالات متحده را داده است. ترامپ با توییتی جدید از این خبر استقبال کرد و در توییتر نوشت: «شرکت های خودروسازی تویوتا و مزدا کارخانه جدیدی به ارزش 6.1 میلیارد دلار در آمریکا می سازند و ۴ هزار شغل جدید در آمریکا ایجاد می کنند.» تمام خودروهای تویوتا کورولایی که هم اکنون در ایالات متحده به فروش می رسد در اونتاریوی کانادا تولید می شوند و شرکت مزدا نیز از زمان همکاری با فورد، در دهه اخیر در آمریکا خط تولید نداشته است.
در ادامه خبرهای مثبت اقتصادی ترامپ در مصاحبه با وال استریت ژورنال اعلام کرد: «تیم کوک، مدیر عامل شرکت اپل، به من قول داده است که 3 کارخانه جدید اپل را در آمریکا می سازد.» رئیس جمهور آمریکا اعلام کرد: «این خبر را تیم کوک در یک تماس تلفنی به من گفت. او با من تماس گرفت و گفت سه کارخانه بزرگِ بزرگِ بزرگ در آمریکا احداث می کند.»
این بازی می تواند یک بازی برد ـ برد برای دو طرف باشد. تویوتا جایگاه خود را در صدر جدول تولیدکنندگان خودرو در سال 2016، به وولکس واگن واگذار کرد و دوست ندارد که این جایگاه در سال های آینده نیز به خطر بیفتد. آنها این جایگاه را در سال 2011 از ژنرال موتورز گرفتند و حالا رقبایی جدی مانند رنو و نیسان را نیز در کنار دست خود می بینند. رئیس تویوتا آکیو تویودا درباره این قرارداد که در روز جمعه منعقد شد، گفت: «بازیگران جدید و سیاست های آنها ما را به چالش کشیده است. به همین دلیل مهم داست که ما در راه افزایش محصولات خود و پیشرفت در دنیای خودرو با شرکای جدید خود همکاری کنیم و به افق بلند مدت پیش رو نگاه کنیم. همکاری با فضایی که رئیس جمهور ترامپ ایجاد کرده می تواند حرکتی رو به جلو برای شرکت ما باشد.»
دونالد ترامپ و رسانه های همراهش حالا به ادامه سروصداهای خود درباره این قرارداد خواهند پرداخت. این یکی از معدود وعده های محقق شده ترامپ از زمان رسیدن به دفتر بیضی است و آنها نمی خواهند چنین فرصتی را از دست بدهند. ایجاد 4 هزار شغل جدید در مناطقی که کارگران طرفدار ترامپ و در صنعتی که طرفداران اصلی ترامپ در آن فعالیت می کنند می تواند پس از ماه ها تکانی رو به رشد به نمودار محبوبیت ترامپ نیز وارد کند.
منبع: سی ان ان/ مترجم: روزبه آرش
نظر شما :