حمایت اوباما از توافق هسته ای با ایران
رییس جمهور امریکا در مصاحبه اختصاصی با رویترز گفته است که باید به مذاکرات فرصت داد و اگر این مذاکرات رسیدن به تسلیحات هسته ای را حتی تا یک سال هم عقب تر برساند مطلوب است و نباید آنها را متوقف کرد.
اوباما در این مصاحبه گفت ما نزدیک به یک دهه ایران را تحریم کردیم، و در مقابل این تحریم ها ایران تعداد سانتریفیوژهایش را از ۳۰۰ به ده ها هزار رساند.
وی اضافه کرد هیچ دلیل موجهی برای ترک کردن میز مذاکره و توقف مذاکرات از سوی ما وجود ندارد.
اوباما در ارتباط با صحبت های بنجامین نتانیاهو در مخالفت با توافق هسته ای گفت: زمانی که ما توافق اولیه را امضا کردیم، آقای نخست وزیر انواعی از ادعاها را مطرح کرد. (مبنی بر اینکه) این یک توافق بد خواهد بود. ایران پای تعهداتش نمی ایستد، ایران ۵۰ میلیون دلار کمک مالی می گیرد… اما دیدیم که این اتفاق ها نیفتاد و ایران به نعهداتش عمل کرد، در بسیاری از بخش های برنامه ی هسته ایش عقب نشینی کرد و به اطلاعات بیشتری داد و ما امروز دید بهتری نسبت به فعالیت های ایران داریم.
او گفت درست نیست که نخست وزیر یک کشور یک هفته قبل از انتخابات بیاید و در کنگره سخنرانی کند. این کار نه تنها روابط را سیاست زده می کند بلکه مشکل دیگر اینجاست که موضوع سخنرانی نخست وزیر دقیقا مسئله ای باشد که مورد اختلاف بین دولت و طرف مقابل باشد.
وی همچنین گفت: صریح بگویم انقدر که نگران اقدامات کنگره برای حذف کردن مذاکره قبل از رسیدن به توافق هستم، نگران حرفهای نتانیاهو نیستم. من بارها به اعضای کنگره، جمهوری خواه و دموکرات، گفته ام که فرصت برای تحریم های مجدد، سخت تر و خیلی اقدامات دیگر فراوان است… اما ما نباید نسبت به توافق پیش داوری داشته باشیم و برویم سراغ تحریم هایی که باعث شود ایران میز مذاکرات را ترک کند و گفته شود که این امریکا بود که راه را بر دیپلماسی بست.
اوباما در خصوص احتمال رسیدن به توافق گفت: اگر بخواهم عادلانه بگویم، ایران در مذاکرات بسیار جدی ست. و آنها هم فضای سیاسی داخلی خود را دارند. در حال حاضر رسیدن به توافق از سه یا پنج ماه پیش بسیار محتمل تر است. اما همچنان شکاف های عمیقی وجود دارد که باید برطرف شوند.
لازم به ذکر است که خبرگزاری رویترز در خلاصه ای که ابتدا از این مصاحبه منتشر کرده بود مدعی شد که اوباما گفته است ایران باید ده سال فعالیت های هسته ای خود را متوقف کند. در حالیکه رییس جمهور امریکا تنها در بخشی از صحبت های خود گفته است آنچه مطلوب بود رسیدن به یک توافق ده ساله بود که با توقف برنامه ی هسته ای شروع شود و به تدریج و تحت نظارت بین المللی فعالیت ها در این دوره ادامه پیدا کنند. وی تاکید کرده بود که طرف ایرانی هرگز چنین مسیله ای را نمی پذیرد.
در مقابل اوباما گفت ایران راضی ست که با همین روند کنونی برنامه ی هسته ای اش را ادامه دهد و تنها در چند مورد خاص عقب نشینی کند. اگر ما به همین نتیجه برسیم و راهی باشد که بتوانیم بر آن نظارت کنیم، تمام آنچه باید برای اطمینان از عدم دسترسی ایران به سلاح هسته ای انجام شود را داریم و راه دیگری وجود ندارد که نرفته باشیم.
کاخ سفید شایعات منتشر شده مبنی بر مذاکره بر سر چنین توافقی را هفته ی گذشته تکذیب کرد.
نظر شما :