دورویی جمهوری خواهان در قبال توافق ایران
روزنامه اسرائیلی هاآرتص طی گزارشی با عنوان «تلاش نتانیاهو و اوباما برای جلب افکار عمومی آمریکا در مورد توافق ایران» نوشت: هر دو مقام ارشد اسرائیل و آمریکا قصد دارند طی هفته جاری سخنرانی مهمی در مورد آنچه هرکدام از آنها مسابقه ای مهم برای جلب حمایت مخالفان با مواضع شان در مورد توافق هسته ای می دانند، داشته باشند.
به گزارش سرویس بین الملل فرارو، هاآرتص در ادامه نوشت: درگیری میان بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل و باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا در مورد توافق با ایران طی هفته جاری به اوج خود می رسد و به مسابقه ای بدون محدودیت برای ورود به قلب و ذهن اعضای کنگره آمریکا، یهودیان آمریکایی و به طور کلی افکار عمومی آمریکا تبدیل می شود. نتانیاهو و اوباما هر دو قصد دارند طی هفته جاری سخنرانی کنند و به نظر می رسد این برای آنها یک نبرد مرگ و زندگی است و آنها حاضرند هرکاری برای پیروزی در این نبرد انجام دهند.
طی دو هفته نخست پس از توافق میان ایران و شش کشور، نتانیاهو یک سیاست محتاطانه را در پیش گرفت و از اتخاذ رویکرد بسیار تهاجمی علیه آمریکا امتناع کرد اما به نظر می رسد او طی روزهای گذشته این استراتژی را کنار گذاشته است. یکی از دلایل این امر این است که نتانیاهو بیش از پیش متقاعد شده که فرصتی برای ترغیب تعداد کافی سناتورها و اعضای کنگره برای مخالفت با این توافق را دارد و شاید حتی بتواند وتوی ریاست جمهوری که انتظار می رود اوباما علیه رای کنگره به توافق ایران از آن استفاده کند را بی اثر کند.
این در حالی است که آیپک (کمیته روابط عمومی آمریکا-اسرائیل) حدود 20 تا 40 میلیون دلار صرف کمپینی علیه توافق ایران کرده و هیات دوحزبی از اعضای کنگره را برای دیدار با نتانیاهو دیگر مقامات ارشد اسرائیلی راهی اسرائیل خواهد کرد و مقامات اسرائیلی تلاش خواهند کرد که آنها را متقاعد به رای دادن علیه توافق هسته ای ایران کنند.
اوباما نیز روز چهارشنبه در دانشگاه آمریکایی در واشنگتن سخنرانی خواهد کرد که 50 سال پیش جان اف کندی طی سخنرانی در همین دانشگاه سعی کرده بود مردم آمریکا را متقاعد کند که امکان ممانعت از یک جنگ هسته ای با روسیه از طریق دیپلماسی وجود دارد.
این در حالی است که خبرگزاری فرانسه طی خبری با عنوان «کری به خاورمیانه می رود تا ترس از توافق هسته ای ایران را از بین ببرد» نوشت: جان کری، وزیر خارجه آمریکا روز جمعه برای مذاکرات همکاری به مصر و بعد به قطر رفت، جایی که امیدوار است بتواند نگرانی کشورهای حوزه خلیج فارس در مورد توافق هسته ای ایران را تعدیل کند. این سفر که هشتم آگوست به پایان می رسد شامل اسرائیل، یکی از نزدیکترین متحدان واشنگتن و یکی از منتقدان اصلی این توافق نمی شود.
نیویورک تایمز نیز در گزارشی با عنوان «پس از توافق، اروپاییان مشتاق تجارت در ایران هستند» نوشت: حتی پیش از آنکه جوهر توافق هسته ای ایران خشک شود، رهبران و مدیران اروپایی راهی فرودگاه شده بودند تا تجارت با یک بازار ایرانی را از نو آغاز کنند.
آلمان پنج روز پس از توافق وین در 14 جولای، هیات نمایندگی خود را راهی ایران کرد. لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه چهارشنبه گذشته وارد تهران شد. وزرای دولت ایتالیا روز سه شنبه وارد این کشور می شوند. مقامات تجاری نیز به زودی راهی ایران خواهند شد. این هیات ها شامل 70 تا 80 مدیر ارشد از شرکت های بزرگ فرانسوی می شود که طی ماه سپتامبر در ایران خواهند بود.
شاید نبود مهمترین کشور یعنی آمریکا- و عملا تنها کشور- به عنوان یک بازیگر اقتصادی در این میان قابل توجه باشد. توافق هسته ای ایران تحریم های آمریکایی مربوط به تروریسم و حقوق بشر را لغو نمی کند.
اروپا موانع به مراتب کمتری دارد و این چشم انداز را متصور است که آمریکا و متحدانش خیلی سریع سطوح مختلفی از سرمایه گذاری را در ایران خواهند داشت و همین مسئله باعث می شود اروپاییان تمایلی به اعمال دوباره تحریم ها در صورت نقض توافق نداشته باشند. ضمن اینکه علاوه بر مفاد توافق که به سختی مورد توافق قرار گرفت، بی تردید یکی از عواملی که کشورهای اروپایی و آمریکا را ترغیب به حمایت از یک توافق کرد، وسوسه بازار ایران بود.
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در سرمقاله ای با عنوان «دورویی جمهوری خواهان درباره توافق» نیز نوشت: اغراق و حرف های نیمه راست جمهوری خواهان برای از مسیر خارج کردن توافق مهم و ضروری هسته ای ایران و گروه 1+5 (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین به علاوه آلمان) از زشت هم زشت تر است. مایک هاگبی، یکی از نامزدهای جمهوری خواه انتخابات ریاست جمهوری به طرح هولوکاست پرداخته و اوباما را متهم می کند که اسرائیلی ها را به سمت درب کوره ها سوق می دهد. تام کاتن، سناتور آرکانزاس نیز جان کری، وزیر خارجه، که در دستیابی به توافق نقش داشت را به پونتیوس پیلاطس (حاکم یهودا که به اعتقاد مسیحیان حضرت عیسی را محاکمه کرد که در نهایت به حکم تصلیب وی منجر شد) تشبیه کرد.»
نیویورک تایمز در ادامه نوشت: روسای جمهور آمریکا از حزب جمهوری خواه همیشه از پیشگامان مذاکره با خصم برای حفظ صلح بوده اند. ریچارد نیکسون روابط با چین را زمانی که تهدیدی کمونیستی به شمار می رفت را عادی کرد. رونالد ریگان توافقنامه موشکی را با شوروی امضا کرد، کشوری که موجب بی ثباتی در کل جهان شده و یهودیان را تحت آزار قرار داده بود. در این توافق نوع خاصی از موشک ها به صورت کامل حذف شدند.
مذاکره با دشمنان یکی از اجزای اصلی دولتمداری بوده و می تواند جایگزینی حیاتی برای جنگ باشد. حتی زمانی که آمریکا در اوج قدرت بود، رهبرانش - شامل جمهوری خواهان - می دانستند که یک توافق موفق شامل مقداری مصالحه از جانب طرف دیگر است نه تسلیم کامل. با این حال اکنون جمهوری خواهان برای بدنام کردن توافق سخت به دست آمده اوباما و در تعقیب یک توافق مبهم «بهتر»، از ایران می خواهند تسلیم شود.
نظر شما :