یادداشت اختصاصی عادل عبدالمهدی، وزیر نفت عراق
تا آخر هفته قیمت نفت افزایش مییابد
دیپلماسی ایرانی: قیمت نفت افزایش یافت. ظاهرا باید منتظر نشست وزاری اصلی کشورهای تولید کننده نفت باشیم تا قیمت نفت باز هم افزایش یابد. اواخر هفته گذشته، قبل از این که عصر جمعه درهای بازار بورس بسته شوند قیمت نفت افزایش یافت. تحلیلگران می گویند افزایش قیمت نفت به دلیل کاهش ارزش دلار یا به دلیل اعلام کاهش جزئی ذخایر نفت امریکا است، اما به نظر می رسد دلیل اصلی آن اعلام نشست قریب الوقوع وزرای نفت روسیه و عربستان و ونزوئلا و قطر در دوحه است که انتظار می رود ظرف امروز و فردا برگزار شود. هدف از این نشست بعد از انجام دیدارها و تماس ها میان وزرای نفت اعضای اوپک و خارج از آن تسلط دوباره بر بازارهای نفت است. همچنین هدف دیگرش توافق بر عدم افزایش تولید است که به دنبال آن قرار است مستقیما جلسه ای میان وزرای نفت ونزوئلا و ایران و عراق در تهران برگزار شود. اگر همه طرف ها توافق کنند باقی کشورهای تولید کننده، چه در داخل اوپک چه خارج از آن، نیز از این توافق حمایت خواهند کرد. آن موقع فرصت لازم برای نشست فوق العاده اوپک فراهم خواهد شد که از قبل کشورهای اصلی اوپک تصمیم های آن را تایید کرده اند. شرط برگزاری نشست فوق العاده اوپک توافق اولیه قبل از رفتن به نشست است.
شکی نیست که بر عدم افزایش تولید نفت، حتی برای مدتی کوتاه، توافق شده که این مساله خود به تنهایی عاملی مهم در افزایش قیمت نفت خواهد بود، بنابراین عملا تا پایان هفته شاید افزایش قیمت ها خواهیم بود، البته اگر نظرات مخالفی مشاهده نشود. عراق نقشی مهم در تحقق این توافق میان تولید کنندگان نفت اوپک و خارج از آن داشته است، عراق بارها موضعی ایجابی اتخاذ کرده و همواره تلاش داشته است تا توازنی در بازارهای نفت ایجاد کند.
کاهش قیمت نفت نه تنها به ضرر کشورهای تولید کننده و صادرکننده نفت است بلکه حتی به طور کلی به اقتصاد جهانی ضربه می زند. امروز نشانه هایی از کاهش رشد اقتصادی کشورهای بزرگی چون چین و ژاپن و کشورهای اروپایی شاهد هستیم. حتی نشانه های سلبی کاهش نفت بر اقتصاد ایالات متحده امریکا نیز مشاهده می شود. وقتی شرکت های نفت اوضاع مالی شان در سال 2015 را منتشر کردند روشن شد که کاهشی خطرناک در بودجه هایشان مشاهده می شود. سود شل به نصف کاهش یافته و شرکت شفرون اعلام کرده در سه ماه چهارم سال 2015 متحمل زیان شده که در 13 سال گذشته بی سابقه بوده است. شرکت بی بی (بریتیش پترولیوم) نیز اعلام کرده است که در سال 2015 بیش از 6.5 میلیارد دلار خسارت داده و سودش تنها 196 میلیون دلار بوده است، در حالی پیش از این پیش بینی کرده بود 730 میلیون دلار سود داشته باشد. سهم این شرکت نیز 8.5 درصد سقوط کرده است. این شرکت همچنین به فکر اخراج 7 هزار نفر از کارمندانش است که معادل 9 درصد کل کارکنانش در جهان می شود.
اگر نشست وزرا موفق باشد و بر عدم افزایش تولید توافق شود و کشورها به آن پایبند بمانند، بی شک در کاهش شکاف میان عرضه و تقاضا که به طور طبیعی سالانه تقریبا 1.5 میلیون بشکه در روز افزاش دارد، موثر خواهد بود. آن موقع شاهد بهبود نسبی قیمت نفت در بازارهای جهانی خواهیم بود.
تحریریه دیپلماسی ایرانی/
انتشار اولیه: چهارشنبه 28 بهمن 1394 / انتشار مجدد: دوشنبه 3 اسفند 1394
نظر شما :