چهل و نهمین بخش از سلسله یادداشتهای جدید سرکیس نعوم:
لبنانیها دنبال جنگ نیستند
دیپلماسی ایرانی: برای ششمین سال است که دیپلماسی ایرانی یادداشت های سرکیس نعوم را که در پی دیدارش با مقام های فعلی و سابق امریکایی نوشته است، منتشر می کند. امسال نیز بر اساس همان رویه دیپلماسی ایرانی تلاش دارد این یادداشت ها را ترجمه و منتشر کند. با این تفاوت که از لحاظ زمانی تلاش می شود نزدیک تر به زمان انتشار آن در روزنامه مرجع یعنی روزنامه النهار باشد و کاربردی ترین آنها در این جا انتخاب و منتشر شود. اهمیت این یادداشت ها در این است که به روز هستند و مطابق با تحولات جاری در منطقه تهیه شده اند و در آنها نکاتی مشاهده می شود که برای خوانندگان می تواند جذاب باشند. در این جا قسمت چهل و نهم آن را می خوانید:
مقام عالی رتبه در اداره دوم مهم داخلی دولت امریکا دیدارمان را با صحبت درباره لبنان آغاز کرد، گفت: «همه متعجبند که لبنان با این همه مشکلات و بحران های سیاسی و طایفه ای و مذهبی همچنان مقاوم ایستاده است و اهالی آن راه مسالمت آمیز را در پیش گرفته اند و ثباتشان را حفظ کرده اند، با وجود این که همه چیز متزلزل است، بحران و آشفتگی روزافزونی منطقه را طی پنج سال گذشته فرا گرفته است و همچنان هم در آن غرق است، به خصوص جنگی که در همسایگی اش سوریه در جریان است. شاید دلیل آن مشکلاتی باشد که مردم لبنان در طول 15 سال جنگ داخلی از سر گذراندند. شاید هم دلیل آن عدم تمایل مردم و همچنین رهبران لبنان به جنگ باشد.»
نظر دادم: «حق با تو است. اما ثباتی که لبنان شاهد آن است متزلزل است به سرعت می تواند به هم بریزد و حتی به جنگ برسد، برای این که عوامل جنگ در آن بسیار است، هر تصمیم اشتباه داخلی یا خارجی یا هر اتفاق طرح ریزی شده یا هر اتفاق ناگهانی می تواند جنگ را شعله ور کند. اما یک دلیل مهم ثبات متزلزل ما را فراموش نکن و آن هم عدم تمایل حزب الله و ایران برای درگیر شدن در جنگ مذهبی لبنان است، الآن حزب الله در جنگ های داخلی سوریه و منطقه درگیر است. این را هم فراموش نکن که اهل تسنن لبنان جنگ سنی – شیعه را نمی خواهند با وجود این که تمایلات و مواضع سیاسی خود را دارند اما چنین جنگی را نمی خواهند به این دلیل که اولا گروه شبه نظامی ندارند و ثانیا میانه رو هستند، اکثر آنها منطق افراط گرایی را نمی پذیرند و وضعیت زندگی ای که تندروی تجویز می کند را رد می کنند.»
نظر داد: «حق با تو است. عملا در لبنان سنی ها میانه رو هستند. به هر حال می خواهم به تو پیامی را بدهم، پیامی که هیئت لبنانی قبل از این که تو به امریکا بیایی به واشنگتن آورده بود. هئیت لبنانی از ما خواسته بود که وضعیت جاری در لبنان را رعایت کنیم و کنگره از صدور قانون مربوط به حزب الله که آن را وارد فهرست گروه های تروریستی امریکا می کند، خودداری کند. به آنها گفتیم ما وضعیت سخت اقتصادی کشورتان را می فهمیم، اما به شما می گوییم که نزد (سید) حسن نصرالله بروید و به او بگویید که کاری نکند که امور برای امریکا سخت شود، گفتیم نگذارد که او را تحریم کنیم یا تصمیماتی را علیه او اتخاذ کنیم. به هیئت لبنانی همچنین گفتیم که احتمال جنگ بین اسرائیل و لبنان (حزب الله) در حال حاضر بیش از هر زمان دیگری وجود دارد. برای همین حزب الله نباید کاری علیه اسرائیل انجام دهد، مثلا سربازها یا شهروندانش را بکشد یا آنها را برباید. اگر چنین اتفاقی بیفتد اسرائیل با همه توانش حمله خواهد کرد و هیچ چیز نه تنها از حزب الله بلکه از کل لبنان باقی نمی گذارد. رهبران حزب الله باید به هوش باشند. چندی پیش مشکلی در غجر پیش آمد و نزدیک بود چند اسرائیلی کشته شود. اگر کشته شده بودند جنگ در گرفته بود.»
نظر دادم: «آن چه می گویی صحیح است. اما احیانا تندروهای لبنانی یا فلسطینی یا افراد دیگری مثل آنها کاری علیه اسرائیل از خاک لبنان انجام می دهند و باعث تنش می شوند در حالی که حزب الله به دلیل وجود ارتش و نیروهای "یونیفیل" در جنوب بسیار سخت است که کاری علیه اسرائیل انجام دهد.»
جواب داد: «درست است. اما این مساله را فورا اسرائیل می تواند بفهمد و از بروز جنگ جلوگیری کند. همچنین حزب الله ابزارهای رسانه ای و غیررسانه ای در اختیار دارد تا روشن کند منابع آسیب رسان چیستند و کجا هستند. حزب الله در لبنان با هدف لبنان با اسرائیل جنگید، حزب الله برای این تشکیل نشد که برای سوریه بجنگد. برای همین برای اسرائیل همچنان خطر مهمی محسوب می شود.»
پرسیدم: «آیا اسرائیل می خواهد با جنگیدن با لبنان یا حزب الله هزینه های سنگین انسانی متحمل شود؟ در سال 2006 که آماده چنین چیزی نبود همان طور که یک طرح اساسی و استراتژی کامل جنگی هم در اختیار نداشت. این مساله به حزب الله کمک کرد در برابر اسرائیل ایستادگی کند و اجازه ندهد که اهدافش محقق شوند.»
جواب داد: «شکی نیست اگر اسرائیل با حزب الله درگیر شود و جنگی در بگیرد به شدت آسیب خواهد دید. اما حزب الله و به همراه آن لبنان را هم ویران خواهد کرد. به هر حال، بگذریم، عربستان با توقف کمک سه میلیارد دلاری اش به ارتش لبنان دیگر چه می تواند در لبنان انجام دهد؟»
گفتم: «لبنانی ها امروز در برابر عربستان دو دسته شده اند، بعضی ها ضد عربستان هستند و بعضی دیگر با آن همراهند. کسی نمی تواند منکر کمک های عربستان به لبنان از مدت ها قبل شود. سوال من این است که آیا اقدامات تلافی جویانه عربستان می تواند در سایه تقسیم بندی هایی که اشاره کردم، به نتیجه برسد یا تنها باعث می شود لبنان و نهادهای آن از هم بپاشند؟ سوال آخرم این است که آیا فشارهای عربستان علیه لبنان سبب نمی شود جنگ داخلی در لبنان در بگیرد؟»
ادامه دارد...
تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :