تاکید مرجعیت بر عدم ورود نیروهای خارجی برای مبارزه با داعش
راز دیدار العبادی قبل از عزیمت به تهران چه بود؟
دیپلماسی ایرانی: حیدر العبادی، نخست وزیر عراق ساعاتی قبل از عزیمت به تهران با آیت الله سید علی سیستانی، مرجع عالیقدر جهان تشیع در نجف اشرف دیدار کرد و بعد از گفت وگو با ایشان راهی تهران شد.
به گزارش روزنامه العرب، چاپ لندن، نتیجه گفت وگوهای وی با آیت الله سیستانی این بود که ایشان هر گونه حضور زمینی نیروهای خارجی در عراق برای مواجهه با داعش را رد کرد. حرفی که العبادی در کنفرانس مطبوعاتی خود بعد از دیدار با آیت الله سیستانی نیز به خبرنگاران گفت. وی در این باره گفت: «حضرت آیت الله سیستانی به روشنی مواضع دولت را می دانند و ایشان نیز با ما موافق هستند که نیازی به حضور نیروهای زمینی خارجی در خاک کشور نیست.»
تهران نخستین پایتختی است که العبادی بعد از رسیدن به سمت نخست وزیری آن را برای سفر انتخاب کرده است.
اظهارات العبادی نشان می دهد که آیت الله سیستانی نه تنها مرجعیتی دینی برای عراقی ها است بلکه مرجعیت سیاسی گروه های سیاسی عراقی نیز محسوب می شود.
مرجعیت شیعه همواره مخالف حضور نیروهای خارجی در بلاد اسلامی بوده و همواره تاکید کرده است که مبارزه با دشمن خارجی وظیفه مسلمین است و باید خود به دور از حضور نیروهای خارجی این وظیفه را انجام دهند.
ناظران مسائل عراق بر این اعتقادند تاکید آیت الله سیستانی بر لزوم خودداری از ورود نیروی نظامی خارجی به عراق برای مبارزه با داعش باعث تقویت دیدگاه های سیاسی دولت عراق که پیش از این بر عدم نیاز عراق به وجود نیروهای خارجی در خاک خود تاکید کرده بود، می شود و این مساله می تواند به مواضع دولت عراق جنبه مشروعیت دینی نیز بدهد.
العبادی تاکید کرد، ورود نیروهای خارجی در درگیری با نیروهای تندروی داعش باعث پیچیده تر شدن اوضاع عراق می شود.
با این حال بسیاری این سوال را مطرح می کنند که راز دیدار العبادی با آیت الله سیستانی ساعاتی قبل از عزیمت به تهران چیست؟ به عبارت دیگر چه عوامل پشت پرده ای وجود دارد که سبب می شود البعادی دیدار خود با آیت الله سیستانی را در این مقطع زمانی تنظیم کند؟
دفتر نخست وزیری عراق هدف از سفر وی به تهران را تقویت و حفظ یکپارچگی جبهه مبارزه با داعش دانسته است.
آیت الله سیستانی در حالی العبادی را به حضور پذیرفت که ایشان بیش از چهار سال است که حاضر به دیدن با مقام های ارشد عراقی نیست. ایشان بارها تقاضای دیدار نوری مالکی، نخست وزیر سابق را در اعتراض به سیاست ها و رفتارهای او در اداره کشور به ویژه در دور دوم دوران نخست وزیری اش رد کرده بود.
العبادی در حالی به صراحت مخالفت خود را با ورود نیروهای خارجی برای مبارزه با داعش بیان می کند که مسئولان استان الانبار از جمله شورای استانداری این استان خواستار دخالت نیروهای خارجی برای نجات این استان از دست داعش شده بود.
العبادی در پاسخ به دعوت های مکرر اهالی الانبار و صلاح الدین که عموما سنی نشین هستند، گفت: «به برادرانمان در الانبار و صلاح الدین که خواستار حضور نیروهای زمینی خارجی در خاک سرزمینمان هستند می گویم که چنین دعوتی به دو دلیل امکان عملی شدن ندارد اول این که نیازی به نیروهای زمینی خارجی در کشورمان نداریم و ثانیا هیچ کشوری در دنیا وجود ندارد که آماده باشد برای شما مبارزه کند و سرزمین هایتان را آزاد کند و آنها را به شما بازگرداند.»
وی تاکید کرد، در حال حاضر هیچ نیروی زمینی خارجی ای در عراق وجود ندارد، چه از سوی کشورهای بزرگ، چه از سوی جامعه جهانی چه از سوی کشورهای منطقه، این تصمیم من و تصمیم دولت عراق است.
داعش تلاش دارد تا استان الانبار بزرگترین استان عراق را به تصرف خود در آورد تا از آن جا بتواند حمله ای همه جانبه به بغداد پایتخت عراق انجام دهد. دولت و ارتش عراق می گویند در حال مبارزه با داعش در استان الانبار هستند و تلاش دارند تا آنها را از این استان به عقب برانند. این در حالی است که برخی منابع عراقی از جمله روزنامه العرب ادعا می کنند که 85 درصد استان الانبار تحت کنترل داعش است. ادعایی که مقام های نظامی و سیاسی عراق دائما رد می کنند.
لازم به یادآوری است که بخش عمده ای از خاک الانبار بیابان است و گذرگاه مرزی قائم، میان سوریه و عراق نیز تحت کنترل داعش قرار دارد.
فالح العیساوی، معاون رئیس شورای استانداری الانبار هفته پیش گفته بود که اگر نیروهای زمینی خارجی وارد استان نشوند این استان به دست داعش سقوط خواهد کرد.
تحریریه دیپلماسی ایرانی/11
نظر شما :