سیاست خارجی ضد اروپایی ترامپ
امریکاییها نمیدانند مرکل چرا این قدر عصبانی است
نویسنده: ایشان تاهور
دیپلماسی ایرانی: در جشنواره ای محلی در باواریا، آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان بیانیه ای شفاهی را ارائه داد. او از تجریباتی گفت که در روزهای اخیر به دست آروده است و گفت: «روزهایی که ما می توانستیم به طور کامل روی دیگران تکیه کنیم تاحد زیادی گذشته است.» او اعلام کرد «زمان این رسیده است که اروپایی ها سرنوشت خود را در دست بگیرند» او درحالی که به اهمیت دوستی با ایالات متحده تکیه می کرد روشن کرد که پس از جلساتی که با ترامپ گذرانده است قویا به این اعتقاد رسیده که «باید به عنوان یک اروپایی برای آینده و سرنوشت خود بجنگیم.» او این خطا را تکرار کرد تا خبرنگاران متوجه تاکید او شوند.
تحلیلی اشپیگل نشریه آلمانی از اظهارات مرکل این است که «او به احتمال زیاد امید خود را برای این که بتواند همکاری سازنده ای در کنار ترامپ داشته باشد از دست داده است.» به هرحال رئیس جمهور آمریکا در مقر ناتو از هیچ کوششی برای سرزنش کردن همتایان اروپایی خود دریغ نکرد و در مورد این که اروپایی ها باید سهمی عادلانه در زمینه دفاع و امنیت پرداخت کنند، بحث کرد.
در نشست گروه هفت در سیسیل ترامپ از پشتیبانی ایالات متحده از توافق آب وهوایی پاریس کناره گیری کرد. این حرکت با توبیخ شدید زیگمار گابریل، وزیر امور خارجه آلمان همراه بود که بازدید گرم ترامپ از عربستان سعودی و معامله 110میلیارد دلاری سلاح او در آن کشور را بن بستی اعلام کرد که ترامپ ایجاد کرده است. او گفت: «ترامپ کسی است که با تضعیف حفاظت از محیط زیست تغییرات آب و هوایی را سرعت بخشیده است، کسی که سلاح های بیشتری در مناطق جنگی به فروش می رساند و نمی خواهد که راه حل های سیاسی آن منطقه را به صلح برساند، و همچنین او کسی است که اروپا را در خطر قرار داده است.» آنه آبلمون، ستون نویس واشنگتن پست دیدگاه خود از سفر ترامپ را این طور ارائه می دهد: «در نتیجه این سفر، نفوذ آمریکا که همیشه در اروپا از طریق پیمان های نظامی سودمند دوطرفه اعمال می شد در بدترین وضعیتی قرار گرفته که در خاطر داریم. رابطه آمریکا ـ آلمان همواره برای بیش از 70 سال هسته اصلی اتحاد اقیانوس اطلس بوده است؛ اتحادی که به تازگی با ضربه ای سخت مواجه شده است.» اصطکاک روابط آمریکا و اروپا به ویژه پس از خوش مشربی های ترامپ و طرف های عرب در ریاض، بیشتر شده است. ریک نوآک، کارشناس روابط اقیانوس اطلس از دانشگاه روزنبرگ معتقد است «اروپایی ها فکر می کنند که ترامپ با آنها نسبت به کشورهایی مانند روسیه یا عربستان، بدتر رفتار می کند.»
نفرت و بیزاری نسبت به ترامپ تنها به آلمان محدود نمی شود. هفته گذشته عکسی در حساب توییتر مقامات رسمی نروژ دست به دست می شد که در آن نخست وزیرهای نروژ، ایسلند، سوئد، دانمارک و فنلاند توپ فوتبالی را در دست گرفته بودند. این عکس تمسخر عکسی بود که ترامپ در کنار مقامات عربستان در مراسم افتتاح مرکز مبارزه با تروریسم در ریاض برداشته بودند.
امانوئل ماکرون، رئیس جمهور تازه انتخاب شده فرانسه، روی مساله تشابه رئیس جمهور آمریکا به حاکمان مستبد جاهای دیگر دست می گذارد: «دونالد ترامپ، رئیس جمهور ترکیه یا رئیس جمهور روسیه با طرز فکر خود رابطه ای قوی ایجاد می کنند که برای من فاقد اهمیت است. من نمی گذارم چنین چیزی پیش برود و این شیوه ای است که یک نفر می تواند محترم شمرده شود.» او در ادامه این اظهارات حمله قابل توجه دیگری نیز انجام داد. او در پاریس و در نشست مشترک با ولادیمیر پوتین بحث نقض حقوق بشر در مسکو و پروپاگاندا از طریق رسانه های دولتی را پیش کشید. ماکرون مطابق سرمقاله گاردین گفت: «لحن خوشایند جدیدی باید در روابط اروپایی ها با روسیه تنظیم شود به ویژه در رابطه با دولت غیرقابل اعتماد ایالات متحده و معاملات سوال برانگیز ترامپ و مسکو.»
این صحبت های سخت و حملات تا حدودی از این منشا می گیرد که رای دهندگان اروپایی نیز نسبت به ترامپ دید خوبی نداشته و درخواست تجدیدنظر در روابط اروپا با ایالات متحده دارند. دن درنزر در مجله پست اوریتینگ از مجهز و آماده نبودن دولت ترامپ در واکنش به این نظرات منفی خبر می دهد و معتقد است حتی وزارت امور خارجه آمریکا نمی داند در قبال اظهارات مرکل چه باید بکند. او می نویسد: «چیزی که حقیقتا قابل توجه است سکوت دولت آمریکا و ظاهرا فقدان درک تیم سیاست خارجی ترامپ از اتفاقات و اظهارنظرهایی است که این روزها جریان دارد. آنها نمی دانند که چرا مرکل این طور برافروخته است.»
منبع: واشنگتن پست/ مترجم: روزبه آرش
نظر شما :