وقتی الیگارشی جهانی به خطر می افتد
نفت دلیل اصلی امریکا برای حمله به داعش
دیپلماسی ایرانی: تنها یک روز پس از اینکه اوباما اعلام کرد که وی مجوز "حمله هدفمند" در داخل مرزهای عراق به مواضع داعش را صادر کرده است، ایالات متحده تعقیب این تهدید امنیت ملی خود را آغاز کرد.
دست کم تاکنون دو حمله هوایی به اهداف مختلف داعش در داخل عراق انجام گرفته است. ظاهرا در یکی از این حملات هوایی یک پایگاه پرتاب خمپاره داعش و یک خط مواصلاتی آنها نزدیک اربیل مورد هدف قرار گرفته است. نیروهای داعش تا فاصله نیم ساعتی اربیل، مرکز منطقه کردستان عراق هم پیشرفت داشته اند. به گفته سخنگوی پنتاگون دو جنگنده FA-18s که از ناوبر امریکایی در خلیج فارس بلند شده بودند این حملات را انجام داده اند.
اوباما اعلام کرد که این حملات هوایی برای جلوگیری از نسل کشی، حمایت از مسیحیان و دیگر اقلیت های مذهبی که در خطر زندگی می کنند و توقف پیشرفت های داعش ضروری بوده است. این اولین حمله هوایی رسمی ایالات متحده در داخل عراق پس از سال 2011 بوده است.
اما آنچه قابل توجه است شرایطی است که طرح بمباران را احاطه کرده است و آنچه که ارتش ایالات متحده را مجبور کرده است که در این زمان دست به چنین حملاتی بزند در حالی که پیش از این داعش (که تماما توسط غربی ها به صورت قابل ملاحظه ای ایالات متحده تاسیس، هدایت و مسلح شده است) مناطق وسیعی را در سرتاسر عراق تصرف کرده بود.
سوالی که پیش می آید این است که عراق چرا حالا مورد حمله هوایی قرار گرفته است؟ و اینکه چرا مناطق اطراف اربیل بمباران شده است؟
پاسخ این پرسش در این حقیقت نهفته است که نواحی اطراف اربیل "هاب کمپانی های نفتی ایالات متحده" است.
در حقیقت شهر 1.5 میلیون نفری اربیل مرکز اجرایی صنعت نفت منطقه ای کردستان و تولید کننده یک چهارم نفت عراق در سراسر کشور است. ذخایر نفتی این منطقه بسیار وسیع هستند به طوری که کردها اغلب ادعا می کنند در صورتی که بتوانند از عراق جدا شده و کشور مستقل خود را تاسیس کنند به نهمین تولید کننده بزرگ نفت در جهان تبدیل خواهند شد.
همانطور که جان بی. جودیس در نیوریپابلیک نوشته است، در صورتی که داعش بتواند کنترل اربیل را در دست بگیرد می توانند تولید نفت عراق و در نتیجه دسترسی جهانی به نفت را به مخاطره بیاندازند. در این حالت و در حالی که اروپا به عنوان یکی از خریداران نفت عراق هنوز از رکود اقتصادی جهانی خارج نشده است به شدت بالا خواهد رفت. قیمت نفت در حال حاضر هم در واکنش به تهدیدات داعش علیه اربیل بالا رفته است و شورون و اکسون موبایل، دو شرکت نفتی امریکا شروع به تخلیه پرسونل خود از کردستان کرده اند. با این حال تجار نفتی پیش بینی می کنند که مداخله نظامی امریکا در عراق جلوی این افزایش قیمت را خواهد گرفت. اولیور جاکوب، تحلیگر سوئیسی بازار نفت به رویترز می گوید: "در این شرایط حمله هوایی امریکا به عراق بیشتر به سود [تجارت] نفت خواهد بود و در نهایت سدی در مقابل داعش شده و موجب تقویت ثبات در جنوب عراق و کردستان می شود."
بسیاری از رسانه ها از جمله وال استریت ژورنال و نیوریپابلیک مقالات زیادی را درباره تهدید داعش علیه تاسیسات تولید نفت عراق منتشر کرده اند.
با این حال این تنها شرکت های امریکایی نیستند که نگران ادامه تولید نفت در عراق هستند. شرکت های بریتانیایی هم تخلیه نیروهایشان از عراق را آغاز کرده اند. همانگونه که نایجل ویلسون در نشریه "اینترنشنال بیزینس تایمز" می نویسد، از زمانی که درگیری بین نیروهای امنیتی و شبه نظامیان داعش در این منطقه نیمه خودمختار آغاز شده است شرکت های نفتی انگلیسی کارگران خود را از کردستان عراق خارج کرده است. گنل انرژی هم گفته است که کارمندان خود را از میادینی که تولید خود را آغاز نکرده اند خارج می کند؛ با این حال این شرکت اعلام کرده است که میادین نفتی "طاق طاق" و "طاقه" از امنیت کامل برخوردار هستند. این شرکت در بیانیه ای اعلام کرده است که "ما به توانایی دولت منطقه ای کردستان در حفظ تمامیت ارضی این منطقه و زیرساخت های نفتی آن ایمان داریم. ما در راستای اقدامات انجام شده توسط دیگر تولید کنندگان، گام های محتاطانه و پیشگیرانه ای را برای خروج کارمندان غیرضروری در قسمت هایی که تولید در آنها جریان ندارد، برداشته ایم." در همین حال، آفرن گفته است که عملیات در میدان برده راش در منطقه کردستان را به حالت تعلیق در آورده است.
این شرکت در بیانیه ای اعلام کرده است به محض آماده شدن شرایط به این میادین باز خواهد گشت.
شاید با این اطلاعات موضوع برای کسانی که درک نمی کردند چرا امریکا تروریست های داعش را برای به قدرت رسیدن حمایت اما در مدت زمانی کوتاهی پس از آن بمباران هوایی علیه آن به راه بیاندازد روشن تر شود.
حقیقت این است که القاعده، داعش و سایر نهادهای تروریستی مرتبط به عنوان لژیون های عرب سازمان مرکزی اطلاعات امریکا (CIA) عمل می کنند. آنها برای تضعیف و براندازی دولت ها مورد استفاده قرار می گیرند؛ همچنین به عنوان عامل همیشگی ترس و وحشت علیه مردم استفاده می شوند بنابراین آزادی های مدنی و حقوق شهروندی آنها با میل و اشتیاق قربانی تامین امنیت می شود.
با این حال زمانی که این ارتش های نیابتی تولید نفت یا هر پروژه دیگر الیگارشی جهانی را به خطر بیاندازند، حذف خواهند شد و تهدیدی که ایجاد کرده بودند خنثی می شود.
منبع: اکتیو پست / ترجمه: تحریریه دیپلماسی ایرانی
انتشار اولیه: سه شنبه 21 مرداد 1393 / بازانتشار: 27 مرداد 1393
نظر شما :