با تمدید مذاکرات هستهای ایران
انتخاب رئیس جمهور لبنان هم به تعویق افتاد؟
دیپلماسی ایرانی: اگر نیروهای سیاسی شرکت کننده در رقابت برای رسیدن به منصب ریاست جمهوری، انتخاب رئیس جمهوری را به مذاکرات بر سر برنامه هسته ای ایران با 1+5 ربط می دادند، اکنون که می بینند مذاکرات میان ایران با طرف های غربی تمدید یافته و دو طرف قانع شدند که مذاکرات را تا ماه جولای به تعویق بیندازند، می گویند که پس انتخاب رئیس جمهوری لبنان نیز 7 ماه به تاخیر افتاده است. اکثر سیاستمداران و نیروهای سیاسی و احزاب و جریان ها بر این اعتقادند که کلید اساسی قفل موضوع انتخابات ریاست جمهوری لبنان در گرو مذاکرات ایران با 1+5 از یک سو و روابط عربستان با ایران از سوی دیگر است. در حالی که نباید چنین باشد، همین جریان های سیاسی اذعان دارند که به انتظار نشستن برای نتیجه مذاکرات چه بسا آن نتیجه مطلوب آنها را در بر نداشته باشد، به ویژه که هیچ نشانه روشنی هم نسبت به نزدیک شدن روابط عربستان و ایران نیز مشاهده نمی شود. مساله ای که سبب شده است برخی از رهبران کشور به فکر تسریع فرایند انتخاب رئیس جمهور بیفتند.
لازم به یادآوری است که جان کری، وزیر امور خارجه امریکا نیز که همتای عربستانی خود را در جریان مذاکرات قرار داد، قصد نداشت که طرف عربستانی را عصبانی کند یا بترساند یا به او بفهماند که هر توافقی با ایران به حساب آنها نوشته خواهد شد، همان طور که خودش نیز بر روابط تاریخی و اقتصادی کشورش با عربستان تاکید کرد. بلکه آن چه مایه نگرانی است این است که باراک اوباما، رئیس جمهوری امریکا اعتراف می کند که شکاف های بزرگی با ایران وجود دارد که این مساله سبب شده مذاکرات به نتایج ایجابی نرسد. این شکاف ها می تواند دو طرف را تا اطلاع ثانوی دور از هم نگه دارد.
حال بسیاری از رهبران سیاسی می پرسند آیا به مصلحت کشور است که تا این مدت کشور رئیس جمهور نداشته باشد؟ آیا واقعا اراده ملی ای برای حل این موضوع و درمان مشکلات موجود بر سر این راه وجود ندارد؟
در این رابطه النهار اطلاع یافته که فضای سیاسی کشور همچنان متشنج است و کشور به معجزه ای برای رسیدن به ثبات سیاسی و امنیتی در کشور چشم دوخته است، شاید فضای رسانه ای کمک کند که دیدگاه های گروه های رقیب به یکدیگر نزدیک شود.
البته دیپلمات های اروپایی و افراد اروپایی فعال در حل بحران لبنان تلاش هایی را برای انتخاب نامزدی که هم رضایت جریان 14 مارس و هم جریان 8 مارس را جلب کند، آغاز کرده اند. مشکلی که وجود دارد این است که ژنرال میشل عون و دکتر سمیر جعجع آن جایگاه مردمی گسترده را برای رسیدن به جایگاه ریاست جمهوری که یک منصب عالی در لبنان محسوب می شود، ندارند. نامزدی که مورد حمایت هر دو طرف باشد نیز هنوز یافت نشده است.
منابع دیپلماتیک می گویند که رئیس جمهور یکی از کشورهای اروپایی تحرکات تازه ای را برای انتخاب رئیس جمهور لبنان آغاز کرده و گفته است که دیگر جایز نیست لبنان در وضعیت فعلی به ویژه در سایه تهدید گروه های تروریستی بدون رئیس جمهور باقی بماند. اکنون همه به این اعتقاد رسیده اند که مخاطراتی که لبنان با آن مواجه است فقط محدود به مسائل امنیتی نیست بلکه مساله دموگرافیکی نیز هست، در حال حاضر بیش از یک میلیون و 200 هزار پناهنده سوری ثبت شده در کمیته عالی امور پناهندگان در لبنان به سر می برند که می توانند همانند یک بمب ساعتی عمل کنند.
منبع: النهار / تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :