درز اطلاعات توافق محرمانه میان ایران و آژانس

۰۴ مرداد ۱۳۹۴ | ۰۴:۲۱ کد : ۱۹۵۰۴۳۷ سرخط اخبار
هر چند ایران و آژانس برای حل مسائل باقی مانده ما بین خود توافقات محرمانه ای داشتند اما اکنون مقامات آمریکایی و دیگر اعضای ۱+۵ به طور کامل در جریان جزئیات این توافق قرار گرفته اند؛ توافقی که دیگر محرمانه نیست.

به گزارش خبرگزاری فارس، در بحبوحه مذاکرات میان ایران و 1+5 در وین، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی بعد از حضور سرزده در کوبورگ، عازم تهران شد تا راهکاری برای حل مسائل باقی مانده میان ایران و آژانس بیابد.

با توجه به اظهارنظرهای او بعد از سفرش به تهران، مشخص بود که او دست پر به وین بازگشته است. هر چند جزئیات مباحث او با طرف ایرانی افشا نشد، اما پیدا بود دو طرف به توافقاتی دست یافته اند که با توجه به حساسیت موضوع انتظار می رفت «محرمانه» باقی بماند.

اما چنین نشد و یک روز قبل از دستیابی ایران و 1+5 به توافق جامع، برخی توافقات صورت گرفته میان ایران و آژانس، هر چند بعضا نادرست، به بیرون درز کرد. ابتدا خبرگزاری رویترز در گزارشی به نقل از منابع آگاه از توافق طرفین برای حل مسئله ابعاد احتمالی خبر داد و مدعی شد، تهران با ارائه یک بار دسترسی به سایت پارچین موافقت کرده است.

به گفته این منبع، ایران و آژانس اتمی بر سر طرحی برای حل سئوالات باقی مانده در مورد ابعاد نظامی احتمالی فعالیت های هسته ای گذشته ایران، تا پایان سال به توافق رسیده اند و برخی موارد رفع تحریم ها نیز به حل این مسئله از سوی تهران مشروط شده است.

رویترز گزارش داد، این منبع همچنین گفته است طرح مورد توافق میان آژانس و ایران، شامل یک بار بازدید از سایت نظامی پارچین و همچنین مصاحبه های احتمالی با دانشندان هسته ای ایرانی است.

یک روز بعد از انتشار این گزارش در خبرگزاری رویترز، آمانو ساعتی قبل از قرائت بیانیه مشترک ایران و 1+5 درباره «برجام» در جمع خبرنگاران مقابل هتل کوبورگ حاضر شد و از توافق ایران و آژانس برای حل مسئله ابعاد نظامی احتمالی خبر داد.

طبق بند یک بیانیه ای که آمانو قرائت کرد، « آژانس بین المللی انرژی اتمی و ایران بر روی ساز و کار جداگانه ای که به آن ها اجازه می دهد موضوعات حل نشده باقی مانده را، آنطور که در ضمیمه گزارش 2011 مدیر کل (GOV/2011/65) آمده، پاسخ گویند».

همین طور در بند 5 بیانیه مشترک مذکور آمده، «ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی بر سر ساز و کار جداگانه ای در خصوص موضوع پارچین توافق کردند».

هر چند مدیرکل آژانس اتمی آن روز، دو بار به طور سربسته، از عبارت «سازوکار جداگانه» سخن به میان آورد اما شاید به واسطه همزمانی انتشار این بیانیه با اعلام رسمی دستیابی ایران و 1+5 به توافق جامع بود که منظور از عبارت «سازوکار جداگانه» کمتر مورد توجه قرار گرفت.

به هر حال، مدتی بعد، «تام کاتن» سناتور تندرو جمهوریخواه و «مایک پومپئو» عضو مجلس نمایندگان آمریکا از وجود «دو سند محرمانه میان ایران و آژانس» خبر دادند و این موضوع را بر سر زبان ها انداختند. این دو عضو کنگره گفتند در دیداری که با مقامات آژانس داشته اند، از وجود چنین اسنادی خبردار شده اند و حالا می گویند کنگره باید به متن اسناد مورد توافق میان ایران و آژانس دسترسی داشته باشد تا بداند ایران قرار است چطور «نگرانی های» آژانس را برطرف کند!

بعد از آن بود که امضاء سند محرمانه میان ایران و آژانس سر خط خبری رسانه های آمریکایی قرار گرفت. نشریه «نشنال ریویو» در گزارشی درمورد محتوای این اسناد نوشته است « یکی از این توافقات جانبی مربوط به بازرسی از پایگاه نظامی پارچین است» و «توافق جنبی دیگر مربوط به این مسئله است که ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی چطور موضوعات باقی مانده مربوط به ابعاد احتمالی نظامی برنامه هسته ای ایران را حل و فصل کنند».

