سایه تجزیه بر فراز عراق

استقلال کردستان به معنای انفصال از بغداد نیست

۰۵ تیر ۱۳۹۳ | ۲۰:۰۶ کد : ۱۹۳۴۶۴۳ گفتگو خاورمیانه
ناظم دباغ نماینده اقلیم کردستان عراق در ایران در گفت وگو با دیپلماسی ایرانی تاکید می کند که سیاست های اقلیم برای برون رفت از بحران کنونی بازگشت به قانون اساسی عراقی و مصوبات پارلمان عراقی است در عین حال که در این قانون آمده است که در شرایطی سه استان می توانند اعلام استقلال کنند.
استقلال کردستان به معنای انفصال از بغداد نیست

دیپلماسی ایرانی: بحران عراق به جایی رسیده که دولت از یک طرف و احزاب و گروه های مختلف هرکدام دیگری را در بروز حوادث متهم می کنند. از سویی دیگر اقلیم کردستان عراق نیز سرانجام جدای از سیاست های دولت مرکزی، به مقابله با داعش برخواسته و در این راستا پیشنهادهایی مبنی بر برون رفت از وضعیت فعلی مطرح کرده است. نیچروان بارزانی نخست وزیر اقلیم کردستان عراق طی بازگشت از سفر خود از ایران، در گفت وگو با رسانه های محلی و خارجی صحبت از استقلال کردستان داشته و در این راستا مسعود بارزانی رییس حکومت اقلیم نیز طی بیانیه ای علاوه بر اینکه خواستار بازگشت نیروهای بازنشسته پیشمرگ به یگان ها شده، از آینده ای روشن برای کردها سخن گفته است. برخی کارشناسان اعلام آینده روشن را در راستای استقلال کردستان می دانند. در مقابل نوری المالکی همچنان کردها را به دست داشتن در  حوادث عراق متهم می کند؛ اما مسئولان اقلیم اینگونه اتهام زنی ها را بی پایه و اساس دانسته و ضعف عملکرد مالکی در اداره کشور را عامل بحران کنونی می دانند.  برای پی بردن به سیاست های اقلیم کردستان عراق، با ناظم دباغ نماینده اقلیم در ایران گفت وگوی کوتاهی داشتیم که در ادامه می خوانید:

آقای نیچروان بارزانی نخست وزیر اقلیم کردستان عراق در بازگشت از ایران طی گفت وگو با رسانه ها صحبت هایی را مبنی بر استقلال کردستان عراق به منظور راه حلی نهایی برای برون رفت از بحران عراق مطرح کردند. آیا استقلال کردستان راه حل است؟ یا این منطقه می خواهد به نوعی از چالش های به وجود آمده فاصله بگیرد؟

بنده چنین اظهارنظری را نشنیده ام. شرایط کنونی عراق به نحوی است که این احتمال می رود، نتواند به روزهای قبل از ورود داعش و تصرف موصل برگردد. در این میان برخی نظراتی مبنی بر تقسیم عراق وجود دارد که این کشور به سه منطقه اهل تسنن، کردستان و اهل تشیع تقسیم شود. این گزینه ها نیز مربوط به تصمیم نهایی رهبری سیاسی در بغداد است که همواره تاکید بر این بوده مشکلات عراق در چارچوب قانون اساسی عراقی حل شود؛ به همدیگر احترام گذاشته و حقوق و شرایط حقیقی حکومت اقلیم کردستان در بغداد مورد احترام قرار گیرد.

آقای نیچروان بیان کرد که به نظر می رسد عراق به دوران قبل از اشغال موصل باز نمی گردد و گفت که اهل تسنن همانند کردستان به دنبال اقلیم باشند. این اظهارات به چه معنا است؟

معنای حرف این است که در حال حاضر عراق مشتت است. در این میان یک منطقه اقلیم کردستان وجود دارد. در قانون اساسی عراقی نیز تاکید شده در شرایطی که فراهم می شود، سه استان می توانند به صورت یک اقلیم و یک فدرال اعلام حضور کنند.

آقای مسعود بارزانی در طی فراخوانی اعلام کرده پیشمرگان بازنشسته نیز به یگان های خود بازگردند و اعلام کرده آینده روشنی در انتظار کردها است. منظور از آینده روشن مساله استقلال است؟

فکر نکنم که منظور استقلال به معنی انفصال باشد. از طرفی درخواست برای حضور پیشمرگان بازنشسته به این منظور است که افراد زیادی پیشمرگ برای حفظ منافع در مقابل ترور و افرادی که تمایل ورود به کردستان را دارند، باشد.

هم اقلیم کردستان و دولت مالکی یکدیگر را در ایجاد شرایط کنونی عراق متهم می کنند. دولت مالکی مدعی است کردها در اتفاقات اخیر با تروریست ها همدستی داشته است. از طرفی کردستان عراق نیز عملکرد ضعیف دولت را مقصر بروز بحران کنونی می داند.

من متاسفم که افرادی کردها را متهم به همدستی می کنند. چرا نمی گویند سیاست اشتباه و شرکت نکردن گروه های سیاسی در عراق باعث این مساله شده است. این نتیجه سیاستگذاری دولت عراق است. زیرا فقط ما کردها نیستیم. چه توافقی اکنون میان شیعیان و جود دارد؟ هیچ توافقی نه تنها بین شیعه و سنی بلکه بین کل  عراقی ها وجود ندارد. این مسایل نیز زاده امروز نیست. زاده سال های طولانی است. کسانی که در دولت بودند به اجرای قانون اساسی عراقی و توافقاتی که در کل پارلمان عراقی صورت گرفته، توجه نکردند. تهمت زدن آسان است ولی اتهام باید واقعیت و بر اساس مدرک باشد.

اقلیم کردستان عراق چه سیاست هایی در رابطه با بحران عراق در پیش خواهد گرفت؟

سیاست حکومت اقلیم کرستان واقع بینانه است. سیاست ما بازگشت به حل مشکلات در چارچوب قانون اساسی و پایبندی به حکومت مردمی، شراکتی و حقیقی است . کل گروه های سیاسی باید در دولت عراق با توجه به اندازه قدرت و نقش ی که  در تشکیل آینده حکومت ایفا خواهند کرد حضور داشته باشند  و همه ما از خواسته های شخصی، تعصبی، حزبی و طایفه گرایی فاصله بگیریم.

انتشار اولیه: شنبه 31 خرداد 1393/ باز انتشار: پنجشنبه 5 تیر 1393

کلید واژه ها: اقلیم کردستان ناظم دباغ داعش


نظر شما :