سلیم الجبوری با توصیه‌های ایران بازگشت

میانجی‌گری ایران میان اهل تسنن عراق

۰۳ شهریور ۱۳۹۵ | ۱۲:۳۰ کد : ۱۹۶۲۴۹۷ اخبار اصلی خاورمیانه
جبوری تهران را در حالی ترک کرد که طرف ایرانی "توصیه‌های مهمی" را به او در مورد لزوم آشتی با عبیدی و تمامی سیاستمداران عالی‌رتبه‌ای که پشت سر او ایستاده‌اند، کرد.
میانجی‌گری ایران میان اهل تسنن عراق

دیپلماسی ایرانی: بحث و جدل ها بر سر رای عدم اعتماد به خالد العبیدی، وزیر دفاع عراق در حالی جریان دارد که بسیاری نسبت به این اقدام در این برهه زمانی که کشور مشغول جنگ با داعش است و می خواهد نبرد موصل را آغاز کند، هشدار می دهند.

به گزارش روزنامه العرب، چاپ لندن، عبیدی دو هفته پیش در جلسه پرسش و پاسخ نمایندگان مجلس فضا را علیه سلیم الجبوری، رئیس مجلس و تعدادی از نمایندگان پارلمان متشنج کرد و آنها را متهم به رشوه، پول شویی و اختلاس از اموال عمومی کشور از طریق ارتش کرد. اظهاراتی که بعد از آن جنجالی گسترده در مجلس به وجود آورد و فضای سیاسی عراق در جبهه اهل تسنن را متشنج کرد. بعد از آن جبوری و یارانش به نوعی تلاش کردند به انتقام از او برخیزند. جمعی از نمایندگان مجلس به حمایت از جبوری برخواستند و خواستار بسته شدن پرونده باز شده علیه جبوری شدند. در مقابل خالد العبیدی را به دروغ گویی متهم کردند و گفتند خود او پرونده فساد مالی دارد و برای فرار از افشای پرونده خودش در اقدامی رو به جلو رئیس مجلس و جمعی از نمایندگان دیگر را متهم کرده است. بعد از آن پسر خالد العبیدی به اتهام فساد مالی بازداشت شد. سپس هفته گذشته دستگاه قضایی عراق اعلام کرد پرونده باز شده علیه جبوری به دلیل عدم وجود ادله کافی بسته شد. به دنبال آن حکم عدم خروج از کشور او نیز لغو شد و مصونیت او که لغو شده بود نیز در کسوت ریاست مجلس بازگشت.

بعد از آن سلیم الجبوری به ایران آمد و با مقامات ایرانی از جمله حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی و محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه دیدار و گفت وگو کرد. منابع آگاه می گویند که ایران در سفر جبوری تلاش کرد میان او با مخالفانش میانجی گری کند و از جبوری خواست که به اختلافات خود با عبیدی پایان دهد و برای حفظ وحدت سیاسی عراق تلاش کند.

العرب به نقل از این منابع آگاه همچنین می نویسد که جبوری تهران را در حالی ترک کرد که طرف ایرانی "توصیه های مهمی" را به او در مورد لزوم آشتی با عبیدی و تمامی سیاستمداران عالی رتبه ای که پشت سر او ایستاده اند، کرد.

اگر ایران بتواند به پرونده اختلافات جریان های اهل تسنن عراق پایان دهد، می توان گفت دوباره در نقش حکم میان گروه های مختلف عراقی ایفای نقش کرده و جایگاه موثر خود در عراق را تقویت کرده است. به خصوص که این بار ایران به میانجی گری میان گروه های سیاسی سنی عراق پرداخته است که به نوعی در عرصه سیاسی عراق بی سابقه محسوب می شود.

ایران در میان گروه های شیعی عراق که سال ها آنها را در خاک خود پناه داده بود و اکنون در هرم قدرت هستند، نفوذ بسیاری داشت و به واسطه این نفوذ اکنون نفوذ بسیاری در عراق دارد اما نقش آفرینی این بارش در میان اهل تسنن نشان می دهد نه تنها در میان شیعیان بلکه در میان اهل تسنن نیز نفوذ دارد و می تواند چتر حمایتی خود را بر فراز تمامی گروه های سیاسی عراقی، شیعه و سنی، بگسترد.

یک تحلیلگر سیاسی به روزنامه العرب گفته که سفر سلیم الجبوری به ایران از آن جهت موفقیت آمیز بوده که سلیم الجبوری وابسته به حزب اسلامی، شاخه اخوان المسلمین عراق است، و رابطه سیاسی این شاخه و کلا اخوان المسلمین با ایران با وجود برخی اختلاف ها، همواره خوب بوده است.

وی که روزنامه العرب نامی از او به میان نیاورده همچنین می گوید که دست به دامن شدن مقامات سنی عراقی به ایران نشان می دهد که گروه های سنی عراق تا چه اندازه نسبت به حفظ وحدت و یکپارچگی خود ناتوان شده اند و این تنها ایران است که می تواند میان آنها میانجی گری کند.

ناظران مسائل عراق می گویند رای عدم اعتماد به وزیر دفاع عراق می تواند بر حجم تنش های سیاسی موجود در این کشور بیفزاید و این مساله به سود هیچ کس حتی ایران نیست. برای همین ایران تلاش می کند با نقش آفرینی خود این اختلافات را حل کند و اجازه ندهد این کش مکش ها بیش از این ادامه یابد.

در همین رابطه مجلس اعلای اسلامی عراق اعلام کرده است که به هیچ وجه به عزل خالد العبیدی از سمت وزارت دفاع رای نخواهد داد چرا که در وضعیت فعلی که کشور درگیر جنگ با داعش است و خود را برای جنگ مهم موصل آماده می کند باید کشور یکپارچگی سیاسی خود را حفظ کند و اجازه ندهد که درگیری های سیاسی بر جنگ ارتش با داعش تاثیر بگذارد.

 

تحریریه دیپلماسی ایرانی/11

کلید واژه ها: اهل تسنن سلیم الجبوری خالد العبیدی ایران و عراق


( ۱ )

نظر شما :