این در حالی بود که طبق توافق ایران و آژانس قرار بود این اسناد محرمانه باقی بمانند و سایر اعضا این نهاد بین المللی از محتوای آن مطلع نشوند. اما این بار نیز چنین نشد و مقامات آمریکایی به طور کامل در جریان توافق میان تهران و آژانس قرار گرفته اند؛ موضوعی که «سوزان رایس» مشاور امنیت ملی کاخ سفید و «جاش ارنست» سخنگوی کاخی سفید نیز به آن اشاره کردند و گفتند: « ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی البته اسنادی در خصوص حل و فصل جنبه نظامی احتمالی برنامه هسته ای این کشور تهیه کرده اند که منتشر نشده ولی ما این اسناد را دیده ایم و از محتوای آن رضایت داریم».

جاش ارنست حتی پا را فراتر گذاشت و در پاسخ به مطالبه نمایندگان کنگره برای دستیابی به این توافق گفت: «متن توافق محرمانه میان ایران و آژانس را نداریم ولی ما و دیگر اعضای 1+5 از مفاد آن آگاهیم و حاضریم اطلاعات خود در این خصوص را در جلسات محرمانه با نمایندگان کنگره در میان بگذاریم».

وی افزود، مقامات نظامی آمریکا یا اسرائیل با کسب اطلاعات از رژیم بازرسی های آژانس در سال های اجرای برجام توانایی های خود را بهبود می بخشند.

این نخستین بار نیست که مبادله اطلاعات میان ایران و آژانس به بیرون درز می کند و محرمانه باقی نمی ماند. ترور برخی دانشمندان هسته ای کشورمان و انتشار ویروس استاکس نت در تاسیسات نطنز پیامد نشت اطلاعات بسیار محرمانه جمهوری اسلامی توسط بازرسان آژانس بود که موجب خرابکاری در صنعت هسته ای و از بین رفتن برخی نیروهای متخصص ایرانی شد.

همین اظهارنظرهای مقامات آمریکایی بود که موجب شد رضا نجفی سفیر و نماینده دائم کشورمان در آژانس بین المللی انرژی اتمی با ارسال نامه به مدیرکل آژانس رسما نسبت به اظهارات غیر مسئولانه سخنگوی کاخ سفید اعتراض و از سوء استفاده احتمالی و یا درز اطلاعات از آژانس به بیرون هشدار دهد.

وی در این نامه هشدار داد، این اظهارات نقش آژانس طبق برجام را به مخاطره می اندازد، زیرا از آژانس خواسته شده در اجرای اقدامات شفاف سازی، برای حفظ اسرار تجاری، فنی، صنعتی و سایر اطلاعات محرمانه که به دست می آورد هرگونه احتیاط لازم را در پیش گیرد.

در ادامه نامه آمده است که بیانیه ذکر شده و اطلاعات اشاره شده در آن، تنها با نقض فاحش اصل محرمانگی اطلاعات پادمانی و به ویژه نقض صریح مقررات اساسنامه آژانس میسر خواهد شد، زیرا طبق  ماده 7 اساسنامه، مدیرکل و کارمندان آژانس در انجام وظایفشان نباید از هیچ منبعی خارج از آژانس دستور بگیرند و نباید هیچگونه اسرار صنعتی یا اطلاعات محرمانه ای که به دلیل اشتغال در آژانس کسب می کنند را افشا کنند. دولت های عضو هم طبق همین ماده اساسنامه متعهدند که به دنبال اعمال نفوذ بر مدیرکل و آژانس نباشند.

نجفی همچنین هشدار داد، جمهوری اسلامی ایران به شدت علیه هر تلاشی برای کسب اطلاعات محرمانه اش هشدار می دهد و مانند هر کشور دیگر اجازه نخواهد داد امنیت ملی و ایمنی شهروندانش به هر شکلی مورد مصالحه قرار گیرد.

در پایان نماینده کشورمان در این نامه اعلام کرد، ایران به دقت رعایت اطلاعات محرمانه را در طول اجرای برجام تحت نظر می گیرد و طبق آن اقدام خواهد کرد. انتظار ایران این است که آژانس بیانیه مزبور را محکوم کرده و در اجرای مسئولیت اساسی اش برای پایبندی به اصل محرمانگی اطلاعات مرتبط با اجرای پادمان در ایران و وظایفش طبق برجام، اقدامات مناسبی را اتخاذ کند.
 

کلید واژه ها: ایران و آژانس برجام اطلاعات محرمانه پارچین


نظر شما :