آمریکا و ایران باید روابطشان را نهادمند کنند

۳۰ مهر ۱۳۹۵ | ۱۴:۱۸ کد : ۱۹۶۳۹۹۲ سرخط اخبار

روزنامه آمریکایی در گزارشی تاکید کرده که برای بقای برجام و تاثیرناپذیری آن از تغییر دولت ها، «آمریکا و ایران باید روابطشان را نهادمند کنند».

به گزارش فارس، یک روزنامه آمریکایی در مطلبی با این عنوان که «چطور از بقای توافق هسته ای ایران در دولت و رئیس جمهور آینده آمریکا اطمینان حاصل کنیم»، به موضوع برجام پس کنار رفتن باراک اوباما پرداخته است.

نیویورک تایمز نوشته است: «در حالی که تنها سه ماه تا زمان ترک منصب از سوی باراک اوباما باقی است، آمریکا و ایران برای تقویت پایه های توافق و اطمینان یافتن از اینکه بهبود روابطی بین دو کشور که در دوره رئیس جمهور اوباما انجام شده، بقا یابد، باید به سرعت کار کنند».

این رسانه ادامه داد: «هر دو نامزد ریاست جمهوری به احتمال زیاد فشار را بر تهران افزایش خواهند داد اما آنها درباره توافق هسته ای ایران اختلاف دارند. دونالد ترامپ آن را به عنوان "یکی از بدترین توافقاتی مذاکره شده" تقبیح کرده است. هیلاری کلینتون که در آن نقش داشته، متعهد شده که به اجرای آن ادامه دهد. او اما همچنین قول داده که به دلیل برنامه موشکی بالستیک و حمایت از تروریسم، بر ایران سرسخت باشد».

در این گزارش آمده است: «ایران نیز در حال آماده شدن برای انتخابات ریاست جمهوری در ماه می است. هنوز مدعیان و نامزدها نامزدی شان ر اعلام نکرده اند اما محتمل است رئیس جمهور حسن روحانی میانه رو، با چالش گران سرسخت محافظه کار مواجه شود؛ چالش گرانی که برخی از آنها با مذاکرات با آمریکایی ها مخالفت کردند و اعتقاد داشتند روحانی با دادن امتیازات زیادی موافقت کرد. مخالفان او می گویند که توافق هسته ای هیچ مزایای ملموسی نداشته چرا که اگرچه تحریم ها برداشته شده اما اقتصاد این کشور به ندرت احیا شده است».

نیویورک تایمز تصریح کرد: «اما همین حالا هم چالشهای بسیاری برای روابط ایران-آمریکا وجود دارد. ایران با بازداشت شهروندان آمریکایی، ادامه برنامه مشوکی بالستیکش و به راه انداختن حملات سایبری علیه منافع آمریکا، ایالات متحده را آزمایش قرار داده است.  از سوی آمریکا، کنگره این کشور موانعی در راه اجرای توافق(برجام) از قبیل تلاش برای متوقف کردن فروش هواپیمای غیرنظامی به ایران، قرار داده است. همچنین در حالی که وزارت خارجه آمریکا تلاش کرده تجارت را به بازگشت به بازار ایران تشویق کند، بسیاری همچنان بی میل هستند چرا که وزارت خزانه داری در شفافیت در قبال تحریم ها کند بوده است. اما به لطف کانال های باز ارتباطی بین واشنگتن و تهران، هنوز هیچ چیزی توافق هسته ای را از ریل خارج نکرده است».

این رسانه غربی نوشت: «جان کری و محمدجواد ظریف وزیر خارجه آمریکا و ایران یک رابطه کاری خوب ایجاد کرده اند. در ماه ژانویه رابطه این دو به آزادی سریع ملوانان آمریکایی که پس از ورود به آبهای ایران بازداشت شدند، منجر شد. این کانال های ارتباطی، یکی از بزرگترین دستاوردهای مذاکرات هسته ای است و برای موفقیت توافق، کلیدی است. اما این ابزارهای گفتگو باید حفظ شود و وقفه در آن می تواند به بحرانهای بزرگتری بیانجامد و در نهایت بهبود روابط و توافق هسته ای را به عقب برگرداند».

از نظر این روزنامه، برای حفاظت از برجام و «بهبود روابط آمریکا و ایران، آنها باید روابطشان را نهادمند کنند. وزارت خارجه آمریکا و ایران نه تنها باید گفتگوهایشان را در بالاترین سطوح داشته باشند. اکنون با شروع تعاملات بیشتر با ایران توسط گماشته های سیاسی عالی رتبه با دیگران در درون وزارت خارجه آمریکا، آمریکا می تواند برای دولت آینده محدودیتهایی ایجاد کند».

نیویورک تایمز می نویسد: «یک کانال دیگر مهم ارتباطی، ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا و علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران بوده است. اما این کانال هم وقتی مونیز منصبش را ترک کند، به مخاطره خواهد انداخت. آقای صالحی همچنان بازیگری مهم باقی خواهد ماند اما قطعیتی وجود ندارد که او روابط دوستانه مشابهی با وزیر انرژی آینده آمریکا داشته باشد. این دلیل دیگری است که آمریکا و ایران باید اکنون با هم کار کنند تا بین مقامات در سطوح پایینر و کارشناسان فنی از قبیل آزمایشگاههای آمریکایی و همتایان ایرانی شان ارتباط ایجاد کنند».  

در ادامه گزارش می خوانیم: «ایران و آمریکا همچنین باید برای رفع چالشهای بلند مدت کار کنند. جک لو وزیر خزانه داری با ولی الله سیف رئیس بانک مرکزی ایران در ماه آوریل دیدار کرد اما هیچ مکانیسم رسمی برای سازمان های متبوعه آنها برای گفتگو وجود ندارد. ایجاد یک مکانیسم رسمی برای گفتگو می تواند به کاهش نگرانیهای ایران درباره رفع تحریم ها کمک کند».

روزنامه آمریکایی می گوید: «این اقدامات به دو کشور اجازه خواهد داد تا مسائل مورد اختلاف را قبل از اینکه به بحران تبدیل شوند، بشناسند، شفاف سازی کرده و به آنها بپردازند. بسیاری از این چالشها از سیاست داخلی بر می خیزد در نتیجه دو طرف باید قادر باشند درباره فشارهای داخلی شان را برای یکدیگر توضیح دهند. این موضوع به دو پایتخت اجازه خواهد داد فهم بهتری داشته باشند و این چالشها را در کشورهای خودشان توضیح دهند».

نیویورک تایمز در پایان تصریح می کند: «این موضوع، در عوض به واشنگتن و تهران اجازه خواهد داد تا پایه های توافق هسته ای را تقویت کنند و از طول عمر آن اطمینان حاصل کنند. بدون رسمی کردن این روابط و اطمینان یافتن از اینکه این روابط توان بقا در صورت تغییر دولت ها را داشته باشند، توافق(برجام) اثر مطلوبی که هر یک از طرفین به دنبال آن هستن، نخواهد داشت و آن اثر این است: اجازه دادن به احیای اقتصاد ایران در حالی که از عدم حصول تهران به سلاح هسته ای اطمینان حاصل شود». 

کلید واژه ها: آمریکا و ایران


نظر شما :