آیا توافق هستهای ایران، شوک بعدی به قیمت نفت است؟
خبرها در مورد شکل گرفتن یک توافق هسته ای میان ایران و گروه 1+5 که لغو تحریم های ایران را به دنبال خواهد داشت، رو به افزایش است. چنین اقدامی می تواند شیر صادرات نفتی ایران را باز کند و به عقیده کارشناسان این مسئله تاثیر قابل توجه ای بر شرایط این کالا خواهد داشت.
به گزارش سرویس بین الملل فرارو به نقل از سی ان بی سی، روز دوشنبه محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران به رویترز گفت که اگر آمریکا و دیگر کشورهای غربی اراده سیاسی جدی داشته باشند و با لغو تحریم ها موافقت کنند، توافق بر سر برنامه هسته ای ایران طی چند هفته آتی نهایی می شود.
به گفته تحلیل گران با وجود آنکه انتظار نمی رود تحریم های اعمال شده علیه ایران خیلی زود، به طور کامل برداشته شود، بازارهای نفتی حق دارند که بر دورنمای این شرایط متمرکز شوند.
توماس پوگ، اقتصاددان کالاهای مصرفی در کپیتال اکونومیست در لندن گفت: «تحریم هایی وجود دارد و احتمالا نوعی توافق در این زمینه صورت خواهد گرفت، البته نه توافقی که شامل لغو کامل تحریم ها شود اما عقب نشینی اندکی در این زمینه صورت خواهد گرفت.»
وی در ادامه افزود: «اگر ایران این امکان را بیابد که صادرات خود را اندکی افزایش دهد، این مسئله باعث افت قیمت نفت خواهد شد اما احتمالا این فشار شدید نخواهد بود.»
پوگ گفت: «سناریوی دیگری که وجود دارد –اما غیرمحتمل است- دستیابی به نوعی توافق همراه با لغو کامل تحریم ها است که اجازه می دهد ایران هرچقدر می خواهد صادرات داشته باشد و این مسئله تاثیر قابل توجهی بر بازار خواهد داشت. در صورت نهایی شدن چنین توافقی قیمت نفت برنت به 40 دلار در هر بشکه کاهش خواهد یافت.
در واقع قیمت آتی نفت برنت روز دوشنبه با انتشار خبرهایی مبنی بر اینکه توافق هسته ای ایران دیر یا زود نهایی خواهد شد، با افتی 5 درصدی روبرو شد. قیمت نفت برنت که در ماه ژانویه به حدود 45 دلار کاهش یافت، روز سه شنبه با ارزش 60 دلار و 77 سنت در هر بشکه معامله شد. قیمت آتی نفت خام آمریکا نیز با 1.5 درصد افزایش به حدود 50 دلار و 35 سنت در هر بشکه رسید.
سخنرانی نتانیاهو
توافق بالقوه هسته ای با ایرن یکی از مسائل اصلی سخنرانی بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل در کنگره طی روز سه شنبه بود. وی در این سخنرانی هشدار داد که ایران «همیشه دشمن آمریکا» خواهد ماند.
ریچارد مالینسون، تحلیل گر ژئوپولتیک در انرژی آنالیست گفت: «با وجود آنکه توجهات بسیاری به سخنرانی نتانیاهو شد اما این مسئله تاثیری بر مسیر مذاکرات با ایران نخواهد داشت.»
صادرات نفت ایران سال ها است که به دلیل تحریم های آمریکا و اتحادیه اروپا محدود شده است. ایران همواره تاکید کرده که که برنامه هسته ای خود را با اهداف صلح آمیز پیش می برد.
عرضه، عرضه، عرضه
مالینسون در انرژی آنالیست گفت که ورای حرکت نزولی فوری که در پی هرگونه توافق هسته ای با ایران شاهدش خواهیم بود، تمرکزها بر میزان نفتی که ایران می تواند تولید کند و سرعت تولید آن خواهد بود.
بر اساس برآورد تحلیل گران، تولیدات نفت ایران در حال حاضر حدود دو میلیون و 750 هزار بشکه در روز است. مالینسون گفت: «از صحبت های آژانس بین المللی انرژی در مورد حجم قابل توجه نفتی که ممکن است با سرعت نسبتا زیادی وارد بازار شود، آگاه هستم اما نباید واقعیات فنی را نادیده گرفت که وقتی ارائه نفت برای چندین سال قطع می شود، رخ می دهند. زمانیکه برای چند دهه به تخصص غربی دسترسی نداشته باشید، با توجه به تعمیراتی که لازم است نمی توان گفت که فرآیند بازگرداندن این نفت به بازار مستقیم خواهد بود.»
وی در ادامه افزود: «فکر نمی کنم که ایران قادر باشد تا ماه ها پس از برداشتن تحریم های مربوط به صادرات، تولیدات اساسی خود را تا میزان قابل توجه ای افزایش دهد.»
نظر شما :